Politikai zavarkeltéssel próbálja visszaszerezni a kezdeményező szerepet V. Naszályi Márta

Nagy sikert ért el a budavári jobboldali többség, megoldódhat a buszkáosz a Várnegyedben – erről beszélt a Magyar Nemzetnek az I. kerületi önkormányzat képviselője. Varga Dániel (független) szerint saját működési hiányosságait próbálja „elverni” rajtuk a polgármester.

2022. 12. 04. 6:47
V. Naszályi Márta szemrevételezi az őt kritikával illető táblákat. Fotó: Horváth Szabolcs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába tett meg mindent a polgármester, hogy akadályozza munkánkat, a legutóbbi testületi ülésen nagy sikert értünk el, hiszen jelentős lépést tettünk a sok éve húzódó kerületi buszkáosz felszámolására.

Nem csináltunk buszparkolót a Hunyadi János utcából, eddig is sorban álltak a buszok az utcában. Csakhogy a polgármestert mostanáig ez nem zavarta, mert a buszlobbi érdekeiért állt ki – reagált lapunknak V. Naszályi Márta legújabb vádaskodásaira Varga Dániel független önkormányzati képviselő.

Az I. kerület baloldali polgármestere két nap alatt két posztot is szánt közösségi oldalán a Várnegyedben eluralkodó buszkáosznak, melyet szerinte a Varga Dániel vezette városfejlesztési bizottság okoz azzal, hogy „lényegében buszparkolót csinált a Hunyadi János utcából.”

Az ügy hátteréről a vádolt önkormányzati képviselő a Magyar Nemzetnek elmondta: múlt héten két előterjesztést is benyújtottak a buszkáosz csillapítása céljával. A polgármesterét a testületi többség levette a napirendről, Varga Dániel előterjesztését viszont támogatta.

– Az elfogadott rendeletek lehetővé teszik a környezet- és lakosságvédelmi szempontok érvényesülését, és 100 ezer forintos helyszíni bírsággal sújtja az engedély nélkül behajtó buszokat, ezáltal szigorúbb, mint a polgármester kezdeményezése – magyarázta a képviselő.

Meglátása szerint az utóbbi hetek eseményeinek hatására a polgármester gyorsan véleményt változtatott. Most már zavarja a buszkáosz, ami ellen 2019-es megválasztása óta nem sokat tett.

Varga Dániel szerint most végre megoldódhat a turistabuszok által okozott probléma, az viszont a hivatalra van bízva, hogy tegye elérhetővé azt az űrlapot, amelynek segítségével a buszos cégek engedélyt kérhetnek a későbbi behajtásra. A képviselő tájékoztatása szerint egyébként az általa beadott előterjesztés nem is tartalmazott konkrét dátumot, épp amiatt, hogy a hivatal munkatársainak legyen idejük előkészíteni a szigorúbb szabályozás bevezetéséhez szükséges dokumentumokat.

– A rendelet végrehajtása a hivatal feladata, melynek vezetője a jegyző, akinek munkáltatója a polgármester. Ebből a hierarchiából arra is lehet következtetni, hogy a polgármester azért lassíthatja a végrehajtást, hogy az átállás idején politikai lejáratókampányt folytathasson ellenünk – vélekedett az üggyel kapcsolatban Varga Dániel.

Hozzátette: a polgármester azt próbálja elhitetni követőivel, hogy a városfejlesztési bizottság vezetőjeként egy személyben dönt arról, hogy ki hajthat be az útra. Holott ez a kilencfős bizottságon fog múlni. A polgármester el nem fogadott javaslata értelmében vált volna egyszemélyes döntéssé a buszok behajtási engedélyének kiadása. Ha ezt fogadták volna el, akkor V. Naszályi Márta dönthetett volna erről.

Varga Dániel tájékoztatása szerint a fővárosi tulajdonú Budapest Közút ígérte, hogy kihelyezik a busszal behajtani tilos táblát, amint elfogadják a rendeletet, de ez nem történt meg. Emiatt egy másik határozatban arra kérték az I. kerületi önkormányzati hivatalt, hogy erre emlékeztessék a fővárosi céget.

Az önkormányzati képviselő szerint a kerületi közterület-felügyelet fogja betartatni az intézkedést, a behajtani tilos tábla hatálya alól csak engedéllyel lehet majd kivételt szerezni. Az engedély kiadásánál pedig azt fogják figyelembe venni, hogy kis méretű és környezetbarátabb buszok kapják csak meg a behajtási lehetőséget.

– A Párbeszéd elbábozza, hogy zöldpárt, de ezzel ellentétesen cselekszik – utalt V. Naszályi hozzáállására az önkormányzati képviselő. Varga Dániel elmondta azt is, hogy a hivatal várhatóan hétfőtől élesíti a felületet, ahol engedélyt kérhetnek a turistabuszokat üzemeltető cégek.

– Akik megkapták az engedélyt, azok majd a behajtás előtt 24 órával tudnak regisztrálni. Ezt a rendszert egyébként korábban a polgármester találta ki – jelezte Varga Dániel.

Az önkormányzati képviselő szerint a baloldali kerületvezető most azért kezdett aktív lejáratókampányba, hogy így visszaszerezze a kezdeményezői pozíciót a témában.

– Saját működési hiányosságait próbálja rajtunk elverni V. Naszályi Márta – fogalmazott Varga Dániel.

Kisebbségbe került a polgármester

Az I. kerületben 2019-ben a baloldal nyerte meg az önkormányzati választásokat, a polgármester a párbeszédes V. Naszályi Márta lett. A baloldali összefogás itt is hamar szétrepedt, a polgármester alkalmi politikai alkukkal tartotta maga mellett a baloldali pártok képviselőcsoportjait. A politikai egyensúly a momentumos Gelencsér Ferenc lemondásával billent meg végleg, a testületben ezután patthelyzet alakult ki. A Momentum mostani elnöke ugyanis egyéni képviselő volt Budavárban, illetve lemondásáig a kerület alpolgármestereként is tevékenykedett. A megüresedett képviselői helyre kiírt időközi választásokat a Fidesz–KDNP jelöltje, Fazekas Csilla nyerte meg. V. Naszályi Márta polgármester ezután azzal próbálkozott, hogy a jobboldali indítványokat egyszerűen nem engedte napirendre venni, miután a jegyző törvényességi kifogással élt ellenük. Emiatt végül szinte a teljes testület szembefordult a balliberális polgármesterrel, a jegyző túlterjeszkedő jogkörét is visszavágó módosítást a Momentum, az LMP, az MSZP és a DK helyi képviselői is támogatták. 

Borítókép: V. Naszályi Márta szemrevételezi az őt kritizáló táblákat egy I. kerületi közmeghallgatáson. Olvasói fotó.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.