Már több mint húszezer határsértőt fogtak el idén

Bakondi György a jelenlegi migrációs helyzetről, valamint a bécsi terrorfenyegetettségről is beszámolt a közmédiának. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsdója szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy az Európai Unió újragondolja-e az illegális migrációra adott válaszait.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 16. 10:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A rendvédelmi erők csak nemzetközi együttműködéssel tudnak hatékonyan fellépni egy nagy, multinacionális bűnszervezet, az embercsempészek ellen – mondta Bakondi György az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója felhívta a figyelmet arra, hogy az embercsempészek nagy nemzetközi hálózatban működnek a kiinduló országoktól a célországokig. 

– Ezek kiterjedt, sok pénzzel rendelkező, egymással is konkuráló és a tevékenységüket a hatóságok elől elrejtő csoportok, amelyekben különféle funkciókat ellátó személyek tevékenykednek, például felderítők, szállítók, okmányhamisítók, pihentetők – ismertette Bakondi. Mint jelezte, a különféle bandák területi fennhatóságot is igyekeznek szerezni egy-egy határszakasznál, akár erőszakos konfliktusok árán is.

Szót ejtett arról is, hogy a magyar határon idén már több mint húszezer határsértőt fogtak el, és több mint kétszáz embercsempész ellen indítottak eljárást. A belbiztonsági főtanácsadó szerint az EU bűnüldöző szerveinek, például az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségnek (Frontex) éppen az embercsempészek elleni nemzetközi együttműködésben lenne kiemelkedő szerepe, hogy gyors információcserével, nemzetközi akciók szervezésével mihamarabb felszámolják az embercsempész csoportokat.

 

– Azonban mindaddig, amíg az EU apparátusa az illegális migrációt pozitívnak vagy támogatandónak tekinti, de legalábbis nem üldözendőnek, addig vonzerőt jelent 

 

– szögezte le Balondi György. 

Szerinte könnyen előfordulhat, hogy miközben politikai nyilatkozatok hangzanak el arról, hogy a külső határok őrizete nagyon fontos, és arra uniós forrásokat is kell fordítani, Magyarországot a határt őrző tevékenysége miatt megbírságolja az európai bíróság. Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában részletesen is beszélt az uniós politikusok migrációval kapcsolatos közelmúltbeli nyilatkozatairól. 

 

– Nem lehet eldönteni egyelőre, hogy a külső határok védelméről szóló kijelentések a közeledő uniós választásokkal összefüggő politikai nyilatkozatot takarnak, vagy az EU illegális migrációra adott válaszainak újragondolását jelzik 

 

– jegyezte meg.

A bécsi terrorfenyegetettségről szólva a belbiztonsági főtanácsadó elmondta, hogy a titkosszolgálatoknak komoly információjuk lehet, hiszen a lehetséges elkövetői kört is behatárolták. Végül elmondta, hogy a keresztény templomok elleni terrorista támadás nem példa nélküli Európában, majd reményeit fejezte ki, hogy hatékony fellépéssel meg lehet előzni a terrorcselekményt.

Borítókép: csoportosan tartóztatják fel a migránsokat (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.