időjárás 24°C Csanád , Emil 2023. május 28.
logo

Pár nap, és akár hétszáz forinttal is megdrágulhat a kedvenc dohányterméke

Magyar Nemzet
Forrás: VG
2023.01.28. 18:58 2023.01.31. 10:13
Pár nap, és akár hétszáz forinttal is megdrágulhat a kedvenc dohányterméke

A cigarettahelyettesítő alternatív termékek, amelyek hevítéssel bocsátanak ki belélegezhető anyagot, eddig nem estek a jövedéki adó hatálya alá, ám ez február 1-jétől megváltozik.

Hogy szerdán is új napra ébredünk, nem újdonság, azonban a dohányosok nem feltétlenül lesznek elragadtatva, amikor beszerzik a napi adagot február 1-jén, ugyanis ettől a naptól kezdve ezek a termékek is a jövedéki adó hatálya alá tartoznak. A Világgazdaság számításai szerint 

ez akár hétszáz forintos drágulást is jelenthet dobozonként. 

Azonban ez még nem minden. A lap beszámolt arról is, hogy az Európai Bizottság már elkészítette a javaslatot a hagyományos cigaretta jövedéki adójának emeléséről, ami azt jelenti, hogy néhány hónapon belül minden terméket érinthet a drágulás a nemzeti dohányboltokban.

 A hevített dohánytermékek egyébként eddig is a jövedéki adó törvény hatálya alá tartoztak, tehát eddig is 35 ft/szál volt az adóteher, azonban a dohányt nem tartalmazó hevítőrudak adóterhe emelkedik februártól. A lap megkérdezett az ügyben egy szakértőt is a drágulásról. A Niveus Consulting Group együttműködő partnere, Fischer Ádám számításai szerint szálanként akár 35 forint jövedéki adót kell fizetni, ami – egy 20 szálas doboz estében – dobozonként 700 forint is lehet. 

Idehaza egyébként nagyjából kétmillió ember dohányzik, és a szakértők szerint a füstmentes termékek alternatívát nyújthatnak a kétlépcsős leszoktatásban, amelynek lényege, hogy először a kevésbé káros termékek felé fordítják a fogyasztót, hogy aztán eljusson a teljes dohánymentességig. Rávilágítottak arra is, hogy egy európai tanulmány – az előbbiekkel szemben – azon szakértők álláspontját támasztja alá, akik szerint a cigaretta drágulása 

inkább a feketepiacot erősítheti, 

miközben a differenciált adóztatás a füstmentes dohány- és nikotintermékekre való átszokás támasza is lehetne.

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.