időjárás 36°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Budapesten is erősödött a kormánypártok támogatottsága

Forrás: KARC FM
2022.06.30. 17:57 2022.06.30. 18:16
Budapesten is erősödött a kormánypártok támogatottsága

– Hónapról hónapra válik egyre világosabbá a választópolgárok előtt az, hogy a főváros baloldali vezetése a Gyurcsány-korszak látványpolitizálását folytatja – fogalmazott Láng Zsolt Az igazság órájában, az Alapjogokért Központ és a Karc FM közös műsorában. Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője, Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója személyesen, Láng Zsolt, a Fidesz budapesti választmányának elnöke és Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese pedig telefonon voltak Czirják Imre szerkesztő vendégei a legutóbbi adásban, ahol szó esett a vasárnapi időközi önkormányzati választások eredményéről, a Magyarország ellen indított jogállamisági eljárásról, valamint az orosz–ukrán háború gazdasági vetületéről.

A vasárnap tartott időközi önkormányzati választásokon a Fidesz–KDNP 32 helyen állított vagy támogatott jelöltet, akik közül 28-an arattak fölényes győzelmet. Az eredménnyel kapcsolatban Láng Zsolt elmondta, hogy a négy budapesti választókörzetből is három helyen győzött a Fidesz–KDNP jelöltje, de még az egyetlen elvesztett körzetben, Káposztásmegyeren is tíz százalékot erősödött a kormánypártok támogatottsága.

A győzelem okáról úgy fogalmazott, hogy az időközi választási eredmények jól tükrözik az utóbbi években elvégzett munkát és ezzel szemben a baloldal minősíthetetlen hozzáállását a fővároshoz: nincsenek érdemi intézkedések, egyre nagyobb a kosz és gyakorlatilag lehetetlen a közlekedés. Párkányi Eszter hozzátette:

Újra bebizonyosodott, hogy a baloldal képtelen felelősséget vállalni azért, hogy csupán két és fél év alatt élhetetlenné tették Budapestet.

Az emberek azonban nem buták és nagyon hamar rájöttek, hogy Karácsony Gergely és társai alkalmatlanok a városvezetésre – ez tükröződött az időközi önkormányzati választások eredményeiben is.

A magyar kormány megküldte a válaszát az Európai Bizottság által felvetett jogállamisági kifogásokra. Répássy Róbert az ügyben hangsúlyozta, hogy 

a magyar kormány készen áll a tárgyalásra, hiszen nincsen olyan kérdés a jogállamiság terén, amelyre ne tudnánk érdemi választ adni, hiszen nincs semmi takargatnivalónk.

A miniszterhelyettes úgy fogalmazott: – Az Európai Bizottság csupán egy hipotetikus, feltételezett veszélyről beszél a magyar jogállamiság kapcsán, valós veszélyek azonban nincsenek. Ennek ellenére a megállapodás érdekében hajlandók vagyunk változtatni egyes szabályozásokon, hogy semmi esetre se találja kifogásolhatónak azokat a bizottság – a magyar érdek szem előtt tartásából azonban nem engedünk.

A háborús helyzettel kapcsolatban Bendarzsevszkij Anton elmondta, hogy a háború még minimum hosszú hónapokig elhúzódhat, súlyos gazdasági következményeket vonva maga után, melyre az egyetlen valós megoldást a béke jelentheti. Az európai szankciós politika azonban nem a békét szolgálja, hanem csak tovább szítja a feszültséget a kontinens és Oroszország között. A Nyugat láthatóan nem kompromisszumképes, hiszen azt próbálja kierőszakolni, hogy Putyin távozzon Oroszország éléről – ez azonban egy rendkívül naiv forgatókönyv. A valóságban nem az orosz fél, hanem Európa megy tönkre ebben a konfliktusban. Egy lehetséges következő szankciós lépésként már zajlanak a tárgyalások az orosz gázra kivetett embargóról is, amely Európa energiaellátását és gazdaságát végleg a szakadék szélére taszítaná – fogalmazott a szakértő.

A június 29-i adást itt hallgathatják meg:

Borítókép: Budapesti ellenzéki kampányzáró rendezvény a XV. kerületben (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.