Politikai vihar a fővárosi parkolási rendszer miatt

Úgy tűnik, rossz irányba változik a fővárosi parkolási rendszer. Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője lapunknak úgy fogalmazott: a főpolgármester korábban azt ígérte, hogy átgondolt, egységes parkolási rendszert hoznak létre. Ugyanakkor szerinte a mostani helyzet nem ezt mutatja.

2023. 02. 06. 6:24
null
Parkoló gépkocsik Budapesten. 20201123 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Karácsony Gergely 2019-ben még azt ígérte meg, hogy átgondolt, egységes parkolási rendszert hoznak létre, ez a mostani viszont egyáltalán nem az – reagált Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője arra, hogy sem Zugló, sem a II. kerület nem hajlandó elfogadni a Fővárosi Közgyűlésnek a tavaly szeptemberben hozott parkolásirendelet-módosítását. Szeptember 5-én vezette be ugyanis a baloldali városvezetés azt a koncep­ciót, hogy a közösségi autóbérlő rendszer, más néven carsharing keretében üzemeltetett autók gépjárművenként mindössze havi 18 ezer forintos átalánydíj megfizetése ellenében parkolhatnak a fővárosban.

A Metropol felhívta a figyelmet, hogy ez az összeg ráadásul a fővárosi önkormányzathoz folyik be, innen osztják majd szét a kerületek között, méghozzá nem a valós várakozási adatok alapján, hanem a kerületi férőhelyek arányában. A főváros ugyanis egy rendszámlistát küldött a kerületeknek azokról az autókról, amik megfelelnek a feltételeknek és vonatkozik rájuk a havi 18 ezer forintos átalánydíj, tehát kiesnek a normál parkolási menetből. 

A carsharing cégekkel a fővárosi önkormányzat kötött szerződést az átalánydíjról, mivel azonban a kerületeknek van parkolási üzemeltetési joga, a fővárosi önkormányzatnak külön kellett szerződést kötnie a módosításról a kerületekkel. 

A II. kerület és Zugló azonban a mai napig nem írta alá a szerződést, így ebben a két kerületben – mint fogalmaz a Metropol – „törvényen kívüli állapot” állt elő. Fontos kiemelni, hogy 

a zuglói polgármester, az MSZP-s Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés tagja, és ő maga is megszavazta tavaly szeptemberben a fővárosi parkolási rendelet módosítását, viszont mára már kiderült: nem módosította a fővárosi rendeletnek megfelelően a zuglói parkolási rendeletet.

Áldatlan állapotok uralkodnak a parkolási rendszer kapcsán Újbudán is: korábban lapunk kérdésére válaszolva Szabó László, a XI. kerület Fidesz–KDNP frakcióvezetője kifejtette azt is, hogy egyre kevesebb szociális juttatást kapnak a kerületiek, miközben egyre több költség terheli őket. Mint mondta, erre kiváló példa a kerületi parkolási rendszer, az ellenzéki vezetés ugyanis bővítette a fizetős parkolási zónákat, sőt a korábbi évi kétezer forint helyett jelentősen többet, 12 és 24 ezer forintot kell fizetni a kerület lakóinak azért, hogy ingyen parkolhassanak a saját lakókörnyezetükben. A Hír TV riportjából pedig az derült ki, hogy január elsejétől a Pikó István vezette Józsefvárosban fizetőssé vált a parkolás a helyi lakosoknak is.

Wintermantel Zsolt lapunknak elmondta azt is: sehol nem lehet látni tervszerű, tudatos várostervezést, és nincsen átgondolt, érdemi stratégiája a baloldali városvezetésnek. 

– Az egész ügynek a furcsasága az, hogy egy ilyen szedett-vedett, hatpárti koalíció­ban a zuglói és a II. kerületi polgármesterek megszavazták ezt a módosítást a Fővárosi Közgyűlésben, ugyanakkor érthetetlen, hogyan működik náluk a belső egyeztetés, ha utólag láthatóan meg szembemennek a koncepcióval – emelte ki a frakcióvezető, majd hozzátette: a parkolás szakmai kérdés, Horváth Csabáék pedig politikai síkra terelik azt.

Borítókép: a főváros egységes parkolási rendszert ígért, de jelenleg két kerületben is „törvényen kívüli” helyzet van (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.