Migránsok gyújthatták fel a makkhetesi erdőt

Újabb erdőtűz volt a Szabadka melletti, a magyar–szerb határig húzódó makkhetesi erdőben. A tűz oka egyelőre ismeretlen, azonban feltételezhető, hogy azt migránsok gyújtották: a liget évek óta fontos stratégiai pont az illegális bevándorlóknak, hiszen vannak olyan részei, amelyek közvetlenül a magyar kerítés mellett helyezkednek el. Az erdőben korábban többször kerültek egymással fegyveres összetűzésbe az ott táborozó illegális bevándorlók.

2022. 08. 10. 5:55
null
20220706 Szerbia, Horgos Migránsok a határnál. Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István

Újabb erdőtűz volt a Szabadka melletti, a magyar–szerb határig húzódó makkhetesi erdőben. A tűz oka egyelőre ismeretlen, azonban feltételezhető, hogy azt migránsok gyújtották: a liget évek óta fontos stratégiai pont az illegális bevándorlóknak, hiszen vannak olyan részei, amelyek közvetlenül a magyar kerítés mellett helyezkednek el. Az erdőben korábban többször kerültek egymással fegyveres összetűzésbe az ott táborozó illegális bevándorlók.

Újabb erdőtűz volt a Szabadka melletti makkhetesi erdőben: ezúttal egyhektárnyi területen pusztítottak a lángok. A tűzoltókat vasárnap kora délután riasztották, akik az önkéntes egységek segítségével néhány óra alatt eloltották a tüzet. Személyi sérülésről nem érkeztek információk, a tűz oka egyelőre ismeretlen. A makkhetesi erdőben legutóbb három héttel ezelőtt volt tűz, amely a Pannon RTV információi szerint egy migránsok által lakott sátorban ütött ki, majd terjedt szét az erdőben. Akkor mintegy négy hektáron pusztítottak a lángok. 

Bőven akad dolguk a rendőröknek

A Nyugat-Balkánon és a magyar–szerb határon drasztikusan megnövekedett az Európai Unióba bejutni szándékozó bevándorlók száma, és fokozódott az embercsempészek tevékenysége. Január 1-je és július 22-e között több alkalommal intézkedtek a magyar rendőrök az illegális bevándorlókkal szemben, mint tavaly egész évben. Ennek oka a koronavírus-járvány miatt bevezetett határkorlátozások feloldása, az afganisztáni politikai viszonyok tavalyi drasztikus megváltozása és az annak következtében kibontakozó humanitárius válság, továbbá az orosz–ukrán háború által súlyosbított gabonaellátási válság, amely Afrikában és Közel-Keleten milliók éhezését okozhatja. 

Ezzel párhuzamosan Szabadka környékén egyre több bűncselekményt követnek el a migránsok. A napokban kigyulladt makkhetesi erdő Szabadka, Kelebia, Palics és Magyarország fizikai határzárának négyes ölelésé­ben fekszik. 

A liget évek óta fontos stratégiai pont az illegális bevándorlóknak, hiszen vannak olyan részei, amelyek közvetlenül a magyar kerítés mellett helyezkednek el. A migránsok az erdő sűrűjében alkalmi táborokat vernek. Itt várják ki a legmegfelelőbb pillanatot, hogy a közeli kerítésen átjutva elinduljanak nyugat felé. Korábban lapunk tudósítója is járt a helyszínen, s a helyi lakosoktól megtudtuk, hogy ezeket a „telephelyeket” gyakran hetekig fenntartják a bevándorlók, eközben a szemetet és a feleslegessé váló holmikat szétdobálják az erdőben, gyakran tüzet is raknak. 

Bandák háborúja 

A környékbeliek elmondták azt is, az elmúlt évek során kénytelenek voltak hozzászokni a migránsok jelenlétéhez. Eddig többnyire csak gyümölcsöt loptak a fáikról. Az elhagyott házakba betörtek ugyan, de a lakott épületeket békén hagyták. Az elmúlt két hónapban azonban minden megváltozott. A fokozódó migrációs nyomás az embercsempészek között is feszültséget teremt. Felosztották egymás között a határ menti területet, és egyre gyakrabban egymás ellen fordulnak. 

A legnagyobb összecsapás július elején történt, amikor migránsok és embercsempészek két csoportja lőfegyverekkel, késekkel támadt egymásra a makkhetesi erdőben. A hivatalos adatok szerint a lövöldözés során egy húszas éveiben lévő férfi elhunyt és számos bevándorló került életveszélyes állapotba.

A legsúlyosabb sérült egy 16 éves, iráni származású lány volt. Medencetájon találták el, a belső szervei is károsodtak. A támadás július 28-án megismétlődött. A helyiek először a fegyverszóra lettek figyelmesek, később a bevándorlók egy meglőtt migránst húztak ki a lakott környékre, amelynek néhány lakos szemtanúja volt. A sérült férfit egy közeli kórházba szállították. Korábban lapunk számolt be róla elsőként, hogy Martonoson is lövöldözhettek a migránsok. Azóta Lackó Róbert, a magyarkanizsai községi képviselő-testület elnöke is beszámolt a jelenségről. Mint a Pannon RTV-nek elmondta, „a migránsok egyre agresszívabbak, a fegyverropogás pedig szinte mindennapossá vált” a településen. Hozzátette, a szerb rendőrség ugyan rendszeresen elszállítja a községből az illegális bevándorlókat, néhány nap alatt azonban  visszaszivárognak. 

Aláírásokat gyűjtenek

A helyiek szerint a szerbiai taxisok meglátták az üzleti lehetőséget az illegális bevándorlók szállításában. Ezért van az, hogy hiába viszik el őket a határtól a szerb hatóságok, a fuvarosok rendszeresen visszaautóztatják őket. Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy a lövöldözések után a szerb belügyi szervek feloszlatták a migránscsoportokat a makkhetesi erdőben, valamint ellenőrzéseket tartottak közöttük az ország számos pontján. 

Az akció alatt négy puskát, négy pisztolyt, tizenkét kést, machetét, szablyát és boxert, valamint 182 darab, különböző kaliberű lőszert foglaltak le. Emellett kis mennyiségű marihuánát és a „pszichoaktív szerek listáján szereplő” tablettát is. 

A helyi lakosok beszámolói szerint a bevándorlók azóta azonban visszaszivárogtak az erdőbe. A szabadkai lakosok a lövöldözés óta egyébként háromszor tüntettek a migránsok fokozott jelenléte ellen. Egyszer Szabadka főterén, kétszer pedig a Makkhetes városrészben voltak megmozdulások. A demonstráció szervezői az eseményre petícióval is készültek, az aláírásgyűjtéssel azt szeretnék elérni, hogy a szerb kormány máshová telepítse a befogadóközpontokat a határ menti településekről, és tegyen arról, hogy a migránsok elhagyják Szabadkát, valamint erősítsék meg a déli határvédelmet, hogy a bevándorlók ne is juthassanak be Szerbiába. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.