Ötszáz kistelepülés, negyvenháromezer vizsgálat – összegezte tapasztalatait az NNK

Több mint negyvenezer lakos szűrését, vizsgálatát végezték el 2018 óta a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat programban. A kistelepülések mellett már a munkahelyekre is elviszik a szűrővizsgálatokat. Surján Orsolya helyettes országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint a szűrővizsgálatokon részt vevők körében magas a dohányzók és az alkoholfogyasztók aránya, sokan táplálkoznak egészségtelenül, és az elhízás is jellemző. Éppen ezért egyéni leszoktató tanácsadást, illetve dietetikus bevonásával egyéni egészségi tanácsadást is biztosítanak.

2022. 12. 23. 14:40
null
Csököly, 2022. május 23. Nyaki ér ultrahangos vizsgálatát végzik egy szűrőbuszban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) "Helybe visszük a szűrővizsgálatokat" programjáról tartott sajtótájékoztató helyszínén Csökölyön 2022. május 23-án. Az NNK szűrőbuszai 2022-ben 53, megkeresésre további 54 településen jelennek meg, hogy azon kistelepülések lakosai is helyben vehessék igénybe a vizsgálatok lehetőségét, akik lakóhelyük közlekedési adottságai miatt azokra nehezen jutnak el. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Helybe visszük a szűrővizsgálatokat kezdete óta kollégáink csaknem ötszáz településen közel 43 ezer ember vizsgálatát végezték el

– tájékoztatta lapunkat a hátrányos helyzetű településeken zajló program eredményeiről Surján Orsolya. A helyettes országos tiszti főorvos beszámolója szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársai csak az idén tizenegy megyében ötvenkilenc felzárkózó településre látogattak el, összesen nyolcvan szűrési napon. Ezek részben olyan települések voltak, ahol már két-három éve is megfordultak, így biztosítva a lakosságnak a folytonosságot a szűrővizsgálatok elvégzésében.

Az NNK szűrőbuszai az úgynevezett felzárkózó településeken kívül az egyéni megkeresések miatt további helyszíneken is jelen voltak, melyek civil szervezetektől, önkormányzatoktól, valamint a munkahelyektől érkeztek. 2022-től kezdve ugyanis az NNK programja a munkahelyi egészségfejlesztés keretében – az adott közösség egészségtervéhez kapcsolódóan – az egészséget befolyásoló tényezők felmérését segíti, több szervrendszert érintő szűréssel.

Ezekkel a megkeresésekkel együtt a szűrőbuszok további 85 településen – köztük huszonegy munkahelyen – jártak, és közel 9500 fő szűrését, vizsgálatát végezték el – részletezte a szakember, aki a program alapján a lakosság jellemző betegségeiről is beszélt. 

Tapasztalataink szerint a felnőtt lakosság leggyakoribb egészségi problémája a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterinérték és az ápolatlan fogazat. A szűréseken részt vett lakosság körében szintén jelentős a dohányzók és az alkoholfogyasztók aránya, sokan táplálkoznak egészségtelenül, jellemző továbbá a mozgásszegény életmód és az elhízás. Ezek mind olyan kockázati tényezőt jelentenek, amelyek összefüggésben vannak a fent említett betegségekkel

– rögzítette a helyettes tiszti főorvos. Surján Orsolya jelezte azt is, hogy a hátrányos helyzetű településeken élők egészségi állapota elmarad a hazai átlagtól, ami leginkább az észak-alföldi, dél-dunántúli és az észak-magyarországi régiókban mutatkozik meg. A Helybe visszük a szűrővizsgálatokat program éppen ezért fontos feladatot lát el, mivel a Felzárkózó települések programban érintett kis létszámú, nehezen megközelíthető falvak jelentős része ezekben a megyékben található – mutatott rá.

A jövő évi tervek kapcsán Surján Orsolya kiemelte, hogy

2023-ban tovább folytatják az eddig megkezdett munkát, és visszatérnek azokra a településekre, ahol 2021-ben jártak, valamint a Felzárkózó települések jövő évre kijelölt helységeibe is elviszik a szűrővizsgálatokat. A NNK munkatársai ugyanakkor fontosnak tartják azt is, hogy a program az egészségnevelésre, az egyéni tanácsadásra vonatkozó elemeket is tartalmazzon. Éppen ezért a dohányzás elleni harc jegyében vagy az egészséges táplálkozás érdekében egyéni leszoktató tanácsadást, illetve dietetikus bevonásával egyéni egészségügyi tanácsadást is adnak. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tervei között szerepel továbbá az idei évhez hasonlóan a balatoni nyári Egészségpart program, valamint dolgoznak azon is, hogy csatlakozzanak az Európa kulturális fővárosa címet 2023-ban viselő Veszprém város programjaihoz. Szabad kapacitásaik függvényében pedig egyéni megkereséseket is megpróbálnak teljesíteni.

Borítókép: Nyaki ér ultrahangos vizsgálatát végzik egy szűrőbuszban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Helybe visszük a szűrővizsgálatokat programjáról tartott sajtótájékoztató helyszínén Csökölyön (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.