A szimulátor választható lehetőség, nem kötelezettség

A kormány könnyítene a jogosítványok megszerzésének módján egy augusztus 1-jén megjelent kormányrendelettel, amely szerint jövőre már szimulátorral is elérhető a B kategóriás jogosítvány. A Magyar Autósiskolák Szövetsége lát rációt a rendszerben, a Közlekedési Szakemberek Országos Egyesülete pedig eddig is előírásszerűen használta a szimulátort C és E típusú jogosítványok esetében. A Technológiai és Ipari Minisztérium tájékoztatása alapján csupán választható lehetőségről van szó.

Domján Anikó
2022. 08. 08. 14:01
 Szimulációs játék
Budapest, 2022. április 26. Szimulációs játék a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara XV. Szakma Sztár Fesztiválján a budapesti Hungexpón 2022. április 26-án. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha bővítenék a rendszert a vizsgaútvonalak egy részének beépítésével, azt kifejezetten támogatnánk – hangsúlyozta Böröcz Mátyás, a Magyar Autósiskolák Szövetségének (MAISZ) elnöke. 

Lapunk megkeresésére az elnök azt is kifejtette: az autósiskolák munkáját segítheti a szimulátor, hiszen annak használatával a tanulók könnyebben és biztonságosabban oldhatnak meg veszélyesebb, bonyolultabb közúti szituációkat.
Az autóvezetés-oktatásban várható változásokat még nem részletezi a Technológiai és Ipari Minisztérium rendelete, azonban azt világosan tisztázza, hogy a szimulátoros oktatás B kategóriás jogosítvány esetében választható, tehát nem kötelező reformról van szó. Kérdéses még az is, hogy az órák hány százalékát lehet majd ilyen eszközökön elvégezni a jogosítvány megszerzésénél. 
A szimulátor nagyon jó lehetőség arra, hogy a tanuló megszeresse a vezetést, elsajátítsa a pedálkezeléseket. Viszont kell a valós forgalmi tapasztalat ahhoz, hogy utána újra legyen értelme beültetni a szimulátorba – fejtette ki véleményét Böröcz Mátyás, majd hozzátette:
A szimulátor abban az esetben lehetne még nagyon jól alkalmazni, ha a vizsgázókat be lehetne ültetni vizsgaszituációs helyzetek gyakorlása céljából. Ezt a vizsgaútvonalak egy részének rendszerbe építésével lehetne optimalizálni, ezt kifejezetten támogatnánk – hangsúlyozta a MAISZ elnöke.
Elmondta: náluk Szegeden már nagyon sok útvonal fent van az E-Titán rendszerben is, ami jelentősen megkönnyíti a tanulók helyzetét. 

A Technológiai és Ipari Minisztérium szerint a szimulátor beruházási költsége megegyezik egy oktatóautó árával, viszont jóval alacsonyabbak a fenntartási költségei. A szimulátor használata mellett természetesen továbbra is kötelező lesz a jogosítvány megszerzéséhez a forgalomban, gyakorlati órákon részt venni, valamint a forgalmi vizsgakövetelmény szintje sem fog változni. 
– Úgy tudom, hogy a B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez hat óránál több forgalmi órát nem lehet szimulátorral kiváltani, a C kategóriás jogosítvány megszerzésénél azonban többet is beszámítanak, hiszen ők több éves vezetői tapasztalattal rendelkeznek – ismertette a MAISZ elnöke.Arról is tájékoztatta lapunkat Böröcz Mátyás, hogy egy kisebb családi autósiskola, amely nem foglalkozik C és E kategóriás képzéssel, nem biztos, hogy érdekelt egy ilyen berendezés beszerzésében. 
Megkérdeztük a Közlekedési Szakemberek Országos Egyesületét is (KSZOE), akik arról számoltak be, hogy már jó ideje szimulátorral is képzik a belföldi és külföldi fuvarozókat a gépjárművezető-oktatás alatt.
Ezeknek a gépjárművezetőknek eddig is kötelező volt, tehát használjuk, több éve saját szimulátorunk van – ismertették válaszukban.

– Nekünk ez nem új és nem idegen, sőt megkerülhetetlen módszer, hiszen előírás a C és E kategóriás jogosítvány megszerzéséhez.
Válaszukban úgy fogalmaztak, hogy az idősebbeknek kicsit nehéz a szimulátort használni, és egy-két esetben hányingert vagy rosszullétet okozhat, azonban idáig még mindenki túlélte.

A tárca közlése szerint a részletek kidolgozása még folyamatban van, a szimulátoros képzések pedig leghamarabb egy év múlva indulhatnak.

 

Borítókép: szimulációs játék a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara XV. Szakma Sztár Fesztiválján a budapesti Hungexpón (Fotó:MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.