Óriási erővel csapott le a vihar, hatalmas károkat okozott az eső, a szél és a jég + videó

Tetőket rongált meg, fákat döntött ki, ágakat tört le és vezetékeket szakított le a viharos szél Baranya vármegyében péntek este.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 21. 21:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két óra alatt több mint hetven bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez a viharos szél, felhőszakadás és heves zivatar okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

Azt írták: Baranya déli részén viharos szél és jégeső kíséretében vonultak végig heves zivatarok. A Metkép.hu Facebook-oldalának tájékoztatása szerint 

Pécs környékére a szupercella orkánerejű, 126 kilométer/órás széllel csapott le, de a legerősebb széllökés elérte a 132 kilométer/órát.

A legtöbb bejelentés fák kidőlése és letört ágak miatt érkezett, de vezetékek is leszakadtak, villanyoszlopok is kidőltek, és lakóházak tetőszerkezetei is megrongálódtak.

Pécs tömbházas városrészében, Kertvárosban az egyik utcát teljesen elzárta egy kidőlt fa, egy közeli tízemeletes házba víz folyt, míg egy másik környékbeli utcában árvízként hömpölygött az esővíz. – Valamennyi hivatásos tűzoltó-parancsnokság egységeit folyamatosan riasztják, a kárfelszámoláshoz pedig csatlakoznak az önkéntes tűzoltók is. A legtöbb munkát az erős szélben utakra, kerítésekre, háztetőre dőlt fák, leszakadt villanyvezetékek adják – adta hírül a BAMA.

Kölkedről és Harkányból főleg fák kidőlése miatt riasztották a tűzoltókat, míg Marócsán és Csányoszrón tojásméretű, a lakóházak tetőzetét megrongáló jég esett, de Drávafokon, Bólyon és Hiricsen is több ház tetejét bontotta meg a vihar, emellett Sátorhelyen sok fa dőlt ki, és több tetőt rongált meg a vihar – olvasható az OKF tájékoztatásában.

A természetet sem kímélte

Nagycsányban a jégverés a dinnyét törte össze látványosan:

A Baranya vármegyei hírlap tudósítása szerint Nagy Attila, Sellye polgármestere az alábbi bejegyzéssel jelentkezett a közösségi oldalán. Az anyagi károk mellett jól látható, hogy egy gólya is áldozata lett a viharnak:

Meddig tarhat?

Az országos előrjelzések szerint kiterjedt zivataros csapadékzóna kelet felé helyeződik, hajnalra elhagyja térségünket. Mögötte a legtöbb helyen kiderül az ég, legfeljebb kisebb körzetekben maradhat felhős az ég, és zápor, zivatar is csak elvétve lehet. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, erős vagy viharos széllökés zivatar környékén lehet. A hajnali hőmérséklet 10, 19 fok között alakul.

Ugyanakkor arra is figyelmezetnek, hogy szombaton a nap első felében csak elvétve (főként az északkeleti tájakon) lehet zivatar, majd várhatóan a délutáni, késő délutáni óráktól nyugat felől ismét egyre több helyen – legkisebb eséllyel az ország északkeleti harmadán – alakulhatnak ki zivatarok. 

A zivatarokhoz kapcsolódóan viharos széllökés (ált. 60-90 km/h), jégeső (~1-2 cm), intenzív csapadékhullás (rövid idő alatt ált. 10-25 mm) előfordulhat. 

 

Késnek a vonatok

Az MTI tájékoztatása szerint az ítéletidő a vonatközlekedést is érintette. Villány és Magyarbóly között fa dőlt a sínekre, emiatt ott nem járnak a vonatok, a viharos időjárás miatt Mohács közelében is fa dőlt a vágányra, eltávolításáig szünetel a forgalom. – Békéscsabán meghibásodott felsővezeték miatt akadozik a vonatközlekedés – tudatta a Mávinform a vasúttársaság honlapján péntek este. A békéscsabai vasútállomáson a vihar megrongálta a felsővezetéket, átmenetileg csak dízelvontatással lehetett közlekedni az egyik vágányon Békéscsaba és Murony között, és 30-60, esetenként 60-80 perccel megnőtt a menetidő a békéscsabai fővonalon.

Időközben ismét két vágányon és villamosvontatással közlekedhetnek a vonatok a Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza vonalon; a menetrend éjszakára állhat helyre.

Veresegyház és Őrbottyán között vonatpótló buszok viszik az utasokat, mert egy szerelvény elsodort egy embert Vicziántelep megállóhely közelében. A helyszínelés ideje alatt szünetel a forgalom Veresegyház és Őrbottyán között. A Budapest-Veresegyház-Vác vonalon késnek a vonatok.

 

Borítókép: 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.