Új készítmények segíthetik a koronavírus elleni küzdelmet

Közben az omikronnak egy új alvariánsa jelent meg Európában, amelyet nemrégiben már Szlovákiában is azonosítottak.

2022. 09. 21. 16:37
CSIRO opens lab to developing Australian vaccine pipeline
epa10115253 Research scientists and engineers at work in a cell culture suite in the CSIRO National Vaccine and Therapeutics Laboratory in Melbourne, Victoria, Australia, 11 August 2022. Australia's national science agency CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) has opened a new national lab in Melbourne that will strengthen the country's ability to produce vaccines and drug treatments onshore. EPA/JOEL CARRETT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Fotó: JOEL CARRETT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi hetek járványügyi mutatóihoz képest mérsékelt emelkedést mutat az új fertőzöttek és kórházban ápolt betegek száma. A Koronavírus.gov.hu legfrissebb tájékoztatása szerint az elmúlt héten összesen 12 307 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, és 48 fő vesztette életét.

 Kórházban jelenleg 923 koronavírusos beteget ápolnak, közülük azonban csak 14 fő szorul lélegeztetőgépre. 

Az előző héten tapasztalt enyhe emelkedés után ismét stagnál a szennyvízben mért SARS–CoV–2-örökítőanyag országos átlagkoncentrációja. A Nemzeti Népegészségügyi Központ beszámolója szerint emelkedés Nyíregyházán, Szegeden, Székesfehérváron, Tatabányán és Zalaegerszegen figyelhető meg. Csökkenő tendencia sehol sem tapasztalható.

Miként szerte a világon, így Magyarországon is a fertőzések jelentős részét az omikron vírusvariáns, illetve annak alvariánsai okozzák, amelyek ellen a Pfizer és a Moderna is új típusú oltóanyagokat fejlesztett ki. Az eredeti vuhani vírustörzs és az omikron BA.1 alvariáns ellen is hatásos Pfizer-oltóanyagok immár hazánkban is igényelhetők. 

Az omikronnak ugyanakkor egy új alvariánsa is megjelent Európában, amelyet nemrégiben már Szlovákiában is azonosítottak. A Science Alert tudományos szaklapra hivatkozva a Napi.hu felhívta a figyelmet, hogy a BA.4.6 – amely leginkább az idősebb korosztályt veszélyezteti – sok tekintetben hasonló a BA.4-hez, de mutációt is hordoz, ráadásul még a háromszor oltott személyek sincsenek biztonságban tőle, mert ellenállónak bizonyult a korábbi vakcinákkal szemben. Arról viszont nem tudni, hogy a korábbiakhoz képest súlyosabb tüneteket okozna. 

Közben a legnagyobb gyógyszergyártó cégek és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) újabb koronavírus elleni mRNS-vakcina előállításán dolgozik, amelyhez a szegényebb országok is könnyebben hozzájutnának. Ezekben az országokban ugyanis hatalmas gondot okoz, hogy a lakosság egy jelentős része nincs immunizálva, ugyanis nem nem volt számukra megfelelő mennyiségű oltóanyag. A tervek szerint az új oltást összehasonlítás céljából a WHO fokvárosi mRNS-vakcina-technológiai transzferközpontjának irányításával a világon 15 helyen állítanák elő. A kísérleti munkálatokhoz a Moderna biztosít vakcinákat – írja az Infostart. 

Szintén jó hír, hogy 

az AstraZeneca antitestkészítménye – amelyet hazánkban eddig az immunsérült betegeknél alkalmaztak – mostantól már nemcsak a Covid megelőzésére, hanem terápiás céllal, a betegség kezelésére is használható.

 Amennyiben tehát a súlyos megbetegedés kockázata magas, az Evusheld nevű gyógyszer mostantól a felnőttek számára a koronavírus kezelésére is alkalmazható az unióban, így Magyarországon is. Az Európai Bizottság a készítmény jóváhagyását a TACKLE vizsgálat eredményeire alapozta, melyben magyar Covid-betegek is részt vettek. Eszerint az Evusheld-kezelés szignifikánsan csökkentette a súlyos Covid–19-betegség kialakulásának vagy a halálozásnak az esélyét a placebóhoz képest. Minél korábban alkalmazták az Evusheld-terápiát a tünetek megjelenése után, annál kedvezőbbek voltak az eredmények.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: EPA/Joel Carrett)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.