Fenyő-gyilkosság: Gyárfásra koncentráltak a rendőrök a nyomozás elejétől fogva

A Fenyő-gyilkosság egykori nyomozását hosszú éveken át vezető Kovács Lajos ezredes szerint már a vizsgálat elején célkeresztben volt Gyárfás Tamás lehetséges megbízóként, igaz Princz Gábor és két másik személy mellett. Ám Fenyő halála előtt két operatív jelentés is szólt arról, Gyárfás megbízta Tasnádi Pétert a gyilkosság megszervezésével.

2022. 09. 27. 18:44
Fenyő gyilkosság
Budapest, 1998. február 11. Fenyõ János, a VICO Rt. elnök-vezérigazgatójának autója, akit február 11-én délután lelõttek Budapesten, a II. kerületi Margit utcában. MTI Fotó: Mihádák Zoltán Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek. 

Végrehajtóként még Jozef Rohácot is úgymond „bemérték”, ám ő fizikailag nem került elő, a Gyárfás Tamás meggyanúsítását pedig sem Kovács elöljárói, sem a nyomozást felügyelő ügyész nem tartotta időszerűnek, mondván: kevés a bizonyíték, a tettes pedig nincs meg.

Az mindenesetre kiderült a 2006-ban nyugdíjba vonuló Kovács ezredes mondandójából, hogy az 1998. február 11-i Fenyő-gyilkosság után a „célkeresztben” mindjárt Gyárfás Tamás állt, igaz, negyedmagával. Az akkori, Kiss Ernő vezette Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság 

úgynevezett „döglött ügyek” osztályának egykori vezetője kijelentette a bíróságon: ő Fenyő János halálának másnapjától Gyárfást tartotta az egyik potenciális felbujtónak. Mint azt kifejtette, sorra vették Fenyő János üzleti ellenségeit és négyen maradtak fenn a rostán, Princz Gábor, Gyárfás Tamás, egy budapesti lőtér tulajdonosa és egy nyomdagépekkel üzletelő német kereskedő.

Végül azért maradt elsődleges gyanúsított jelölt Gyárfás, mert kiderült: Fenyő meggyilkolása előtt két operatív jelentés is született arról, hogy Gyárfás megbízhatta Tasnádi Pétert Fenyő likvidálásának megszervezésével. Az ezredes emlékezete szerint Fenyő halála előtt három nappal a 28. számú operatív tiszt jelentette: Boros Tamás (az Aranykéz utcában később  felrobbantották) Tasnádi emberétől, S. Lászlótól hallott a megbízásról. Igaz, ebben a jelentésben az RTL Klub vezérigazgatója szerepelt célpontként. Fenyő halála előtt egy héttel pedig a Papa fedőnevű operatív tiszt írta le jelentésében az alvilági kapcsolatától, Boros Tamástól hallottakat a megbízásról, ami már konkrétan a Vico-tulajdonos, Fenyő János megölésére vonatkozott.

Póta Péter bíró kérdésére Kovács Lajos elmondta: nem tudja, miért nem vették komolyan a két operatív jelentést, aminek tartalmát akkor senki sem vizsgálta. 

Kovács ezredes arról is beszélt, hogy az operatív jelentéseket nyílttá tették és ez alapján telefonlehallgatást szeretett volna Princz Gáborra és Gyárfás Tamásra engedélyeztetni, ám (néhai) Kiss Ernő azt mondta: „hagyjátok békén Princzet”.

Az ezredes szerint ekkor végleg Gyárfás lett az első számú megbízójelölt, miután az operatív jelentések alapján valószínűbb volt ez, mint Princz.

Gyárfás Tamás ügyvédjével egyeztet a törvényszék folyosóján. Fotó: Kurucz Árpád

Gyárfás Tamás védője, Zamecsnik Péter ügyvéd aprólékosan kielemezte Kovács Lajos vallomását és leszögezte: Kovács Lajos nem tulajdonított kellő jelentőséget annak, hogy Fenyő és Gyárfás párviadalából minden vonatkozásban Gyárfás került ki győztesen. 1996. október 11-én, tehát 16 hónappal a Fenyő-merénylet előtt a Magyar Kereskedelmi Kamara Választottbíróságának döntése alapján a Gyárfás vezette Nap TV Kft. teljes joggal visszakapta az MTV reggeli műsora szerkesztésének jogát, amelyet mintegy másfél évre a Fenyő János tulajdonában álló Stáb TV Rt. egy sajátos fordulattal megszerzett magának. 

