időjárás 6°C Emánuel 2023. március 26.
logo
Kétszáznegyvenegy mentőállomást és hatvanhat kórházi sürgősségi osztályt vonnak be az ellátásba

Üzembe lépett az új orvosi ügyeleti rendszer Hajdú-Biharban – íme a legfontosabb tudnivalók

Elek Nikoletta
2023.02.01. 19:24 2023.02.02. 15:48
Üzembe lépett az új orvosi ügyeleti rendszer Hajdú-Biharban – íme a legfontosabb tudnivalók

Február elsejétől elsőként Hajdú-Bihar vármegyében lépett üzembe az új ügyeleti rendszer, amelyet hamarosan Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyére és Győr-Moson-Sopron vármegyére is kiterjesztenek. Az új ügyeleti ellátás az Országos Mentőszolgálaton belül, külön egységekkel, gépjárművekkel, szakemberekkel és személyzettel fog működni, amelyet a 1830-as központi telefonszámon lehet majd hívni.

Az egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően kezdetét vette az egységes ügyeleti rendszer bevezetése.

A változás február elsejétől Hajdú-Bihar vármegyét érinti, ami után Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye következik, márciustól pedig Győr-Moson-Sopron vármegyével bővítik a rendszert. A tervek szerint 2023 decemberére Pest vármegyét, 2024 elején pedig Budapestet is bekapcsolják az új ellátási rendszerbe.

A fővárosnak ugyanakkor egy egészen más koncepciót készítettek, tehát az ügyeleti ellátás is másfajta lesz.

Az új háziorvosi ügyeleti rendszert az Országos Mentőszolgálaton (OMSZ) belül alakítják ki, amelynek a mentés mellett az ügyeleti teendők kapcsán is több évtizedes tapasztalata van. A magyar lakosság ellátását 256 mentőállomással és hét légimentő-bázissal fedik le.

Fontos azonban tisztázni, hogy az ügyeleti ellátás nem a mentés terhére fog történni, tehát külön egységekkel, gépjárművekkel, szakemberekkel és személyzettel fog működni.

Takács Péter egészségügyi államtitkár pedig jelezte azt is, hogy a sajtóhírekkel ellentétben azok az aggályok, amelyek a háziorvosi ügyeletek számának radikális csökkentésére irányulnak, indokolatlanok, ugyanis 241 mentőállomást és 66 kórházi sürgősségi osztályt vonnak be az ellátásba.

Az új modell bevezetését hosszú előkészítő munka előzte meg, sőt egy erre irányuló kísérleti programot is lefuttattak, hogy megbizonyosodjanak, országos szinten is alkalmazhatók a megszerzett ismeretek. Az új ügyeleti rendszert másfél évvel ezelőtt Hajdú-Bihar vármegyében kezdték tesztelni, amely a beszámolók szerint jelentősen javította a sürgősségi betegellátást. A mentők tapasztalatai szerint ott, ahol az ügyeleti ellátás jól működik, ritkábban riasztják a mentőket, valamint kisebb a sürgősségi osztályok terhelése is.

Forrás: Mentők.hu

A Hajdú-Bihar megyei pilotprogram mintájára ezért 174 járásközpontban, hétköznaponként délután négy és este tíz óra között, hétvégén pedig reggel nyolctól délután kettőig a háziorvosok fognak ügyeletet adni; este tíz és reggel nyolc között, hétvégén pedig délután kettő után 102 telephelyen a mentőszolgálat látja el a sürgősségi ügyeletet.

Az OMSZ honlapján olvasható információk szerint február 1-jétől kétféle ügyelet működik Hajdú-Biharban: tíz településen (Debrecen, Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló, Hajdúnánás, Hajdúböszörmény, Balmazújváros, Püspökladány, Hajdúhadház, Nyíradony, Derecske) délután négy és este tíz óra között háziorvosi ügyeleti ellátást biztosítanak, öt településen (Debrecen, Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló, Hajdúnánás, Hajdúböszörmény) pedig délután négytől reggel nyolcig éjszakai sürgősségi ügyelet lesz, amelyet személyesen is fel lehet keresni. Kiemelték azt is, hogy a gyermekek ügyeleti ellátásában nem történik változás, az eddigi elérhetőségek (debreceni gyermekügyelet, gyermekklinika) tehát továbbra is érvényesek.

Vészhelyzet esetén továbbra is a 112-es hívószámot kell majd hívni, egyéb egészségi probléma esetén azonban délután négy órától már a 1830-as központi ügyeleti számot kell tárcsázni, amit a megyei mentésirányítás fog felvenni.

Ők irányítják majd az állapotának megfelelő helyre a beteget, adott esetben kiküldik hozzá a mentőt. A tájékoztatás szerint a február elsejétől életbe lépett 1830-as központi telefonszám mellett a korábbi, Hajdú-Bihar vármegyei 06-52/506-303 szám továbbra is működik.

Borítókép: Az OMSZ mentőautója Csepelen (Fotó: MTVA/ Faludi Imre)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.