Bankvezérek vitáztak az MCC Feszten, az OTP-vezér üzent a részvényeseknek

Miért jó egy bank, ha magyar? címmel tartott panelbeszélgetést a Mathias Corvinus Collegium által szervezett MCC Feszten Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Intézetének vezetője Hegedüs Évával, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatójával, Csányi Sándor OTP-vezérrel és Puskás Andrással, a Magyar Bankholding elnök főtanácsadójával – olvasható az Index cikkében.

Forrás: Index2022. 07. 30. 15:15
Csányi Sándor
Szeged, 2018. április 9. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke beszédet mond a Szeged-Csanádi Egyházmegye megbízásából épülõ Szegedi Ifjúsági Centrum ünnepélyes alapkõletételén 2018. április 9-én. MTI Fotó: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arra a kérdésre, hogy összefügg-e egy bank bármely erőssége a magyar tulajdonosi háttérrel, magyarsággal, Puskás András azt válaszolta, hogy amíg a fúzió nem fejeződik be, addig elsődlegesen a magyar gazdaság fejlesztésére fognak koncentrálni, már csak azért is, mert 30,5 százalékban tulajdonosuk a magyar állam.

Csányi Sándor azonban közbekérdezett, hogy kik a holding további tulajdonosai a 30,5 százalékos állami tulajdonon felül.

Puskás András erre azt válaszolta, hogy pénzalapok, amelyekről jelentek meg információk a sajtóban is. „Ennyire transzparens a Magyar Bankholding és az MKB tulajdonosi szerkezete” – reagált Csányi Sándor, majd kijelentette, hogy a tőzsdei működésnél nincs transzparensebb.

Hegedüs Éva úgy véli, nem a bank nemzetiségével, hanem kizárólag a szolgáltatás minőségével lehet versenyezni. 

A kerekasztal-beszélgetésen a háborúval kapcsolatban az OTP-vezér azt mondta, a bankcsoport oroszországi és ukrajnai érdekeltségei stabilan működnek, igaz, az első félévi eredményeiken nyilván tükröződnek majd az orosz–ukrán háború hatásai.

Csányi Sándor a kisrészvényeseknek azt üzente, hogy tartsanak ki, és ne adják el a részvényeiket, mivel egyszer újra húszezer forint környékén is lesz az árfolyam. 

Az elnök-vezérigazgató szerint az elmúlt harminc évben is voltak különböző válsághelyzetek, amelyeket az OTP mindig át tudott vészelni, mivel a bankcsoport mindig magas tartalékolási szintekkel dolgozott.  

Akkor kell óvatosnak lenni, amikor jól mennek a dolgok

– tette hozzá.

Puskás András, az MKB-t, a Budapest Bankot és a Takarékbankot tömörítő Magyar Bankholding elnöki főtanácsadója szerint 2024 végére teljesen összeolvadhatnak a tagbankok, addig azonban az a céljuk, hogy megerősítsék, illetve javítsák a most meglévő piaci pozícióikat Magyarországon.

Hegedüs Éva szerint a bankoknál nem a tulajdonosi kör összetétele számít, hanem a teljesítmény, valamint az, hogy milyen szolgáltatásokat tud nyújtani az ügyfeleinek. Úgy véli, a működés sikere három kulcsfontosságú elemből tevődik össze: az első a tőke nagysága, a második a stratégia milyensége, a harmadik pedig a menedzsment színvonala.

A bankholding később jelezte, hogy a sajtó legtöbb tudósításából kimaradt, hogy Csányi Sándor azt követően fogalmazott meg támadó jellegű kérdést a bankholding tulajdonosi köréről, hogy Puskás András felhozta, vajon teljes mértékben magyar bankként gondolhatunk-e az OTP-re, tekintve, hogy jelentős részben külföldi intézményi befektetői tulajdonban van.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Csányi Sándor (Fotó: MTI/Rosta Tibor)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.