Orbán Viktor: Megépül a teljes Liget projekt

A felújított Néprajzi Múzeum megnyitóján jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a választók felhatalmazása alapján a kormány folytatja a Liget Budapest projektet, és minden tervezett beruházást megvalósít. Karácsony Gergely főpolgármester nem vett részt a megnyitón, habár meghívták. Baán László miniszteri biztos rámutatott: a baloldali politikusok csak addig tudják támadni a projektet, amíg annak elemei meg nem épülnek.

Forrás: Facebook2022. 05. 22. 15:18
ORBÁN Viktor
Átadták a Néprajzi Múzeum új épületét Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarnak lenni jó, a magyarság egy olyan jegy, mint amilyen az anyajegy, letörölhetetlen

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Néprajzi Múzeum új, városligeti épületének vasárnapi ünnepélyes átadóján, ahol arról is beszélt: a kormányoldal április 3-án megkapta a felhatalmazást, hogy teljes egészében megvalósítsa a Liget Budapest projektet. 

Kultúrára kell költeni

A kormányfő az új épületről azt mondta: – Vagány. Szőcs Géza biztos örülne, ha látná. Emlékeztetett arra: a két éve elhunyt egykori államtitkár, költő fejéből pattant ki az a gondolat, hogy Magyarország, azon belül is Budapest méltó helyszín lenne egy példátlan múzeumi negyed számára. 

Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormány a bizonytalan és átalakuló világ kellős közepén döntött úgy, hogy kultúrára, kulturális terekre, múzeumokra és koncerttermekre, az épített környezet és Budapest legszebb parkjának a rendbetételére fordítja Magyarország forrásait. Albert Einstein egyik mondását idézve elmondta: – Vannak dolgok, amikről az emberek azt gondolják, nem lehet megvalósítani őket, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja; ezek lennénk mi. 

Miközben mindenki azt bizonygatta, hogy nem lehet, addig mi lépésről lépésre, épületről épületre haladunk, sőt április 3-án a magyar emberek megerősítettek minket abban, hogy jól tettük, hogy megcsináltuk, és úgy gondolják, hogy még, még, még, Európa legnagyobb kulturális beruházásának teljesen el kell készülnie. 

Úgy érzem, megkaptuk a felhatalmazást a teljes program megvalósítására – jelentette ki. 

Kiemelte: olyan épületet szerettek volna, ahol a magyar népi kultúra természetes szépsége a legteljesebben kibontakozhat. Úgy fogalmazott: ma azt ünnepeljük, hogy a kincseink méltó helyre kerültek, és egy feladatunk maradt: fel kell nőnünk ahhoz, hogy ne csak egy nap legyen az ünneplésé, hanem minden nap megtaláljuk örömünket a magyarságunkban. 

Szerinte ebben segít ez a figyelemreméltó épület, amelyet a magyar lelemény és szépérzék újabb kiemelkedő példájának nevezett. A miniszterelnök a beszédében úgy értékelt: 

egy nemzet kultúrája szilárd útjelző, megmutatja, hogy honnan jövünk, ahogy azt is kijelöli, hova kell megérkeznünk.

De – figyelmeztetett – ha ezt elhanyagoljuk, akkor menthetetlenül eltévedünk, és egy idő után már azt sem tudjuk, hogy miért harcolunk. A miniszterelnök Winston Churchill egyik, a háború idején tett kijelentését is idézte, aki a kulturális kiadások visszavágásának tervére reagált úgy, hogy ha ezt megteszik, nincs értelme tovább harcolniuk. 

„Magyarnak lenni jó!”

Hangsúlyozta: meghatványozódik a kultúra fontossága, ha a magyar népművészetről van szó, mert a népművészet megmutatja, hogy milyen magyarnak lenni, és azt is, hogy milyen jó magyarnak lenni.

– Ha néprajzi örökségünket látjuk, nemcsak szépnek látjuk, de eltölt bennünket a szabadság érzése is, és önkéntelenül elmosolyodunk. Magyarnak lenni jó! Ezért érezzük előre és állunk ellen, ha korlátozni akarnak bennünket, és ezért ismerjük fel idejekorán, ha baj van, ha veszély fenyegeti a kultúránkat, a szokásainkat, az életmódunkat, az örökségünket – fogalmazott. 

