Beültették az első speciális medenceimplantátumot a Semmelweis Egyetemen

A hazai beavatkozás azért is jelentős, mert Hollandiában, Németországban és Angliában is csak néhány ilyen műtétet végeznek évente.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 13. 10:58
null
Pécs, 2022. november 15. Elõkészítik a beteget a DaVinci Xi nevet viselõ sebészeti robottal végzett mûtétre a Pécsi Tudományegyetem Janus Pannonius Klinikai Tömbjében 2022. november 15-én. A helyreállítási és ellenállóképességi program (RRF) 3,8 milliárd forintos keretének részeként beszerzett elsõ vidéki robotsebészeti eszközt 2022. szeptember 28-án adták át, amellyel nõgyógyászati, sebészeti, urológiai, fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti, valamint szívsebészeti beavatkozásokat fognak végezni. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először ültettek be speciális medenceimplantátumot Magyarországon, a Semmelweis Egyetemen (SE) – tájékoztatott az intézmény, amely kitért arra is, hogy a beavatkozást egy 31 éves nőbetegen végezték el rosszindulatú csontdaganat miatt. Az operáció során eltávolították az érintett medencecsontot, a helyébe pedig egy egyedileg, a betegnek legyártott speciális medenceimplantátumot ültettek be.
Nagyon bonyolult folyamatról van szó, a műtét pontos megtervezése, a beteg felkészítése, az implantátum legyártása több hónapot vett igénybe – mondta Perlaky Tamást, az ortopédiai klinika egyetemi tanársegédjét, csont- és lágyrésztumor-specialistája. 

Hangsúlyozta: a műtétnél nemcsak az volt fontos, hogy az implantátum a megfelelő helyre kerüljön, hanem az is, hogy azt a beteg majd használni is tudja, tehát menni, sétálni, adott esetben kirándulni is tudjon, ehhez pedig az kellett, hogy megmaradjanak az izomtapadások, és az izmok jól működjenek. Kiemelte: a járáshoz szükséges izmok jelentős része a csípőlapátról ered, ha ezt kiveszik, az izmok összeugranak és működésképtelenek lesznek, ezért ezeket vissza kell rögzíteni, hogy a beteg ne sántítson.

Korábban a kivett csontokat nem pótolták, így a végtag lerövidült, az izmokat nem lehetett visszarögzíteni úgy, hogy a beteg teljes életet élhessen – részletezte, hozzátéve: ilyen esetekben csak járókerettel, a lakásban tudott mozogni.

A szakember kifejtette: a műtét után legfontosabb az implantátum végleges és stabil rögzülése a csontban, illetve a visszarögzített izmok elhegesedése, hogy ne szakadjanak le az első lépésnél, ezért a végtagot 6-8 hétig nem lehet terhelni. A beteg ezután teljes életet élhet – fogalmazott.

Az SE ortopédiai klinikáján évente 10-12 medencecsont-eltávolító operációt végeznek, ezek azonban jellemzően nem végtagmegtartó beavatkozások. Ennek egyik oka, hogy nem minden beteg alkalmas erre a fajta műtétre, ez függ a betegségtől, a daganat elhelyezkedésétől, és nagyon sok mindent kell összehangolni ahhoz, hogy egy ilyen beavatkozást el lehessen végezni. 

A jelen eljárást egyedi méltányossággal a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő támogatta. Az első ilyen típusú hazai műtétnek azért is nagy a jelentősége, mert Hollandiában, Németországban, Angliában, az ottani nagy centrumokban is évente csak néhány ilyen beavatkozást végeznek.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.