időjárás 16°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo
Hamarosan indítványozzák az ismert baloldali divattervező letartóztatásának meghosszabbítását

Rácsok mögött maradhat Herczeg Zoltán

Szemán László János
2023.02.08. 19:17 2023.02.08. 19:47
Rácsok mögött maradhat Herczeg Zoltán

A baloldalhoz köthető divattervezőt, celebet és vele együtt civil gyanúsított-társát megalapozottan vádolják drogfogyasztással és kábítószer-kereskedelemmel. Az ügyészségnek legkésőbb február 13-ig kell indítványoznia a letartóztatás meghosszabbítását, ugyanis jelenleg a kényszerintézkedés február 23-ig van érvényben.

Továbbra is letartóztatásban van Herczeg Zoltán, az ismert ellenzéki divattervező, valamint gyanúsított-társa. A BRFK mindkettejük ellen kábítószer-kereskedelem és kábítószerrel való visszaélés – drogfogyasztás – miatt folytat büntetőeljárást.

Letartóztatásuk jelenleg február 23-ig tart, amit várhatóan meghosszabbítanak. A büntetőeljárásról szóló törvény értelmében a nyomozást irányító Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészségnek legkésőbb tíz nappal korábban, azaz február 13-ig kell indítványt tennie a letartóztatás meghosszabbítására.

Amint arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt, a nyomozók két férfit fogtak el a budapesti IV., illetve a XIII. kerületben október 21-én. Egyiküknél körülbelül 100 gramm marihuánát és 16 gramm kokainszerű port, a másik férfinál körülbelül 85 gramm növényi törmeléket, valamint gyanús port, az elsődleges adatok szerint kokaint találtak. 

Az egyik férfi Herczeg Zoltán volt, a baloldalhoz és liberális körökhöz köthető divattervező, aki a celebek világában is nagy rutinnal mozog. Ő rendszeres résztvevője, egyben szervezője is volt olyan partiknak, ahol – a beszámolók szerint – tudatmódosító szereket is fogyaszthattak a résztvevők. Herczeg a politikai életben rendre a baloldal mellett foglalt állást, különböző balliberális rendezvényeken jelent meg rendszeresen.

Herczeg Zoltán korábban Márki-Zay Péter támogatója volt, 2019-ben még az önkormányzati képviselő-választáson is indult a baloldali összefogás és a Mindenki Magyarországa Mozgalom színeiben. Számos ellenzéki beszélgetős műsorban volt gyakori vendég, de az Orbán Viktor miniszterelnököt gyalázó pólókról vált igazán ismertté, azokat ugyanis ő tervezte.

A házkutatások során Herczeg lakásán és autójában is találtak drogot, többek között kokaint. Úgy tudjuk, készpénzt, 14 gramm kokaint és 100 gramm marihuánát foglaltak le nála. A letartóztatását még október 23-án rendelte el az illetékes nyomozási bíró, majd november 23-án február 23-ig meghosszabbította azt a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítékok megsemmisítésének a veszélye miatt. Ugyanezért rendelték el Herczeg gyanúsított-társának a letartóztatását is.

Lapértesülések szerint Herczeg a drogfogyasztást elismerte, ám a kábítószer-kereskedelmet tagadja. Legutóbb a Blikk foglalkozott a baloldali aktivista-divattervező rácsok mögötti sorsával. Barátnője panaszolta el a bulvárlapnak, hogy két hónapja nem tudott még csak szót sem váltani a kedvesével, akit csak ügyvédje és szülei látogathatnak, illetve csak ők beszélhetnek vele telefonon.

Köztudott, hogy a letartóztatottal való kapcsolattartásnak igen szigorú szabályai vannak. Fő szabály szerint a vizsgálati szakaszban lévő ügy terheltjével nem beszélhet telefonon, nem látogathatja bárki, hanem csak a közvetlen hozzátartozó, családtag, illetve a védőügyvéd. A barátnő nem számít közvetlen hozzátartozónak, így a panasza sem megalapozott. A gyanúsítottnak kell írásban nyilatkoznia arról, kik a kapcsolattartói, illetve ügyvédi meghatalmazást is csatolni kell a nyilatkozathoz. A büntetés-végrehajtás ez alapján engedélyezi – az ügyészség jóváhagyása után – havonta két alkalommal a látogatást, illetve a napi tízperces telefonbeszélgetést. A látogatást és a telefonbeszélgetést természetesen szigorú kontroll alatt szokás csak engedélyezni.

Borítókép: Herczeg Zoltán letartóztatásban van (Fotó: Bors/Pozsonyi Zita)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.