Meghalt Berecz János

A Kádár-korszak egyik legbefolyásosabb politikusa kilencvenegy éves volt.

Magyar Nemzet
2022. 07. 07. 17:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Édesapám ma reggel elhagyta ezt a világot. Páran tudjátok, ki volt, aki nem, annak írom, hogy dr. Berecz Jánosnak hívták, és szept. 18-án lett volna 92 éves

– számolt be  a rendszerváltás előtti korszak egyik legbefolyásosabb állampárti politikusának haláláról fia, Berecz János Gábor egy Facebook-posztban.
Mint írja: 

„Úgy halt meg, ahogy Petőfi nem szeretett volna, és nem is úgy, ahogy élt, hanem ágyban, párnák közt. Kérem, aki tud, és/vagy úgy érzi, mondjon el egy imát vagy küldjön egy pozitív gondolatot az ő és az őt gyászolók támogatására.”

Berecz János már az 1980-as években vezető tisztségviselő volt, az MSZMP KB tagja, az állampárt ideológiai és propagandaügyekkel foglalkozó KB-titkára, ekkoriban egyik legbefolyásosabb politikusa, 1987-ben a Politikai Bizottság tagja. A rendszerváltás előtt az MSZMP reformkommunista szárnyával, így Pozsgay Imre körével szemben az egypártrendszer fenntartásáért küzdő pártvonal egyik vezetője. A rendszerváltás idején az MSZP helyett Grósz Károllyal együtt a marxista–leninista elvek mellett kitartó, újjáalakuló MSZMP-be lépett be. Igyekezett meggátolni az ellenzék megerősödését és a többpártrendszerhez vezető folyamatot.

Majd 1991-ben kilépett a pártból, és 1994-ben vállalkozásba fogott, több céget vezetett. 1997-ben belépett a Magyarországi Szociáldemokrata Pártba, de 1999-ben onnan is kilépett. Ezután nyugdíjba vonult, több könyvet írt. 2004-ben jelent meg Vállalom című önéletrajzi műve. 

Szülőfaluja, Ibrány város a hivatalos Facebook-oldalán búcsúzik Berecz Jánostól. Azt írják: 

Halálával egy igazi lokálpatriótával lett szegényebb városunk. Személye nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a 70-es, 80-as években Ibrány elinduljon azon az úton, amely lehetővé tette, hogy a későbbiekben a térség egyik meghatározó települése lehessen.

Berecz János első házasságából három gyermek született. Második felesége Sáfár Anikó színművész volt.

 

Borítókép: Berecz János (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.