Látjuk és értjük a szépet

Úgy vélte, a szépséghez és a magyarsághoz való ragaszkodás egy tőről fakad: látjuk és értjük a szépet a magyar világban, a magyar lélek szép, a magyar élet tetszetős élet, a magyar világ gyönyörködteti a szemet és a lelket. 

Orbán Viktor arra figyelmeztetett, hogy 

a magyar kultúra megőrzésére rajtunk kívül senki más nem képes, ha eltűnnénk, velünk együtt valami pótolhatatlan tűnne el a világból.

Arra is kitért a kormányfő a: a Néprajzi Múzeum előző, Kossuth téri kúriai épülete bár szép volt, de a formája nem illett a tartalomhoz, a most elkészült új épület viszont más, mert abban a tartalom és a forma találkozik. – Ez az épület azt a meggyőződést tükrözi, hogy létezik szépség a világban, hogy a tizenkettő egy tucat kockaépületek és az ötlettelen irodakomplexumok világában is lehet egyedit alkotni, amely illik környezetéhez, megragadja a szemet és gyönyörködteti a lelket – mondta. 

ORBÁN Viktor; KEMECSI Lajos
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor a beszéde elején külön köszöntötte Csák Jánost, a kulturális és innovációs tárca várományosát és Tarlós István volt főpolgármestert is, aki nélkül – hangsúlyozta a miniszterelnök – bele sem vághattak volna ebbe a nagyszerű kalandba. 

Karácsony el sem ment

Megjegyezte azt is: üdvözölné a hivatalban lévő főpolgármestert, Karácsony Gergelyt is, de 

őt „kegyeleti okokból”, miután nem jött el az átadóra, inkább nem köszönti. A Liget Budapest projekt ellenzőinek a figyelmébe azt ajánlotta a „dakota néprajzi anyagból”: hogyha az ember észreveszi, hogy döglött lovon lovagol, akkor szálljon le róla.

Emlékezetes: Karácsony Gergely korábban őrültségnek nevezte a felújítással kapcsolatos terveket, a Néprajzi Múzeumot pedig összekeverte a Nemzeti Múzeummal. Karácsonyék egyébként 

a Liget projekt minden más elemét is támadták korábban: a Magyar Zene Házáról azt mondták, hogy erőszak a Városligettel szemben, a Ballon-kilátóról pedig korábban azt állították a főváros baloldali vezetői, hogy környezetszennyező. 

A múzeum igényeire szabva

– A Néprajzi Múzeum világszínvonalú új otthont kapott a Liget Budapest projektnek köszönhetően, 

a Városliget szélén megvalósult új épületet hétfő délutántól vehetik birtokba a látogatók

– erről beszélt Baán László, a projekt miniszteri biztosa. Mint mondta; a Liget Budapest projekt már léptékében is történelmi vállalás, mert nemcsak Magyarország elmúlt száz évében, de jelenleg egész Európában a legnagyobb komplex kulturális fejlesztés. A miniszteri biztos méltatta az épületet tervező Ferencz Marcel zsenialitását, egyben köszönetet mondott a múzeumot megnyitó Orbán Viktor miniszterelnök személyes támogatásáért is. A projektet ellenző baloldali politikusokról elmondta, hogy 

csak addig tudják támadni a Városligetbe tervezett fejlesztéseket, amíg azok meg nem valósulnak, azután pedig a saját híveik is látni fogják, hogy a félelmek alaptalanok voltak. 

Baán László szerint ez történt a Magyar Zene Háza esetében is. 

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója felidézte, hogy a 150 éves intézmény története során a gyűjtemény 

most kap először saját igényeire szabott otthont

egy, a hazai múzeumügyben példa nélküli sikerként megvalósult projekt eredményeként.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Néprajzi Múzeum új, városligeti épületének ünnepélyes átadásán 2022. május 22-én. Fotó:MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.