időjárás 3°C Marcella 2023. január 31.
logo
A kormánypártok megemlékeznek egykori képviselőtársukról is

Kihelyezett frakcióülés: középpontban a szankciók

Máté Patrik
2022.09.15. 05:55 2022.09.15. 11:49
Kihelyezett frakcióülés: középpontban a szankciók

Szeptember 26-án kezdődik a parlament őszi ülésszaka, előtte pedig a kormánypártok a hagyományoknak megfelelően kihelyezett frakcióülést tartanak, ahol Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mond a képviselőcsoportok tagjai előtt, továbbá fontos döntésekről is megállapodhatnak. A Magyar Nemzet információi szerint a tanácskozáson főleg az elhibázott brüsszeli szankciókról lesz szó.

Az Oroszország ellen hozott, elhibázott európai uniós szankciók állnak majd a kormánypártok kihelyezett frakcióülésének a középpontjában

– tudta meg lapunk. Mint azt korábban Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebook-oldalán közölte: szeptember 21–22-én tartja a parlamenti ülésszakot megelőző szokásos frakcióülését a Fidesz és a KDNP. – Azon dolgozunk az Országgyűlésben is, hogy az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók ellenére is biztos legyen az ország energiaellátása, rezsivédelmet kapjanak a háztartások és megőrizzük a családtámogatásokat – közölte akkor a frakcióvezető.

Arról, hogy a frakcióülésen megemlékeznek-e a tegnap elhunyt Wittner Máriáról, 1956-os szabadságharcosról, aki 2006 és 2014 között két cikluson át volt a Fidesz országgyűlési képviselője, Hollik István, a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója a Magyar Nemzetnek jelezte: 

méltó módon fognak megemlékezni a Fidesz és a KDNP képviselői volt képviselőtársukról.

A kormánypártoknál már hagyomány, hogy az aktuális parlamenti ülésszak kezdete előtt kihelyezett frakcióülést tartanak, ahol Orbán Viktor a frakció tagjainak felvázolja a következő időszak legfontosabb kihívásait.

A szankciók az őszi politikai idény másik fontos eseményén, a múlt heti kötcsei pikniken is szóba kerültek.

Ismert: a miniszterelnök a rendezvényen a jobboldali-konzervatív szellemi és gazdasági holdudvar meghívottjai előtt zárt körben adott helyzetértékelést a politikai folyamatokról. Az eseményről Orbán Viktor a Facebook-oldalán úgy számolt be, hogy „Legyen béke, szabadság és egyetértés!”. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója pedig azt nyilatkozta, hogy 

át kell gondolni az Oroszország elleni szankciós politikát.

Legutóbb februárban, Balatonfüreden tartottak kihelyezett frakcióülést, ahol a legfontosabb témák az országgyűlési választás kampányára történő felkészülés, valamint a gyermekvédelmi népszavazás voltak. Ám ezenkívül is rendre fontos bejelentések, döntések kapcsolódtak a kormánypárti képviselőcsoportok kihelyezett tanácskozásához az elmúlt három parlamenti ciklus során.

Az egyik ilyen alkalom volt, amikor 2019 februárjában Balatonalmádiban az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akcióterv életbelépéséhez szükséges törvényjavaslatokat tekintették át. Emellett 2017 szeptemberében, Velencén arról született döntés, hogy a kormány nemzeti konzultációt indít, amiben a Soros-tervről kérdezték meg az embereket.

A Mezőkövesden 2015 februárjában tartott kihelyezett frakcióülésen szintén egy nemzeti konzultációról döntöttek, ugyanis arról határoztak a kormánypártok, hogy az illegális bevándorlásról kikérik az állampolgárok véleményét, 2014 januárjában Balatonszárszón pedig a háromlépcsős rezsicsökkentésről döntöttek. Visegrádon 2013 szeptemberében többek között a gyed extra bevezetéséről, a kis keresetű, gyermeket nevelő családok adókedvezményének kiszélesítéséről tárgyaltak. 2014 januárjában Balatonszárszón pedig a háromlépcsős rezsicsökkentésről döntöttek a Fidesz és a KDNP parlamenti politikusai. 2011 februárjában Siófokon az új alaptörvény előkészítése volt a kiemelten fontos témája a tanácskozásnak. Ugyanebben az esztendőben az őszi parlamenti ülésszak megkezdése előtt pedig a devizahitelesek megsegítéséről, a rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztés lehetőségéről egyeztettek a képviselők.

Borítókép: 2021. 09. 16., Esztergom, kihelyezett frakcióülést követő sajtótájékoztató, a képen: Simicskó István országgyűlési képviselő, Kocsis Máté országgyűlési képviselő (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.