Csák János: A felnőttképzés a KIM-be, a vállalkozásfejlesztés az új gazdasági minisztériumba kerül

A miniszter szerint a cél egy robosztus minisztérium létrehozása, amely képes a gazdasági folyamatokat átlátva döntéseket hozni.

Magyar Nemzet
2022. 11. 15. 10:54
Csák János Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felnőttképzés átkerül a Kulturális és Innovációs Minisztériumba (KIM), onnan pedig a vállalkozásfejlesztést Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter felügyelete alá helyezik – jelentette be Csák János, a kulturális és innovációs tárca vezetője a Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnésével kapcsolatban az Inforádióban. 

Csák János szerint konzisztens az, hogy a felnőttképzés átkerül a KIM-be, hiszen a szakképzéssel is az ő minisztériuma foglalkozik. Úgy fogalmazott: azokat a cégeket, amelyek kutatásfejlesztéssel, illetve szabadalmaztatással foglalkoznak – és eddig Palkovics László minisztériumához tartoztak – szétosztja egymás között a KIM és a Nagy Márton vezette új minisztérium.

Az az elv, hogy amíg kutatás, vagy innovációs szakaszban van egy dolog, az legyen egy helyen az én minisztériumomban, de amint már az iparhoz, a gyártáshoz, a termékesítéshez, a piacosításhoz közel van, az viszont legyen az ipari funkciót átvevő új gazdasági minisztérium területén

 – fejtette ki Csák János. 

Emlékeztetett: eddig a Technológiai és Ipari Minisztériumban a foglalkoztatáspolitika, tehát a munkaerő-piaci ügyek és a felnőttképzés együtt volt, most viszont ezek kettéválnak, mert az iparszervezés szerves részeként Nagy Márton miniszterhez kerülnek. Elmondta: a Nemzeti, Kutatási és Innovációs Hivatal marad a KIM-nél.  A változás csak a vállalkozásfejlesztési részt érinti, a kis- és középvállalkozások átvétele az energiaválság miatt egyébként is felmerült az utóbbi időben – tette hozzá.

Úgy látom, hogy a kormány nagyon jó irányba halad, hogy legyen egy robusztus minisztériumunk, amelyik képes a gazdaságban azonnal és minden elemet, nagyvállalatokat, közepes és kisvállalatokat, és a munkaerőpiacot is átlátva döntéseket hozni 

– hangsúlyozta.

Borítókép: Csák János (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.