Magára maradt V. Naszályi Márta

Tizenkét önkormányzati képviselő rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a Várnegyedben, hogy helyreállítsák a testület jogszerű működését. Úgy tűnik, hogy immáron a helyi DK, az LMP, MSZP és a Momentum is gátat vetne a polgármester önkényes vezetői gyakorlatának. V. Naszályi Márta polgármester ma délutánra hívta össze az ülést, de a képviselők előterjesztése helyett, ami a kormányhivatal által kért szervezeti és működési szabályzat módosítását tartalmazta, teljesen más tartalmú előterjesztést tűzött napirendre.

2022. 10. 20. 9:14
VÁRADINÉ NASZÁLYI Márta
Budapest, 2022. január 26. Váradiné Naszályi Márta (PM), az I. kerület polgármestere a Fõvárosi Közgyûlés rendes ülésén a Városháza Dísztermében 2022. január 26-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Folyamatos törvénytelen lépésekkel próbálja hatalmát megtartani V. Naszályi Márta, aki zsarolja a képviselőket és a pártokat, nem véletlen, hogy a rendkívüli ülést a jobb és baloldali képviselők együtt kezdeményezték

– nyilatkozta lapunknak a ma délutáni testületi ülés előtt Böröcz László, az I. kerületi Fidesz vezetője. A politikus jelezte azt is, hogy a kerület baloldali polgármestere saját javaslataként terjesztette be a Fidesz–KDNP képviselőinek fűtéstámogatásról szóló előterjesztését, a képviselők indítványát pedig egyszerűen nem vette napirendre. 

A kerületi fideszes vezető szerint fontosabb, hogy legyen fűtéstámogatása az első kerületi polgároknak, minthogy ebben a politikai játszmában részt vegyenek, és a Fidesz–KDNP képviselői is csatlakoznak a szociális rendelet módosításához. 

A mára összehívott képviselő-testületi ülésről V. Naszályi Márta a Facebook-oldalán azt írta, hogy azt a Fidesz kezdeményezte. Szerinte a kormánypárt helyi képviselői a törvénytelen működést akarják visszahozni, de ők „megvédik a jogszerűséget”. 

Bejegyzése alatt az egyik ellenzéki önkormányzati képviselő, a momentumos Molnárka Gábor jelezte, hogy a Fidesz, a KDNP és a V. Naszályi által mostanság sokat hivatkozott exjobbikos képviselők mellett a baloldali pártok helyi képviselői is az ülés kezdeményezői között voltak. 

 

A rendkívüli ülést 12 képviselő kezdeményezte, köztük a Momentum, a DK, az MSZP és az LMP képviselői is. Összesen egy napirendi pontot javasoltunk, azon belül is csupán azt, hogy az szmsz-ből töröljünk egy, a kormányhivatal által is kifogásolt bekezdést

 

– írta Molnárka Gábor, aki szerint a polgármester nem pontosan tájékoztatta a közvéleményt a Facebook-oldalán. 

A momentumos politikus kiszólása azt is jelentheti, hogy 

eddig a stabil szövetségesnek számító Momentum is szembefordulhat a valóságot elferdítő polgármesterrel. Ez azt jelentené, hogy a 15 fős testületben a jövőben V. Naszályi Márta mindössze egyetlen képviselőre, a párbeszédes Kun Jánosra számíthatna politikai szövetségesként. 

A bejegyzés alatt egyébként az egykori Gyurcsány-párti XV. kerületi polgármester és országgyűlési képviselő Hajdu László is kommentet írt, aki szintén kritikával illette V. Naszályit. „Polgármesterként nagy hibát követett el az önkormányzat vezetője, az alpolgármestert nem lett volna szabad elengedni, az alpolgármester karrierje kerül most sokba az I. kerületben élő ránk szavazóknak. 

Ha valaki valamit vállal, azt vigye végig esküjéhez híven!

Most így a polgármestert teszik tönkre, ez bumeráng lett” – írta le a helyzetet a DK-s veterán politikus. 

Hajdu arra utalt, hogy a kerületi baloldal azért került kisebbségbe, mert Gelencsér Ferenc (Momentum) egyéni önkormányzati képviselőként listáról bejutott az Országgyűlésbe, ­emiatt időközi választást kellett tartani, amit azonban a Fidesz–KDNP jelöltje nyert meg, ezzel kiegyenlítődtek az erőviszonyok a jobboldali bástyának számító I. kerületben. 

A mai képviselő-testületi ülésen kiderülhet, hogy V. Naszályi Márta továbbra is görcsösen ragaszkodik-e hatalmához, és a képviselő-testület tagjainak véleményét semmibe véve diktatórikus módszerekkel próbálja-e irányítani az I. kerületet a 2024-es önkormányzati választásig. A helyhatósági választáson a hírek szerint már egyébként sem indulhat majd a baloldali pártok jelöltjeként.

Borítókép: V. Naszályi Márta a fővárosi közgyűlésben (Fotó: Bruzák Noémi/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.