időjárás 3°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Hivatalos: újabb béremelés jön az egészségügyben

A tiltott kampányfinanszírozás tényét a választók is elítélik

A baloldal külföldi finanszírozása nem csak jogi szankciókat von maga után

Gabay Dorka
2023.06.25. 05:54 2023.06.25. 08:44
A baloldal külföldi finanszírozása nem csak jogi szankciókat von maga után

A magyar emberek, de még az ellenzéki szavazók többsége is elmarasztalja a baloldali pártokat a külföldi finanszírozás miatt – erről beszélt lapunknak az Alapjogokért Központ elemzője. Zila János szerint a baloldal belső viszonyaira nem lesz hatással az sem, ha végül megbüntetik a pártokat.

A guruló dollárok néven ismert ügy kapcsán a tiltott kampányfinanszírozás tényét nemcsak az Állami Számvevőszék állapította meg, hanem a választók jelentős része is elítéli, így a büntetés is kettős

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Zila János, miután kiderült, a 2022-es országgyűlési választáson közös listát állító hat párt 3,2 milliárd forint büntetést kaphat külföldi finanszírozás miatt.

Az Alapjogokért Központ elemzője szerint a külföldi forrásokból korteskedő, így idegen befolyásszerzés eszközévé vált politikai erők magatartása 

nem csak jogi szankciókat von maga után, hiszen a magyar emberek, sőt ezen belül a saját szavazóik többsége is elmarasztalja őket, amit az ellenzék népszerűségi adatai hűen tükröznek.

 – Ráadásul a külföldi finanszírozással kapcsolatban hamarosan új információk kerülhetnek nyilvánosságra, amelyek az eddigi ismereteink alapján bizonyíthatják, hogy a hazai baloldal nem csak „ártatlan” kedvezményezettje volt a négymilliárd forintnyi támogatásnak, hanem pontosan tudták, hogy minek a részesei. Ezek a bizonyítékok akár újabb választókat is eltántoríthatnak az ellenzéki oldaltól, ami rossz hír számukra a jövő évi választások előtt – mondta Zila János, aki emlékeztetett, 

a pártok gazdálkodását a vonatkozó törvényi rendelkezéseknek megfelelően az Állami Számvevőszék vizsgálja, és amennyiben tiltott pártfinanszírozásra derül fény, kötelezi az érintett szereplőt, hogy a szabályokat megsértő hozzájárulást fizesse be a költségvetésbe. 

– A jogszabályt már korábban is alkalmazták, 2018-ban a Jobbik kapott 600 millió forintos büntetést szabálytalan támogatás igénybevétele miatt. Ha a jogsértés ténye bebizonyosodik, a pártok nem bújhatnak ki tetteik következményei alól.

 

A baloldal volt miniszterelnök-jelöltje megúszhatja

– A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény, amelynek alapján az említett büntetések kiszabhatóak, nem vonatkozik egyesületekre, így ez alapján Márki-Zay Péter mozgalma nem szankcionálható.

Miként azt a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje is elmondta, az ő szerepvállalásuk éppen a jogszabályok megkerülését szolgálta.

Ezzel együtt a már említett, politikai értelemben vett következmények őket is érintik, hiszen Márki-Zay választói elutasítottsága igen jelentős – vélekedett Zila János.

Az elemző szerint a büntetés ténye valószínűleg nem lesz lényegi hatással a baloldal belső viszonyaira, hiszen annak alapvető kontúrjait elsősorban a finanszírozók elvárásaihoz történő igazodás rajzolja meg, függetlenül a kisebb kakaskodásoktól.

Láthattuk, hogy az együttműködés formája ugyan módosult a tavalyi történelmi választási kudarcot követően, a legfontosabb kérdésekben azonban továbbra is teljes az egyetértés, és ebben sem számíthatunk változásra.

A választók életét és mindennapjait leginkább befolyásoló nagy ügyekben, mint a háború és az újra előtérbe került migráció, az ellenzéki szereplők továbbra is a többség akaratával ellentétes és az amerikai baloldaléval egybevágó álláspontot képviselnek: a háborút támogatják a békével szemben, csakúgy, mint az illegális bevándorlást a határvédelem ellenében – hangsúlyozta az Alapjogokért Központ elemzője.

Borítókép: Havran Zoltán

Sárdobálás a dollárbaloldalon

Megúszhatja a kampányfinanszírozási botrányt Márki-Zay Péter, aki szerint a felmerülő bírságokat a pártoknak kell megfizetniük.

 

Dollárbaloldal

Fekete öves hazaárulók segítségével akarták megbuktatni az Orbán-kormányt + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.