Véget ért a polgárőrök határvédelmi bevetése

Több mint százezer szolgálati órát teljesítettek a polgárőrök a déli határon, nyolc és félezer migráns elfogásában működtek közre – tudta meg a Magyar Nemzet Bakonyi Ágnestől, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) sajtófőnökétől. Befejeződött a polgárőrök határvédelmi bevetése.

2022. 07. 05. 17:50
null

Több mint százezer szolgálati órát teljesítettek a polgárőrök a déli határon, nyolc és félezer migráns elfogásában működtek közre – tudta meg a Magyar Nemzet Bakonyi Ágnestől, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) sajtófőnökétől. Befejeződött a polgárőrök határvédelmi bevetése.

Befejeződött a polgárőrök határvédelmi bevetése. Bakonyi Ágnes, az OPSZ szóvivője tájékoztatta lapunkat a részletekről.

Egy februárban kelt, kormányhatározat értelmében, június 30-ig fokozott szolgálatot láttak el a polgárőrök az ország déli határszakaszának Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyei részén. Az eltelt időszakban 

a helyi polgárőr egyesületek és az ország belső megyéiből érkezett vendég polgárőrök, a rendőrség közvetlen irányításával, több mint százezer szolgálati órát teljesítettek.

A felkérésben részt vevő polgárőrök feladata egyebek közt abból állt, hogy önálló vagy rendőrökkel közös szolgálatban, nappali és éjszakai 12 órás váltásban járőrözzenek, megfigyelést végezzenek a határkerítés mellett vagy egy adott mélységi területen, és ha rendkívülit észleltek, azt jelezzék a rendvédelmi szerveknek.

Feltartóztatott migránsokat őriznek a polgárőrök. Fotó: OPSZ

Az eltelt négy és fél hónap alatt a déli határon szolgálatot adó tízezer polgárőr, 8475 határsértő és hat embercsempész elfogásában működött közre. Az ország mélységéből érkezett polgárőrökre motiválóan hatott a megfelelő koordináció, valamint a költségek fedezése, ezért sokan jelentkeztek határszolgálatra, volt olyan egyesület, amely visszatérőnek számított. Természetesen, a két érintett határ menti megye polgárőrei teljesítették a legtöbb szolgálati órát, de mellettük kiemelkedő óraszámban vettek részt az ország belső megyéiből érkezett polgárőrök is. 

A polgárőrök áldozatos munkáját Balogh János altábornagy, országos rendőrfőkapitány is elismerte, aki a közelmúltban a polgárőrök napján személyesen mondott köszönetet a civil szervezet tagjainak és vezetőiknek.

A főkapitány külön kiemelte a polgárőrök határvédelmi munkáját, amivel nagyban hozzájárultak Magyarország biztonságához.

A határvédelmi bevetés utolsó napján a mórahalmi polgárőrök jeleskedtek. Az OPSZ honlapján egyebek mellett erről is beszámoltak.

A műszaki határzárnál elfogott migránsok. Fotó: OPSZ

Az ország több településéről érkeztek polgárőr egyesületek, polgárőrtagok, hogy segítsék a rendőrség és a helyi polgárőr egyesületek munkáját a migráció adta feladatok ellátásában. Ezen időszak alatt a mélységi polgárőrök szorosan együttműködve láttak el szolgálatot a rendőrséggel, a helyi polgárőrökkel és a mezőőrökkel – írják.

Hasonlóan a 2015–2016 évekhez a polgárőr egyesületeknek volt idejük szakmai tapasztalatcserére, ismeretségek, barátságok alakultak ki és nem utolsósorban egy csapatépítő programnak is nevezhető volt ez a közösen eltöltött szolgálati időszak.

A mórahalmi polgárőr a mezőőrrel látott el közös szolgálatot a megerősített polgárőr szolgálat utolsó napján. Járőrözés során észlelték, hogy Mórahalom külterületén, egy erdős területen több migráns személy alszik.

A rendszeresített polgárőr EDR-rádión a rendőrséget értesítették a csoportról, a tartózkodási helyükről. A rendőrség irányító parancsnoka a szolgálatban lévő polgárőröket a helyszínre irányította, hogy segítsenek a helyi polgárőrnek és a mezőőrnek. 

A megerősítő erő kiérkezését követően összesen 28 fő migráns személyt találtak az erdőben, akiket a rendőrség kiérkezéséig feltartóztattak.

Sárközi Lászlónak a mórahalmi polgárőrség elnökének lehetősége volt személyesen is megköszönni ez elmúlt időszakban nyújtott segítséget a polgárőrtársaknak, akik az utolsó nap is szolgálatban voltak.

Ezúton is szeretném megköszönni minden polgárőrnek és családtagjaiknak a segítséget, amit a megerősített polgárőr akció során nyújtottak a mórahalmi polgárőrségnek – tette hozzá Sárközi László elnök

Borítókép: Elfogott illegális migránsokat kísérnek a polgárőrök (Fotó: OPSZ)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.