Az addigi Fenyő–Gyárfás éles üzleti vita ezzel lezárult. Ennek egyik bizonysága az ügyvéd szerint, hogy Friderikusz Sándor és Székely Ferenc a tárgyaláson korábban tanúként elmondták: látták, hogy 1997. február 8-án a Marriott szállóban, az újságíróbálon Fenyő és Gyárfás kezet fogtak.

Az ügyvéd rámutatott, Kovács Lajos ezredes szerint az 1997 szeptemberében indult, Gyárfást érintő kaposvári perről a Népszava rendszeresen tudósított, valójában Gyárfás ellen a lapban megszűntek a támadások. A perről egyetlen sor sem jelent meg a Népszavában, amiről korábban a bíróság is meggyőződhetett. A Nap TV Kft. és a Stáb TV Rt. között több mint 35 millió forintos per zajlott, de a megbékélést követően a felek 1997. július 17-én a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiumától közösen kérték az egyeztető tárgyalás lehetőségét. Fenyő és Gyárfás ügyvédjei eközben azon dolgoztak, hogy mindent átfogó megállapodás készülhessen, amely egyet jelentett valamennyi vitás kérdés lezárásával. Az első tervezetet dr. Óvári Győző, a Stáb TV Rt. jogásza 1997. szeptember 30-án küldte el a Nap TV Kft.-t képviselő dr. Kollár Károly ügyvédnek, a végső verzió aláírására 1997. december 16-án került sor.

Zamecsnik Péter a fentiek ismertetése után tette fel a kérdést Kovács Lajosnak, hogy ha a két fél hadakozásából Gyárfás minden részletében győztesen került ki, akkor mi érdeke lett volna Fenyőt megöletnie? Egykori vallomásában Székely Ferenc azt mondta, hogy ha Fenyő áll bosszút a Gyárfással szembeni sikertelenségeiért, annak még csak-csak lett volna magyarázata, de fordítva érthetetlen. Gyárfás védője arra az ellentmondásra is felhívta a figyelmet, hogy amikor ügyfele 2004. augusztus 11-én ingatlant cserélt Portik Tamással, akkor magának Portiknak a rendőrségen tett vallomása szerint Gyárfás több száz millióval járt jobban. Ha Gyárfás megbízta volna Portikot, akkor miért Portik fizet ily módon Gyárfásnak? – tette fel a kérdést Zamecsnik.

Kovács Lajos a tárgyaláson megerősítette: Tasnádi embere, S. László tájékoztatta őt a Fenyő-gyilkosság előkészületeiről. Az Alex Cukrászdában sorra került beszélgetésükről hangfelvétel készült. Gyárfás ügyvédje megkérdezte: „Hol a hangfelvétel? Meghallgathatjuk?”, a hangfelvétel azonban állítólag elkallódott. Kiderült, az a dokumentum sincs meg, amelyet Vajtó Lajos adhatott át Kovács Lajosnak, amely állítólag arról szólt, hogy Gyárfás miképp manipulálta a kaposvári tárgyalás bíróját és ügyészét, és amelyet szerinte Óvári Győző, Fenyő János ügyvédje adott át neki a Vico Rt.-ben zajló találkozójukon. Óvári tanúként a bírósággal már korábban közölte: ilyen nem történt.

Póta Péter bíró a keddi tárgyalásra az ellentmondások feloldása érdekében beidézte Tasnádi Pétert és munkatársait, A. Gábort és S. Lászlót, távkapcsolás útján pedig Tasnádi volt feleségét, M. Juditot, valamint Portik Tamást. Kovács Lajos 1998-tól 2009-ig, egy évtizeden keresztül zömében az általuk hallottakra támaszkodott. 

A döglött ügyek osztálya egykori vezetőjének az ügyész, a bíró és Gyárfás védője tehetett fel kérdéseket.

Csütörtökön Gyárfás Tamás reagálhat Kovács Lajos vallomására és tehet fel kérdéseket a nyugalmazott ezredesnek.

Borítókép: A Fenyő-gyilkosság helyszíne 1998. február 11-én (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.