Hétvégén nagyot változik az idő, de péntekre még mindig adtak ki citromsárga figyelmeztetést zivatar miatt + videó

Európa nagy részének időjárását anticiklonok uralják, amelyek keleten hullámzó frontrendszert fognak közre. Ez sokfelé okoz kiadós csapadékot, Magyarország keleti tájain több helyen is egyhavi mennyiség hullott 24 óra leforgása alatt. A Kárpát-medencében egyre inkább anticiklonális hatások érvényesülnek, és fokozatos melegedés kezdődik.

Magyar Nemzet
Forrás: MET2023. 05. 19. 6:54
null
Salgótarján, 2023. május 7. A drónnal készített, több fotóból, számítógépes programmal összeállított panorámaképen az országzászló Salgótarjánban 2023. május 7-én. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kelet felől fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet. Egyre többfelé, legkésőbb délután a nyugati határnál is kisüt a nap.

A képződő gomolyfelhőkből délután néhol előfordulhat egy-egy zápor, a keleti határ közelében esetleg zivatar. 

A légmozgás többnyire mérsékelt marad.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 26 fok között alakul. Húsz fok alatti csúcsértékek a legtovább felhős Nyugat-Dunántúlon lehetnek. Késő estére 12 és 17 fok közé hűl le a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Kiadták az elsőfokú figyelmeztetést

Péntek délután a keleti határ közelébe sodródhatnak be zivatarok kelet felől.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar miatt elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyére.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Milyen idő lesz hétvégén?

Az országos, középtávú előrejelzés szerint szombaton általában napos időre lehet számítani gomolyfelhőkkel, nyugaton fátyolfelhők is lesznek. Helyenként előfordulhat zápor, zivatar, nagyobb eséllyel a nyugati megyékben. A keleti, északkeleti szél időnként megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 8 és 14 fok között, délután 23 és 28 fok között valószínű.

Vasárnap ugyancsak napos időre van kilátás gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel, néhol záporral, zivatarral. A keleti, északkeleti szél időnként megélénkül. A hajnali 9, 15 fokról délutánra 23 és 28 fok közé melegszik fel a levegő.

Az előttünk álló napokban szárazabb és melegebb léghullámok érkeznek, 

csapadék már csak elszórtan fordulhat elő a jövő hét közepéig. Lassú melegedés kezdődik, jellemzően 23 és 28 Celsius-fok közötti maximumokra lehet számítani. Az átmeneti belvízfoltok az érkező melegben többnyire rövid idő alatt megszűnnek. A melegedés felgyorsítja a növények fejlődését, viszont a gyomok növekedése is elkezdődik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.