Fenyő-gyilkosság: Portik az ellene valló szlovák maffiózóban bízik

Fenyő János gyilkosát Miloš Kaštan meg tudja nevezni, közölte februárban a bírósággal Portik Tamás. Kaštan főnöke, Szlovákia egykori maffiafőnöke, Mikulas Černák szerint érthetetlen, hogy Portik miről beszél. Portikot Kaštan vallomása alapján ítélték el az Aranykéz utcai merénylet, azon belül Boros Tamás meggyilkoltatása miatt.

2023. 03. 02. 15:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenleg életfogytiglani büntetését töltő Mikulas Černák, Szlovákia egykori legerősebb maffiafőnöke egy felvidéki újságíróval való beszélgetése során – kérdésre – kitért Portik Tamás állítására, miszerint a bizalmi embere, Miloš Kaštan meg tudja mondani, ki ölte meg Fenyő Jánost. Portik vallomása szerint ugyanis 1998. február 11-én nem Jozef Rohác lőtt. 

 

Mikulas Černák azt mondta erre: nem érti Portikot, hogy mit akar, Kaštan a Fenyő-ügyről semmit sem tud.

Portik Fenyő János meggyilkoltatásában játszott szerepét perújításban vizsgálja a Fővárosi Törvényszék, a perújítást a Gyárfás Tamás ellen felbujtás vádjával indult perhez egyesítve tárgyalják. A februári bizonyítási eljárás során Portik akkori ügyvédje írásban, majd maga a vádlott szóban jelezte Póta Péter bírónak, hogy Milos Kastan ismeri a valódi tettest.

A bíróság tudomásul vette a bejelentést, ám érdemben nem foglalkozik vele, mivel a gyilkosság elkövetése miatt jogerősen a szlovák maffia bérgyilkosát, Jozef Rohácot elítélték, egy alá nem támasztott bejelentés nem elegendő annak az ügynek a per újra felvételét, amiről a Fenyő-gyilkosságot tárgyaló Póta Péter nem dönthet.

De ki is Miloš Kaštan, akit Portik megnevezett? 

A közgazdász végzettségű Kaštan a legnagyobb hatalmú szlovák maffiafőnök, Černák bizalmi embere volt. A Černák klán a 90-es években véres leszámolások során át vette át Szlovákia alvilága feletti uralmat, amit 1997-ig, Černák és társai elfogásáig meg is tartott. Több gyilkosságért ítélték el Černákot életfogytiglani fegyházra, a maffiafőnök azonban hamarosan beszélni kezdett. Egy sor gyilkosság elkövetőjét fogták el vallomásai alapján, alkut is kötött  a hatóságokkal, idén szabadulhat. Miloš Kaštan koronatanú volt 2017-ben Rohác és Portik ellen az Aranykéz utcai robbantás ügyében. 

Kaštan, a koronatanú

A legrészletesebb, a felbujtóra is kiterjedő vallomást Miloš Kaštan tette az Aranykéz utcai merénylet tárgyalása során. Neki, illetve a többi közvetett bizonyítéknak köszönhetően lehetett kétséget kizáróan kimondani Portik bűnösségét. 

A maffiózó írásban tett vallomásában közölte, először 1998 februárjában járt Magyarországon. Rohác ekkor említette neki, hogy a csoportnak, amelynek dolgozik, két vezetője előzetes letartóztatásban van, viszont a legfiatalabb, szökésben lévő, Bokszoló becenevű főnöke szívesen találkozna vele. A találkozót 1998 áprilisában, egy vidéki házban tartották. A férfit 170 centiméter magas, fekete hajú, harminc év körülinek írta le. Később, már a rendőrségi kihallgatásán egy fényképtabló alapján azonosította is Portikot.
 

Kaštan szerint Portik sürgette Rohácot, aki később panaszkodott is társának, hogy nyomás alatt van, de közben Szlovákiában is végre kellene hajtania egy merényletet. 

Rohác azt is elmondta neki, hogy magyarországi főnöke figyelteti Borost, és amikor ő hetente Magyarországra jön, akkor az összegyűjtött információkat közlik vele. Kitért arra is, hogy ki szerezte be a robbanóanyagot. Rohác először egy erre a célra felszerelt postaládába rejtett bombával akarta kivégezni az olajügyek koronatanúját, Borost, ám ezt végül Portik elvetette. Ezután dőlt el, hogy az Aranykéz utcán parkoló Polski Fiatba rakják a pokolgépet. Rohác a robbantás után Prágában találkozott Miloš Kaštannal, akinek pontosan elmesélt mindent. Egy teraszon ült, és a házi készítésű bombát onnan robbantotta fel, amikor meglátta a sértettet az autó mellett elhaladni, de az asztalon lévő üvegpohár a detonációtól szétpattant és egy üvegszilánk a mellkasába fúródott, így ő maga is megsebesült. Sérüléseit Szlovákiában látták el.

Portik nem ismeri Kaštant

Az Aranykéz utcai merénylet miatt felbujtóként 13 év fegyházra ítélt Portik Tamás akkor az utolsó szó jogán még azt mondta: nem tudja, ki az a Miloš Kaštan, soha nem találkozott vele. Ehhez képest most februárban megnevezte őt, mint aki tudja, ki Fenyő János valódi gyilkosa. Az nem derült ki, és talán nem is fog kiderülni soha, miből gondolja Portik, hogy Kaštan tudja, ki a gyilkos, és ha tudja is, meg is fogja nevezni és ezzel közvetve mellette fog vallani.

Amennyiben Miloš Kaštan valóban tudja, ki a gyilkos és meg is nevezné, az még kevés a perújítás elrendeléséhez Jozef Rohác esetében, aki az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő János meggyilkolása miatti, egyesített perben kapott jogerősen életfogytiglani fegyházat. Csak ha új, bizonyítékokkal alá is támasztott tények kerülnek elő, lehet jogosultsága a perújításnak. Portik esetében ennek azért volna jelentősége, mert ha megingatják és semmissé teszik Rohác jogerős ítéletét, akkor ellene sem állhat meg a saját ügyében perújítás részeként előterjesztett vád, miszerint Gyárfás Tamás felbujtására 25 éve ő ölette meg Roháccsal Fenyő Jánost.

Borítókép: Portik Tamás és Jozef Rohác egy korábbi tárgyaláson (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.