Erőszak helyett tárgyalások útján kell előrelépni a pedagógusok ügyében

A tüntetésen történt erőszakot, jogszerűtlen történéseket a Nemzeti Pedagóguskar semmilyen formában sem tudja támogatni.

2023. 05. 05. 20:04
tüntetés
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tárgyalások útján szeretnénk előrelépni 

– fogalmazott lapunknak a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) elnöke, miután Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arra szólította fel a pedagógus-szakszervezeteket, hogy határolódjanak el az erőszaktól, és kérjék meg a baloldal politikusait: ne hivatkozzanak a pedagógusokra, amikor agresszív akciókat hajtanak végre. Horváth Péter szerint bár vannak olyan dolgok, amelyek problémásak az oktatásban, az NPK azonban mégis úgy véli, hogy tárgyalások útján, egyeztetésekkel – még ha ez nem is olyan látványos – lehet leginkább eredményt elérni. Éppen ezért szervezett formában nem is vettek részt a tüntetéseken – fűzte hozzá. Az NPK elnöke továbbá rámutatott:

amint a problémák az utcára kerülnek, nem lehet elkerülni, hogy az utcai demonstrációkhoz – legyenek ezek szándék szerint akár jók is – ne csatlakozzanak olyanok is, akiknek semmi fogalmuk nincs arról, hogy miről szól a tüntetés, a jogszabályban, tervezetben mi szerepel. Ennek következtében bárkit könnyen félre lehet vezetni. 

Mint mondta, sok esetben az esetleges jó szándékú szervezők sem tudják megakadályozni azt, hogy jogszerűtlen dolgok történjenek. Szervezetük azonban ezt a fajta viselkedést nem tudja támogatni – szögezte le.

Lapunk megkereste a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezetét(PSZ) is, utóbbit azonban nem sikerült elérni. Komjáthy Anna, a PDSZ elnöke közölte, hogy Rétvári Bence felhívására nyilatkozatban fognak reagálni. A szervezet egy tegnap kiadott közleményében ugyanakkor tiltakozását fejezte ki a rendőri intézkedésekkel szemben, melyek állításuk szerint a két legutóbbi, a státusztörvény eltörlését követelő tüntetések után voltak tapasztalhatók a tüntetőkkel, különösen a diákokkal szemben”. A szervezet továbbá kijelentette: elítéli az oktatás tarthatatlan helyzetének rendezésére tett, parancsuralmi eszközöket felvonultató, gyermekbántalmazó rendőrállami kísérleteket.

Borítókép: Tüntetés a karmelita kolostornál (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.