A fokozódó migrációs nyomás miatt meghosszabbították a válsághelyzetet

A miniszterelnök jelenlétében teszi le pénteken az esküt a szerződéses határvadászok első egysége. Orbán Viktor az ünnepi beszédben köszönti a rendőrségen belül megalakult határvadász ezred tagjait. A fokozódó migrációs nyomás miatt a kormány 2023. március 7-ig meghosszabbította a tömeges bevándorlásra vonatkozó válsághelyzetet.

2022. 09. 07. 20:15
null
20220706 Szerbia, Horgos Migránsok a határnál. Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség tartja az előírt határidőket a szerződéses határvadászok toborzása és kiképzése terén, így pénteken Budapesten ünnepélyes keretek között esküt tehetnek az első újonnan kiképzett határvadász egység tagjai, akik hamarosan meg is kezdik szolgálatukat a déli államhatár védelmében.

A Készenléti Rendőrség (KR) központi objektumában Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet az eskünek is teret adó ünnepségen, ami a KR keretében megalakult határvadász ezredet köszönti.

 

A fokozódó illegális migráció, valamint az ukrajnai háború miatt döntött július elején a kormány a szerződéses határvadászok toborzásáról, kiképzéséről, a Készenléti Rendőrségen belüli önálló határvadász ezred felállításáról. 

Az augusztus elején elkezdődött szervezés és kiképzés lehetővé teszi, hogy visszatérjenek eredeti feladataikhoz a déli határaink védelmére rendelt katonák és az ország más részeiből átvezényelt rendőrök.

A kormány időközben 2023. március 7-ig meghosszabbította a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet. A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) előzetesen azt közölte: a magyar határon érzékelhető migrációs nyomás az elmúlt időszakban erősödött, ezért a kabinet a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet indokoltnak tartja. Az erről szóló kormányrendelet szeptember 6-án meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A magyar kormány továbbra is nyílt és egyértelmű bevándorláspolitikát folytat: fenntartjuk a határkerítést, biztosítjuk a határvédelmet, és a brüsszeli vitákban is azt a határozott álláspontot képviseljük, hogy visszautasítjuk a migránsok betelepítését, Európát és Magyarországot meg kell védeni a tömeges bevándorlástól

– szögezte le a KTK, hozzátéve: a nemzeti kormány nem fogja engedni, hogy hazánkból is bevándorlóországot csináljanak. A nemzeti konzultáció, a népszavazások és a választások eredménye is azt támasztja alá, hogy a kormány az emberekkel azonos állásponton van, a magyar emberek pedig azt várják el a kormánytól, hogy megvédje az ország határait.

Idén már több mint 162 ezer határsértőt fogtak el a magyar határon, míg tavaly az azonos időszakban mintegy hatvanezret. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt majdnem százezerrel több migráns próbált illegálisan Magyarország területére lépni, míg az embercsempészek száma megduplázódott az előző év azonos időszakához képest. A balkáni útvonalon rekedt migránsok egyre erőszakosabban próbálnak bejutni az országba, és rendszeresen rátámadnak a határt védő rendőrökre, katonákra. Legutóbb éppen a határkerítést építő fogvatartottakat és az őket felügyelő büntetés-végrehajtási őröket dobálták meg kövekkel és támadtak rájuk baltával. 

Magyarországnak kiemelten fontos a déli határszakasz védelme, ezért is van szükség határvadász egységek felállítására és a határkerítés megerősítésére.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az Újvidéki Rádió Hangadó szerda című adásában arról beszélt, hogy a nagy számú illegális migráns mellett a magyar hatóságok 1200 embercsempészt is elfogtak, ami kétszerese a tavaly ugyanebben az időszakban elfogott csempészek számának. Értékelése szerint a szervezett bűnözéshez tartozó embercsempész bandák nagy aktivitást tanúsítanak a magyar határ térségében. Az embercsempész csoportok kifigyelik a magyar határvédelmi rendszert, és igyekeznek különféle megtévesztő akciókat végrehajtani: megdobálják, provokálják a járőröket egy helyszínen, arra gondolván, hogy odavonnak rendőri, katonai erőket, ugyanakkor más helyszíneken meg nagy csoportokat próbálnak átjuttatni.
Bakondi György felhívta a figyelmet arra, hogy az illegális bevándorlók Szabadkánál már használtak fegyvereket, de a határtérségben is láttak fegyvereket náluk. Ott lövéseket is leadtak a levegőbe. A tapasztalatok alapján az látszik, hogy a migránsbandák és az embercsempész csoportok kerülik, hogy fegyveres összetűzésbe keveredjenek a rendvédelmi szervekkel, de dobálással, létrás támadással már többször találkoztak a határvédők. 

Borítókép: Illegális migránsok a déli határon (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.