időjárás 23°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Rétvári Bence: Idén is ingyenesen és pontosan érkeznek a tankönyvek az iskolákba

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.08.01. 10:57 2022.08.01. 13:45
Rétvári Bence: Idén is ingyenesen és pontosan érkeznek a tankönyvek az iskolákba

– Minden nehézség és árnövekedés ellenére továbbra is ingyenesen és pontosan érkeznek a tankönyvek az iskolákba – jelentette be Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. 

Rétvári Bence a Kello Könyvtárellátó Nonprofit Kft. üllői raktárában megtartott sajtótájékoztatón elmondta: a tankönyveket ma kezdik el szállítani az oktatási intézményekbe. Emlékeztetett: a kormány korábban úgy döntött, hogy a családtámogatások részévé teszi a tankönyvtámogatást, amivel minden közoktatásban részt vevő gyermek számára ingyenessé vált a hozzáférés a tankönyvekhez.
Ez gyermekenként több tízezer forint kiadást vesz le a családok válláról – mutatott rá az államtitkár.

Rétvári Bence elmondta: a Kello két raktárából összesen 13 millió tankönyvet szállítanak majd az iskolákba. 

Az idei választásokon a baloldal programjában szerepelt az állami tankönyvrendszer megszüntetése, a tankönyvpiac újbóli privatizálása, amivel visszaállt volna a 2010 előtti rendszer, és ismét magánkiadók jelentek volna meg a tankönyvkiadásban, a családoknak pedig ki kellett volna fizetniük az emelkedő tankönyvárakat – emelte ki.

Tőczik Zsolt, a Kello ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: idén is rendben lesz a tankönyvellátás, az oktatási év kezdetére az iskolák által megrendelt tankönyvek megfelelő minőségben, a kívánt mennyiségben rendelkezésre fognak állni annak ellenére, hogy idén sokkal nehezebb feladat volt a tankönyvek előállítása a koronavírus-világjárvány okozta logisztikai problémák, az energiaválság és az orosz–ukrán háború okozta infláció miatt.
Nagyon megdrágultak az alapanyagok, és a papír is kétszer annyiba kerül, mint egy évvel ezelőtt, de sikerült kezelni a problémákat– fűzte hozzá az ügyvezető.

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: Koszticsák Szilárd)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.