Nincs háromnapos szabály, az iskola házirendjén múlik, hányat igazolhat a szülő

Év közben is lehet módosítani az iskola házirendjét, amit a szülők is kezdeményezhetnek.

2023. 03. 02. 8:11
null
20200901 budapest Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola, Budapest, Bikszádi u. 11-15 iskola kezdes havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iskola házirendjében kell szabályozni a tanuló távolmaradásának, mulasztásának késésének igazolására vonatkozó rendelkezéseket. Ebből következően a tanuló késésének, mulasztásának szabályozása alapvetően helyi, intézményi szintű döntést igényel, amelyet a házirendben a megfelelő részletességgel szükséges rögzíteni – derült ki a Belügyminisztérium miniszterhelyettesének egy parlamenti írásbeli kérdésre adott válaszából.

Rétvári: Az iskola házirendjén múlik, hány napot igazolhat a szülő
Rétvári Bence hangsúlyozta, az iskola házirendjén múlik, hány napot igazolhat a szülő Fotó: Kurucz Árpád

Két jobbikos politikus (Balassa Péter és Lukács László György) azt tudakolta Rétvári Bencétől, hogy van-e megoldás arra, hogy a szülők ne csak három napot igazolhassanak hiányzásként az iskolában. A gyerekorvosok régóta panaszkodnak arra, hogy sok esetben hozzájuk viszik a gyerekeket, hogy írják ki őket pár napra, mert a szülői igazolások hamar elfogynak. 

Rétvári erről azt írta; egy családbarát országban a gyermekek érdeke elsődleges, 

a gyermek egészsége miatt fontos, hogy betegség esetén lássa orvos,

így felismerhető, ha súlyosabb betegség veszélye áll fenn, és minél korábban el lehet kezdeni a kezelést. 

Nincs központi előírás az iskola számára

A miniszterhelyettes hangsúlyozta: A hatályos köznevelési szabályok nem tartalmaznak olyan előírást, amely szerint az iskolában csak három napot igazolhat a szülő. Ezeknek a napoknak a mértékét az iskola határozza meg, mindössze a pedagógiai programban foglaltakra kell figyelemmel lenni, és arra, hogy a szülői igazolások nem adhatnak alapot a tanuló tanórai részvétele alóli tartós kimentésre. 

Rétvári Bence azt is leírta, hogy 

a házirendet a nevelőtestület fogadja el, és azt év közben is lehet módosítani. 

Ilyenkor az iskolaszék, a szülői szervezet, és a diákönkormányzat is kötelező véleményezési joggal rendelkezik. 

A házirendnek mindenki számára megismerhetőnek kell lennie, és arra is lehetőség van, hogy a szülők kezdeményezzék módosítását, a válaszból pedig az is kiderül, hogy a fenntartó egyetértése csak azon rendelkezések érvénybeléptetéséhez szükséges, amelyekből többletkötelezettség hárul rá. Tehát a szülők által igazolható napok növeléséhez nem kell a tankerület jóváhagyása sem.

Borítókép: illusztráció, iskolakezdés (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.