időjárás 19°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo
Az MSZP társelnöke szerint politikusaik nem önként igazolnak Gyurcsányékhoz

Kunhalmi Ágnes keményen nekiment a DK-nak az MSZP-s átigazolások miatt

Magyar Nemzet
2023.02.03. 05:50 2023.02.03. 10:45
Kunhalmi Ágnes keményen nekiment a DK-nak az MSZP-s átigazolások miatt

– Sok polgármester jelzi azt a nyomásgyakorlást, hogy ha valaki nem akar a választásokon kétfrontos csatát vívni, ha nyugalmat akar maga körül, akkor bizony meg kell állapodni – mondta Kunhalmi Ágnes (MSZP) arról, hogy Gyurcsány Ferenc pártja, a DK egyre több ellenzéki, legutóbb pedig két újabb MSZP-s politikust igazolt le magához. Az MSZP-s átigazolások miatt a párt társelnöke a helyzetet keménynek nevezve kijelentette: nem lehet feláldozni a következő választásokat öncélúan egyetlen párt oltárán.

Szokatlanul kemény hangnemben ment neki a Demokratikus Koalíciónak (DK) Kunhalmi Ágnes, miután szerdán kiderült: számos szocialista politikust követően Horváth Attila, Szombathely MSZP-s alpolgármestere és Kopcsándi József, Szombathely MSZP-s önkormányzati képviselője is a Gyurcsány-pártban folytatja a karrierjét. – Az ellenzéki pártok többsége nem csinál abból politikát, hogy ki lép be vagy ki egyes pártokból, nem úgy, mint a DK – jelentette ki a Spirit FM Aktuál című műsorában a szocialisták társelnöke az MSZP-s átigazolások kapcsán, aki szerint azért baj, ha ezzel van elfoglalva az ellenzék legnagyobb pártja, mert ebből nem lesz új Magyarország, de még új ellenzéki politizálás sem. – Nem lehet feláldozni a következő választásokat öncélúan egyetlen pártnak az oltárán – jegyezte meg. 

Gyurcsány Ferenc állhat az MSZP-s átigazolások mögött. Fotó: Mirkó István

Az MSZP-s átigazolások nem önkéntesek

 

Arról, hogy ellenzéki, köztük legnagyobb számban pedig MSZP-s politikusok léptek át a DK-ba Kunhalmi úgy fogalmazott, hogy ők nem önkéntesen mennek ide vagy oda.

– Sok polgármester jelzi azt a nyomásgyakorlást, hogy ha valaki nem akar a választásokon kétfrontos csatát vívni, ha nyugalmat akar maga körül, akkor bizony meg kell állapodni 

– mondta. Arra a kérdésre, hogy a DK zsarolja-e a polgármestereket, úgy reagált: ő csak azt mondja, amit a polgármesterek jeleztek neki, hogy meg kell kötni az alkukat más pártokkal. Arra a felvetésre, hogy akár Gyurcsány Ferenccel vagy Dobrev Klárával beszél-e minderről, az MSZP társelnöke azt mondta: korábban megtette ezt, ám próbálkozása falra hányt borsónak bizonyult. – Kemény a helyzet – jelentette ki Kunhalmi Ágnes. A Magyar Nemzet szerette volna megtudni a szombathelyi MSZP elnökétől, hogy miként értékeli Horváth Attila és Kopcsándi József átlépését a DK-ba, azonban Bokányi Adrienn nem reagált a megkeresésünkre. 

Vélhetően a Gyurcsány-pártba történő sorozatos átigazolások hatására az MSZP mindeközben elkezdett kampányolni még megmaradt polgármesterei, önkormányzati képviselői mellett. Ennek keretében Kunhalmi Ágnes tegnap személyesen látogatott el Pécsre, ahol a szocialisták helyi vezetőivel közösen biztosították Péterffy Attila polgármestert arról, hogy őt támogatják a 2024-es önkormányzati választásokon.

Komjáthi is kampányol

Kampányba kezdett az MSZP másik társelnöke, Komjáthi Imre is, aki az ATV-ben méltatta a párt szerinte markánsan baloldali értékrendet képviselő politikusait. Példaként hozta Nemény András szombathelyi polgármestert, aki a Covid-válság idején az elsők között különített el segélyalapot a munkájukat elvesztők számára; Őrsi Gergelyt, Budapest II. kerületének szocialista polgármesterét, akinek a baloldali intézkedéseinek „mindenki a csodájára járhatott”; és Grőber Attila pápai önkormányzati képviselőt, aki erős értékrendjével is bizonyította azt, hogy polgármesterként is biztosan meg fogja állni a helyét. (A névsor minden bizonnyal nem véletlen, lapunk ugyanis a napokban írta meg, hogy Gyurcsány Ferencék Őrsi Gergelyt és Grőber Attilát is megkörnyékezték – arról viszont egyelőre nem tudni, hogy gondolkodnak-e az átlépésről.) 

Komjáthi végül ugyancsak odaszúrt egyet az újabb előválasztást ellenző Gyurcsány Ferencéknek, mondván, ne a pártközpontokból mondják meg, hogy kinek és milyen konstellációban kell indulni. 

 

Tüttő vezetheti az MSZP EP-listáját

Ma jelenti be az MSZP, hogy Tüttő Kata főpolgármester-helyettes vezeti majd a párt európai parlamenti listáját – értesült a Mandiner. A lap szerint a párt önállóan méretteti meg magát a 2024-es EP-választáson, ahol legalább egy-két befutó helyet remél.

 

Borítókép: Kunhalmi Ágnes egy fővárosi demonstráción (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.