Elő a bárkákkal! Piros riasztást adtak ki a fél országra holnapra

Ha bárkája nincs, a gumicsizma is megteszi.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 24. 14:59
null
Budapest, 2023. június 9. A felgyülemlett esõvízben ül egy féri, akinek a lába a villamossínek közé szorult a Maglódi úton 2023. június 9-én. A férfi feltehetõen alábecsülte a víz mélységét, amikor megpróbált átkelni rajta és közben történt a baleset. A közelben tartózkodó férfiak segítségével tudta kiszabadítani a lábát. MTI/Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Könnyen lehet, hogy most Budapestre is megérkezik az ítéletidő, amelyről egy hete cikkezik a magyar sajtó, ugyanis az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint hétfő késő délutántól, kora estétől egy hidegfront miatt komoly zivatarokra lehet számítani. 

Tény, hogy az elmúlt hetekben már volt szó hasonlóról, azonban ez most a jóslat szerint tényleg más lesz, mert a zivatarok nem mennek aludni, egész éjszaka tombolnak majd, mindez különösen igaz lesz az  ország északi felére, ahol aztán rendszerbe is szerveződhetnek, ami azt jelenti, hogy hétfőn is erősen viharos, károkozó szélrohamok, nagy méretű jég és felhőszakadás kísérheti.

Mindez persze semmi a keddhez képest, mert napközben még nagyobb területen várható, hogy a zivatarok keletről nyugatra mennek, és szintén jó esély van rá, hogy megint rendszerbe szerveződnek. Erre elsősorban azoknak érdemes számítani, akik az ország délkeleti felén és északkeleten járnak majd, ugyanis ezekre a területekre a meteorológiai szolgálat kiadta a 

a piros fokozatnak megfelelő riasztást. 

A heves zivatarokat erősen viharos, károkozó szélrohamok, nagy méretű jég és felhőszakadás kísérik. A zivatarok fokozatosan kelet felé tartanak, és éjszakára sem szűnik meg a zivatartevékenység. Ez igaz lehet – a jelenlegi állás szerint – tíz vármegyére is, alább mutatjuk, soroljuk. 

 

A vörösre színezett vármegyék a következők: Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar. 

Másodfokú, azaz narancssárga riasztást adtak ki Zala, Somogy, Veszprém, Fejér, Pest és Nógrád vármegyékre. Elsőfokú riasztást pedig mindössze három megyére adtak ki, ezek Vas, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom vármegyék.

Ebben a tíz vármegyében érdemes előre készülni például azzal, hogy a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket fedett helyre visszük, áramtalanítjuk a pincéket, letakarják az autókat és nem a fák alatt parkolnak. Ha véletlenül autót vezet, amikor lecsap a vihar, jobb, ha lassít, de az a biztos, ha megáll egy pihenőhelynél. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.