Elf Bar: a Z-generáció függősége

A szakemberek is csak tapogatóznak a köznyelvben manórúdnak is nevezett új dohánytermék, az interneten korlátlanul rendelhető Elf Bar összetétele kapcsán. Egy viszont biztos: az elektromos cigarettaként illegálisan forgalmazott eszköz kiszerelésénél, ízesítésénél fogva épp a legveszélyeztetettebb és legkiszolgáltatottabb korcsoportot célozza meg, súlyos mérgezésnek kitéve használóit.

2022. 07. 04. 5:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mindig nincs hivatalos információ arról, hogy a törvényi szabályozás ellenére használt Elf Barnak valójában mik az összetevői – hívta fel a figyelmet korábban a Mandinernek nyilatkozva Zacher Gábor. Az ismert toxikológus szerint a manórúdnak is nevezett dohánytermék nikotint, polietilén-glikolt, növényi glicerint és aromaanyagokat tartalmazhat. Véleménye szerint azonban akkor sem lenne teljesen éles a kép, ha ismernénk az Elf Bar összes összetevőjét, hiszen a szóban forgó hevített dohánytermék hosszú távú hatásai továbbra is rejtve vannak előttünk. A szakember szerint mindezek ellenére a folyadékkal előre feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható eszköz éppen azért népszerű, mivel az íze és az illata is kellemes.

Míg a gimi mosdójában letüdőzött cigarettától majd’ megfulladtunk, mert igazából nem volt jó, addig az Elf Barban épp az a rossz, hogy jó, ezért aztán az akár az egészen fiatalok is pöfékelik 

– fogalmazott Zacher Gábor.

A toxikológushoz hasonlóan a HVG-nek adott interjúban Toldy Schedel Emil kardiológus is megerősítette: a különböző ízesítésekkel kapható dohánytermékről igazából nem tudunk semmit. A Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatójának tájékoztatása szerint annyi bizonyos, hogy az új, fiatalokat célzó, nikotint tartalmazó eszköz először főleg a távol-keleti országokban hódított, majd innen érkezett Európába is.

Arról viszont nincsenek ellenőrzött vizsgálatok, hogy mennyi a nikotintartalma, hogy milyen ízesítő- és egyéb anyagokat tartalmaz. A termékre írt információk szerint van olyan, aminek a nikotindózisa ötven-hatvan cigarettáénak felel meg, ami nem kevés. A manórúd továbbá azért is veszélyes, mivel pont azokat az ízvilágokat használja, mint amelyekről az e-cigarettákkal kapcsolatos kutatások során már bebizonyosodott, hogy nem a leszokásban segítenek, hanem új belépőket hoznak.

Létrejött és terjed tehát egy olyan termék, amit egy klasszikus dohányos nem fog használni, de használni fog az, aki soha nem dohányzott. Bár vannak, akik azt mondják, hogy ez egy egészségesebb termék, mint a cigi, de mi azt állítjuk, hogy a semmihez képest nincs olyan, hogy a nikotin egészségesebb 

– szögezte le.

A Toldy Schedel Emil által vezetett Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület a minap egy szakmai állásfoglalásban is felhívta a figyelmet a folyadékkal előre feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható eszköz káros hatásaira. Mint írták, bár jóllehet, a nikotin önmagában valóban kevesebb, az egészségre gyakorolt káros hatással bír, mint a dohány égése során keletkező kátrány és füst, azonban ekkora mennyiségben fejfájást, mellkasi fájdalmat, szédülést, illetve az illóanyagok mennyisége miatt – a hörgő nyálkahártya-irritációja révén – akár vérköpést is eredményezhet. Előbbiek elsősorban a nagy adagú, nem bemért nikotintartalom miatt alakulhatnak ki. Fontos hangsúlyozni, – folytatták –, hogy az Elf Bartól eltérően a trafikokban kapható termékek ismert, legális gyártóinak – mint például a hevített dohánytermékek vagy e-cigaretták – kötelességük forgalomba hozatal előtt bevizsgáltatniuk és engedélyeztetniük a termékeiket, ezért ismerjük azok működét.

Ezzel szemben az Elf Bar nem bevizsgált termék. Nincsenek róla tudományos információk, ugyanakkor kiszerelésénél, ízesítésénél fogva épp a legveszélyeztetettebb és legkiszolgáltatottabb korcsoportot célozza meg – akár súlyos mérgezésnek is kitéve használóit.

Az eddig ismert információk szerint az Elf Bar nikotintartalma eszközönként változó: lehet nullaszázalékos, de létezik belőle két-öt százalékos, egy hatszáz slukkra elegendő, ötszázalékos terméké pedig tizennégy doboz cigaretta nikotintartalmának felel meg.

Ennek kapcsán Kulja András sebészszakorvos-jelölt a TikTokon közzétett oktatóvideójában rávilágított: mivel a nikotin alapvetően egy idegméreg, már kis mennyiségben is nagyon erős függőséget idéz elő, ezáltal pedig hatással van a szervezet működésére. Egyebek mellett nagyon erősen rontja az alvás minőségét, károsítja a sejtek örökítőanyagát, hatással van a szív- és érrendszerre, károsítja a magzatok fejlődését, illetve koraszülést idéz elő.

Borítókép: a távol-keleti dohánytermék Magyarországon illegális (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.