Budapest felé tart az árhullám

Az elmúlt időszakban lehullott csapadék következtében nagyon sokfelé alakult ki árhullám, de sehol sem kritikus a helyzet.

Magyar Nemzet
Forrás: Infostart2023. 05. 19. 11:29
Szuha-patak, Zagyvaszántó, áradás, árhullám Forrás: Facebook/Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látványos a vízszintemelkedés sokfelé az országban, a nagy folyókon, például a Dunán, ahol bejön Magyarországra, Nagybajcsnál már elsőfokú a készültség – mondta az Inforádiónak az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella arról is beszélt, hogy 

az árhullám a fővárosba a hétvégén, vasárnap hajnalban ér le, várhatóan akkor lesz a tetőzés. 

Szerinte körülbelül egy méterrel elmarad az árhullám a rakpart szintjétől.

A Hydroinfo oldal szerint szombat hajnalban valószínű a legmagasabb a vízállás Budapestnél, valamivel 550 centiméter alatti értékkel. Az alsó rakpartot 645 centiméter fölött zárják le.

Siklós Gabriella beszámolt róla, hogy érkeznek árhullámok a Murán és a Dráván is, ezeken a folyókon másodfokú készültség is lehet. A Rábán is levonul egy árhullám. Csütörtökön a Duna vízgyűjtőjén már nem, de a Tiszáén hullott csapadék, így a Sajón, a Tarnán és a Zagyván is elindult egy komolyabb árhullám.

A Tarnán helyi vízkárkészültség is előfordul, de ez igaz például az Ipoly környékén is, hiszen vannak olyan települések, ahol önkormányzati védekezés van, nincs állami védvonal, és a lokálisan lezúduló hihetetlen mennyiségű csapadék azért ott gondokat okozott az elmúlt huszonnégy órában

– ismertette a vízügyi szóvivő. A Hydroinfo szerint péntek délelőtt csak a Tarnán, Tarnaörsnél van érvényben harmadfokú árvízkészültség, de már itt is tetőzött a vízállás 380 centiméter környékén. Siklós Gabriella közölte: azokon a helyeken, ahol önkormányzati védekezésre szorulnak, kérhetnek és kérnek is segítséget a vízügytől.

A Tarnán, a Dráván és a Murán másodtetőzések fordulnak elő a múlt heti nagy csapadékmennyiség után lehullott e heti utánpótlás miatt. A következő egy hétben még készültségben maradnak.

Ahol tudjuk, ott ezeket a vizeket visszatartjuk, mert azt senki nem tudja megmondani, hogy milyen nyár következik

– hívta fel a figyelmet a szóvivő. Emlékeztetett: több tízmillió köbméter vizet táraztak be január óta.

Borítókép: Szuha-patak, Zagyvaszántó (Forrás: Facebook/Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.