Mások élete árán is szállítják a migránsokat az embercsempészek

Nem számít az embercsempészeknek még az emberélet sem, a hatalmas bevétel reményében az illegális bevándorlók életét is feláldozzák. Az ősz, illetve a zordabb idő közeledtével fokozódhat a bűnözők agresszivitása. A zöldhatár humán és műszaki megerősítése is az embercsempészet felpörgetésére készteti őket.

2022. 08. 10. 20:31
null
Illegális bevándorlás - Két halott, kilenc sérült egy közúti balesetben Bócsánál Fotó: Donka Ferenc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte naponta érkezik hír embercsempész erőszakos kitöréséről vagy éppen arról, hogy a határt védő rendőröknek, katonáknak, polgárőröknek hajtanak járműveikkel, hogy menekülő utat találjanak. Néhány napja Bócsa mellett egy grúz embercsempész gépkocsijával menekülve egy érkező autónak ütközött és lerepült az útról. A csempészautó kigyulladt, két migráns bennégett, egy harmadik a kórházban halt bele az égési sérüléseibe, féltucatnyian súlyosan megsérültek. Vasárnap Üllőnél repült le az útról egy magyar embercsempész a furgonjával, ő és a furgonban szállított húsz migráns is megsérült.

Nem számít az embercsempészeknek még az emberélet sem, a hatalmas bevétel reményében mások élete árán is szállítják az illegális bevándorlókat – szögezte le a Magyar Nemzetnek Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója, aki szerint három ok miatt válnak egyre agresszívabbá az embercsempészek:

– Az egyik ok az, hogy ránéznek a naptárra és látják, közeledik az ősz, majd a tél. A másik ok, hogy egyre többen vannak a megrendelők és egyre nagyobb az üzlet, ám nem tudják kielégíteni az igényeket a magyar határon megfelelőképpen. Így nincs meg a kellő haszon. A harmadik ok pedig az, hogy tudják, a magyar határon műszaki fejlesztés kezdődött, már emelik a műszaki határzár magasságát, másrészről azt is tudják, hogy a magyar határnak a humán védelmét is megerősítik. Zajlik az első szerződéses határvadászok kiképzése. Mindebből következik, hogy az embercsempészek minél több embert minél gyorsabban akarnak Á-ból B-be szállítani még a rossz idő beállta, a kerítés megemelése és az új, friss erőknek a határra való telepítése miatt. Mindezt akár mások élete árán is. 

Akkora az üzlet, hogy a szervezett bűnözésnél csak az számít, az embercsempész realizálja a hasznot, bármi áron – fogalmazott a biztonságpolitikai tanácsadó.

Magyarországra ebben az évben eddig 135 ezren próbáltak meg illegálisan bejutni. Idén már több mint ezer embercsempészt fogtak el itthon a rendőrök. Mindkét szám napról napra nő.

A migránsok többsége a szerb–magyar határon érkezik, ám Románia felől is megélénkült a mozgásuk. 

Szerdán a magyar és a román határrendészek hetvenöt határsértőt találtak egy román kamionban a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen. 

A teherjárművet egy román férfi vezette. Vele és a határsértőkkel szemben a román hatóságok folytatják le az eljárást. A nagylaki határrendészek idén 140 esetben 2084 határsértő ellen intézkedtek a román társszervekkel végzett közös ellenőrzések során.

Az elfogott embercsempészeket – lehetőség szerint – minél gyorsabban bíróság elé állítják a magyar hatóságok.

Szerdán is született egy ítélet: 

a Budai Központi Kerületi Bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki embercsempészés bűntettének minősített esetében, és ezért őt két év tíz hónap börtönbüntetésre és három év közügyektől eltiltásra ítélte.

A vád szerint a 39 éves moldáv férfi június 17-én, a magyar–szerb határ közelében található Ruzsa melletti erdős területen az általa vezetett hétszemélyes gépkocsiba felvett egy török és tíz afgán állampolgárt. A férfi tudta, hogy a külföldiek illegálisan léptek Magyarországra, nem rendelkeznek tartózkodási engedéllyel, és Ausztria felé kívánnak távozni. Az országon való átszállításukért a terheltnek az ismeretlenül maradt megbízója négyszázezer forintot ígért. A sofőr elindult a 11 fővel a magyar–osztrák határ mellett található Magyarbüks felé, azonban az M0-s autóúton nekiütközött egy másik gépkocsinak, majd lehajtott a 6-os főútra és félreállt, ezt követően pedig a külföldiek elmenekültek. A balesethez riasztott Pest megyei rendőrök a migránsokat néhány órán belül elfogták, az embercsempészt átadták a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársainak, akik őrizetbe vették, majd a bíróság bűnügyi felügyelet alá helyezte, a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a sofőrt gyorsított eljárásban bíróság elé állította.

Borítókép: Bócsánál a menekülő embercsempész autója ütközött, majd kigyulladt és kiégett. Három migráns halt meg (Fotó: Police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.