Az MCC Feszt a legfrissebb és legerősebb szakmai-közéleti és könnyűzenei fesztivál

A szervezők várakozásait is felülmúló érdeklődés övezte a Mathias Corvinus Collegium (MCC) második fesztiválját Esztergomban. A három nap alatt mintegy 32 ezren látogattak el az MCC Fesztre, hogy részt vegyenek a szakmai beszélgetéseken, koncerteken és az interaktív programokon. A rendezvényen több mint ötven külföldi szaktekintély részvételével hetven szakmai eseményt valósítottak meg, míg az úgynevezett Edu sétányon 48 kiállító kínált izgalmas családi, kulturális és interaktív programot.

Forrás: Mathias Corvinus Collegium2022. 07. 31. 19:14
SZIJJÁRTÓ Péter; SZALAI Zoltán
Esztergom, 2022. július 30. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) fõigazgatója, a Mandiner lapigazgatója A magyar külpolitika és külgazdaság kihívásai címû beszélgetésen az esztergomi MCC Feszten 2022. július 30-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hangot adunk a tehetségnek” mottóval másodjára szervezték meg az MCC Fesztet Esztergomban. A tavalyi tizenkétezres látogatószám több mint a duplájára nőtt idén. Alapvetően ingyenes volt a fesztivál, ugyanakkor az esti, karszalagköteles koncertekre mindhárom nap gyorsan elkeltek a jegyek – olvasható a Mathias Corvinus Collegium közleményében.

A fesztivál csütörtökön geopolitikáról szóló vitafórummal és megnyitóünnepséggel kezdődött. „Egyedül az MCC Feszt az a fesztivál, amelyet csak és kizárólag a tehetség jegyében szerveznek meg” – hívta fel a figyelmet megnyitóbeszédében Szalai Zoltán főigazgató.

A második napon felszólalt William Darlymple világhírű skót történész, aki az élet értelméről és kihívásairól osztotta meg gondolatait, történelmi aspektusokat is ismertetve. Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter frissen megjelent kötetét mutatta be a Mindszenty téren, ahol Patrick Deneen amerikai politológussal beszélgettek.

Az MCC Feszten megrendezett Mandiner-vita a Magyarország előtt álló kihívásokról, többek között az Európai Bizottsággal való tárgyalásokról szólt. A téma kapcsán Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Balázs Péter volt külügyminiszterrel folytatott vitájában hangsúlyozta: az uniós képviselőkkel zajló egyeztetések során az idő a legnagyobb ellenfél; időben kell megállapodásra jutni.

A magyar bankrendszer jövőjéről szóló beszélgetésen Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója kiemelte, a bankrendszer nemzetközi összehasonlításban is rendkívül stabil mind tőkeerő, mind likviditás tekintetében. A rendezvény kiemelt sztárvendége David Coulthard volt Formula–es versenyző, tanácsadó és kommentátor pedig a siker titkaira világított rá diákoknak szóló előadásában – írták a Mathias Corvinus Collegium közleményében.

A fesztivál csúcspontja a szombat volt, amikor a változékony időjárás ellenére is telt házzal zajlottak az egyes programok.  A sajtószabadság és az újságírói függetlenség témájában tartott rendkívül érdekes vitán részt vett Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója, a Mandiner lapigazgatója, továbbá Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője, Rónai Egon, az ATV, valamint Lánczi Tamás, a közmédia műsorvezetői.

A magyar felmenőkkel is büszkélkedő egykori német miniszter és polgármester, Klaus von Dohnanyi online jelentkezett be az MCC Fesztre, ahol kifejtette: a kompromisszumokra jutó, együttműködő és egymás érdekeit tiszteletben tartó nemzetekben látja Európa jövőjét.

Hosszú távon csak a béke jelenthet megoldást a gazdasági és energetikai kihívásokra

– erről pedig már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt több száz érdeklődő előtt Esztergom főterén.

Parázs vitákból sem volt hiány a rendezvényen: Patrick Deneen konzervatív amerikai filozófus és Radek Sikorski, az EU–USA európai parlamenti delegációjának elnöke, korábbi lengyel külügyminiszter az emberiség jövőjéről folytatott eszmecserét.

Az MCC Feszten természetesen nívós könnyűzenéből sem volt hiány. Rengeteg diák és fiatal bulizott a Brains, az Irie Maffia, a Beatrice és Valmar koncertjein. Az MCC másodjára adott hangot a tehetségnek Esztergomban, megmutatva a tudásban és közösségben rejlő erőt és sikert – olvasható a Mathias Corvinus Collegium közleményében.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója, a Mandiner lapigazgatója A magyar külpolitika és külgazdaság kihívásai című beszélgetésen az esztergomi MCC Feszten (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.