A DNS-e alapján azonosították a fegyveres rablás elkövetőjét, tízéves ügy végére kerülhet pont + fotók

A most ötvenes éveiben járó férfi több rablásban is részt vett, egy balatonlellei házaspár kirablásáért és egy ausztriai rablás miatt is felelnie kell.

Munkatársunktól
2023. 07. 19. 9:03
null
20220713 budapest birosag vv fanni gyilkosanak pere itelet hirdetes SENKI SEM JARULT HOZZA havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fegyveresen elkövetett rablás és más bűncselekmények miatt kell felelnie annak az ötvenes éveiben járó férfinak, aki társával 2013 májusában éjszaka rabolt ki egy balatonlellei házaspárt. A Fonyódi Járási Ügyészség vádirata szerint a rablók látásból ismerték a kereskedelemmel foglalkozó, tehetős családot: a tervük az volt, hogy ha kell, akkor erőszak árán szerzik meg az értékeiket. A két férfi alaposan felkészült a bűncselekményre, álruhát, erős fényű lámpát, gázspray-t, fegyvert és gyorskötözőt is vittek magukkal. 

 

A két rabló erre a falra támasztotta a létráját, így mászott át az erkélyre

Az elkövetők a hajnali órákra időzítették a rablást, a szomszédos telken felállított létrán először a melléképület tetejére, onnan pedig a hátsó erkélyre másztak fel, ahol a redőnyt leszakították, majd az ajtó zárját megfúrták. A házaspár a betörés zajára nem ébredt fel, mivel a családi ház egy távolabbi részében aludtak. Az ügyészség tájékoztatása szerint a rablók fekete ruhában és fekete símaszkban törtek rá az alvó sértettekre, a mit sem sejtő, alvó házaspárra erős fényű lámpát irányítottak: a feleséget bokájánál fogva rángatták ki az ágyból, majd hátrafeszített karjait gyorskötözővel összekötötték és a fürdőbe vitték, ahol a zuhanyzó mellé kötötték, és megpróbálták rábírni, hogy elmondja, hol tartják a pénzüket. Ezután a vádlott visszament a hálóban lévő férjhez, akinek a szemébe gázspray-t fújtak, fellökték, egy fegyverrel megverték, és ordítva követelték tőle, hogy mondja meg, hol van a trezor.

Az elkövetők a feleséget a fürdőszobába vitték, ahol a tusoló mellé kötözték

Az elkövetők végül busás zsákmánnyal távoztak, több mint másfél millió forint készpénzzel, ékszerekkel, a sértett férfi által engedéllyel tartott fegyverekkel és egy autóval hagyták el a rablás helyszínét.

Az elkövetők kilétére hosszú éveken keresztül nem derült fény, a most vád alatt lévő férfi végül egy másik ügy kapcsán bukott le. Az ötvenes férfit egy ellene orvvadászat és lőfegyverrel visszaélés miatt 2021-ben indult bűnügyben levett DNS-minta alapján sikerült azonosítani, amely egy másik bűncselekményt is segített felderíteni. A minta ugyanis egyezést mutatott egy Ausztriában 2011-ben hasonló módszerrel elkövetett fegyveres rablás miatt indított bűnügyben is. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.