Óva intenek a szakemberek a fiatalok körében terjedő Elf Bar fogyasztásától

Egyre több fiatalnál figyelhető meg – szórakozóhelyeken és a TikTokot görgetve is – a legújabb egyszer használatos, vape-típusú dohánytermék, az Elf Bar és hozzá nagyon hasonló társa, a Geek Bar. Bár forgalmazásuk Magyarországon tilos, az interneten keresztül mégis könnyen hozzájuthatnak a fiatalok – olvasható a Cosmopolitan cikkében.

Forrás: Yahoo! life/Cosmopolitan2022. 06. 16. 8:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Elf Bar népszerűsége is csak a következő újdonságig tart?

A számos színben és ízben (pl. banán, áfonya, kóla, vattacukor) kapható dohánytermék népszerűsége nagyban köszönhető az árának (kb. 1900 forint) és a közösségi oldalakon való felkapottságának. Statisztikák is megerősítették az e-cigaretták viharos terjedését, eszerint évente 3,6 millió emberrel növekszik az új típusú dohánytermékeket fogyasztók tábora világszerte.

A színes és modern kivitel ellenére az Elf Bar ugyanolyan káros, mint a hagyományos cigaretták. Fotó: The Liquid City

Trendi, de egyáltalán nem egészséges

Keresettségük ellenére azonban az újfajta dohánytermékek a legkevésbé sem számítanak egészségesebbnek a hagyományos társaiknál és ez alól a nemrég megjelent Elf Bar és Geek Bar sem képeznek kivételt. 

Erre a problémára a TikTokon megosztott videójában a 22,7 ezer követővel rendelkező Dr Onkar Mudhar is felhívta a figyelmet.

A mostanra több mint 55 ezer lájkot összegyűjtött rövid videóból kiderül, hogy 

egy egész Geek Bar vagy Elf Bar elszívása körülbelül 48-50 cigarettának felel meg. Mindkét dohánytermék 20 milligramm nikotinsót tartalmaz, ami 20 milligramm nikotinnak felel meg.

A vape-ek és hasonló e-cigarettamárkák sajnos a fiatalabb korosztályok körében örvendenek a legnagyobb népszerűségnek.   Fotó: Pexels

Azonban nem csak a nikotin okozta függőség az egyetlen dolog, ami problémát jelent a két dohánytermék esetében, ugyanis

a fogyasztásuk következtében kialakulhatnak ínybetegségek, szájszárazság, a gyors tempójú fogszuvasodás és a fogak korai elvesztésének kockázata is megnő

– mutat rá videójában az orvos, majd arra is felhívja a figyelmet, hogy egészségkárosító hatásuk mellett még kellemetlen szájszagot is okozhatnak. A kommentszekcióban többen személyes tapasztalataik alapján is megerősítették a szakértő észrevételeit a káros mellékhatásokkal és a rövid időn belül kialakuló függőséggel kapcsolatban.

Magyarországon is felszólaltak az Elf Bar és Geek Bar terjedése ellen

A hazai szakemberek közül Zacher Gábor hívta fel a figyelmet arra, hogy az eldobható elektromos cigaretta komoly veszélyt jelenthet, ugyanis a különböző aromaanyagokat tartalmazó gőz károsíthatja a tüdőt – monda el Hír TV-nek.

Ugyanakkor egy csomagátvevő pontként is üzemelő könyvesbolt is felhívást tett közzé Facebook-oldalán, amelyben a környékbeli szülőket figyelmezteti, hogy az utóbbi időszakban 

13-14 éves gyerekek hetente vesznek át nem kis összegért, ugyanonnan érkező csomagokat és jellemzően 1000 forintos címletekben fizetik ki.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.