időjárás 5°C Emánuel 2023. március 26.
logo
Péntek reggeli rádióinterjújából osztott meg egy részletet közösségi oldalán a kormányfő

Orbán Viktor: A magyarok a békét választották

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook
2023.01.28. 15:41 2023.01.28. 15:44
Orbán Viktor: A magyarok a békét választották

Hogy’ kezdődött? Úgy kezdődött, hogy a németek azt mondták, sisakokat hajlandóak küldeni, mert ők egy háborúba nem küldenek az élet kioltására alkalmas eszközöket, az ugyanis részvételt jelentene a háborúban. Innen indultunk. Most a harckocsiknál tartunk. És már arról beszélnek, hogy mi van a repülőkkel. Tehát jól látszik, hogyha az ember az elején nem veti meg a sarkát, és nem foglal el egy világos pozíciót, amivel kijelöli a saját nemzeti érdeke alapján, hogy egy konfliktushoz mi a viszonya, akkor belesodródik

– írta közösségi oldalán szombat délután a miniszterelnök. Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában elmondott gondolatait közölte immáron írásban is. 

Ahogy fogalmazott: a háború kezdete és a magyar választási kampány 2022 elején nagyjából egybeesett. A kampányról sok rosszat lehet mondani, de azért van haszna is. Ez egy olyan időszak, amikor nyíltan és egyenesen kell beszélni.

– A baloldal meg is mondta, hogy azt fogja tenni, amit a nemzetközi közösség mond – idézte fel a miniszterelnök. Hozzátette: 

Ha a baloldal lenne ma kormányon, akkor mi is nyakig állnánk a háborúban, mint a németek. Már mi is elküldtük volna a tankjainkat, a használaton kívül lévő egykori orosz fegyvereinket, és mi is benne lennénk a háborúban, mint fegyverszállító felek.

– A baloldal megmondta, hogyha mandátumot kap, akkor együtt úszik a nemzetközi közösséggel. Azt fogja tenni, amit a többiek, durvábban fogalmazva: azt fogja tenni, amit mondanak nekik. Mi pedig azt mondtuk, hogy van magyar nemzeti érdek – vázolta fel Orbán Viktor. 

– Így 2022-ben az emberek valójában háború és béke között választottak. És a békét választották – jelentette ki a miniszterelnök.

Szerinte a magyar kormány meg tudta vetni a sarkát. – Az elején kimondtuk, hogy ez nem a mi háborúnk, nem akarunk beszorulni az oroszok és az ukránok közé. Ez egy olyan konfliktus, amit lokalizálni kellene, nem pedig nemzetköziesíteni, és Magyarország mindent meg fog tenni a béke érdekében. Ezzel leütöttük azokat a cölöpöket, amihez odakötöttük utána a lovunkat. Ezért Magyarország nem sodródik bele a háborúba – zárta a gondolatmenetet a miniszterelnök.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.