időjárás 1°C Elza 2023. december 1.
logo

Megúszhatja kényszergyógykezeléssel az újbudai rendőrgyilkos

Szemán László János
2023.07.19. 11:10 2023.07.19. 12:02
Megúszhatja kényszergyógykezeléssel az újbudai rendőrgyilkos

Kényszergyógykezeléssel megúszhatja az életfogytiglani fegyházat Sz. Szilárd, aki január 13-án Újbudán egy rendőrt halálra késelt, két másikat megsebesített. A saját bevallása szerint drogfüggő férfi elmeállapota több mint kétséges. A nyomozó ügyészek vádat emeltek ellene és kényszergyógykezelést indítványoznak.

Több emberen elkövetett emberöles bűntettének kísérlete miatt vádat emelt a januári újbudai rendőrgyilkosság gyanúsítottjával szemben a Központi Nyomozó Főügyészség, amely a férfi kényszergyógykezelését indítványozza, hangzott el a Központi Nyomozó Főügyészségen, ahol Fürcht Pál központi nyomozó főügyész és Terdik Tamás r. vezérőrnagy, Budapest Rendőrfőkapitánya tartott ma sajtótájékoztatót a január 13-án Újbudán történt rendőrgyilkosság nyomozásának befejezéséről.

Ez azt jelenti, hogy Baumann Pétert halálra késelő, két bajtársát megszurkáló Sz. Szilárd megúszhatja az életfogytiglani fegyházat. 

Ez azt jelenti, hogy a bíróság fel fogja menteni elmeállapota miatt a rendőrgyilkost és elrendeli a kényszergyógykezelését. Amit egyébként a gyakorlat szerint ötévente felülvizsgálnak, és amennyiben pozitív változás áll be Sz. Szilárd elmeállapotában és már nem lesz ön- és közveszélyes, akár szabadlábra is kerülhet.

 

Sz. Szilárd egyébként jelenleg is továbbra is személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés hatálya alatt áll, a fogvatartás helye nem változott. Jelenlegi állás szerint november 10-ig biztosan az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI)-ben marad kényszergyógykezelésen és megfigyelésen.

Az újbudai rendőrgyilkos Sz. Szilárd rabosítási fotója (Forrás: Borsonline)

Mint arról beszámoltunk, január 12-én éjszaka egy őrjöngőhöz hívták ki a rendőröket egy újbudai társasház lakói. Sz. Szilárd egy idős nő ajtaját rugdosta és ütötte. 

 

A kiérkező rendőrök intézkedtek a dühöngővel szemben, ám amikor meg akarták bilincselni, Sz. Szilárd kést rántott és rátámadt a három rendőrre, akik közül Baumann Péter rendőr főtörzsőrmestert halálosan megsebesítette. Az utcára kitörő őrjöngőt a rendőrök csak úgy tudták ártalmatlanná tenni, hogy lábon lőtték. Az ORFK vizsgálata szerint jogos volt a rendőrök fegyverhasználata. A magát drogosnak valló Sz. Szilárd először tagadta a gyilkosság elkövetését, de később beismerő vallomást tett. A meggyilkolt Baumann Péter februárban lett volna harmincéves.

 

Testkamerát tesztelnek

Hatféle testkamerát tesztelnek az újbudai rendőrgyilkosság kapcsán, ám a fegyverhasználati jogot nem szélesítik ki, derült ki az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága legutóbbi ülésén, ahol Balogh János altábornagy, országos rendőrfőkapitány számolt be a januári tragédia miatt zajló vizsgálat eddigi eredményeiről, szakmai tanulságairól. Balogh János az ügyről annyit mondhatott el, hogy a rendőrség belső vizsgálata szerint az őrjöngő Sz. Szilárd megfékezéséhez kivonult rendőrök mindent jogszerűen és a rendőrségi belső szabályzatnak megfelelően csináltak. Két járőrautót riasztottak, velük tartott a szolgálatparancsnok is, így összesen öten vonultak ki Újbudára, ennek a létszámnak pedig elégnek kellett volna lennie ahhoz, hogy megfékezzék az őrjöngőt.

Borítókép: A bedrogozva őrjöngő, Baumann Pétert halálra késelő Sz. Szilárdot láblövésekkel tudták megállítani (Fotómontázs)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.