A kistelepüléseken működő gyógyszertárakat mentené meg új javaslatával a kormány

Nagyon sok kis gyógyszertár zárt be az elmúlt időszakban, olyan településeken, ahol eddig egyedüli gyógyszertárként voltak jelen.

Magyar Nemzet
Forrás: Infostart2023. 08. 11. 18:55
20210107 Hódmezővásárhely Arany kígyó gyógyszertár butorzata több, mint 80 éves Képen: gyógyszeres szekrény Fotó: Török János Délmagyarország DM TJ Fotó: Török János Forrás: Délmagyarország
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érintett gyógyszertárak egy része fiókgyógyszertár, ami azt jelenti, hogy tartozik hozzájuk egy felelős gyógyszertár, amely elősegíti a létesítmény napi néhány órás működését a kistelepüléseken adta hírül az Infostart, miután az Inforádióban az Egészségügyi Államtitkárság képviselőjét kérdezték a kormány új javaslatáról.

A probléma gyökere

Bidló Judit egészségügyért felelős helyettes államtitkár beszélt arról, hogy nem oldható meg minden kistelepülésen, hogy gyógyszerész is jelen legyen a gyógyszertárakban. Elmondta, amikor megpróbálták feltérképezni a probléma okát, rögtön megnézték, milyen feltételei vannak egy gyógyszertár működésének.

Az egyik legnagyobb probléma, hogy egy gyógyszerész folyamatos jelenlétét kell biztosítani a fiókgyógyszertárban még akkor is, ha az csak napi néhány órában üzemel.

Eközben a tevékenységek jelentős része csak a gyógyszerek kiadásából áll, illetve a vény nélküli gyógyszerek esetén bizonyos információval láthatják el a betegeket például a meghűlés, fejfájás kezelésére vonatkozóan.

Az új javaslat lehet a megoldás

A kormány legújabb kezdeményezésének lényege, hogy csak és kizárólag a fiókgyógyszertárakban megteremtenék annak lehetőségét, hogy működhessen a gyógyszertár úgy is, ha nincs ott állandóan a gyógyszerész. Ez gyakorlatban úgy nézne ki, hogy ehhez az anyagyógyszertár biztosít távfelügyeletet, és a gyógyszerészt bármikor be lehetne vonni a konzultációba. Ugyanakkor mindenki érdeke, hogy elérhetők legyenek a gyógyszerészek a helyszíneken is, emiatt egyelőre még sok kritika éri a kezdeményezést.

Nyilvánvalóan az a célunk, hogy a lehető legtöbb helyen legyen gyógyszerész, és ennek érdekében beleteszünk a jogszabályba olyan feltételeket, amelyek arra ösztönzik a gyógyszertárakat, hogy amennyiben lehetséges, akkor biztosítsák a gyógyszerész jelenlétét a fiókgyógyszertárban

– jelentette ki Bidló Judit.

Jelenleg még a véleményeket dolgozzák fel a rendeletről, és ezután születik döntés a pontos bevezetés üteméről.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Török János/ Délmagyarország)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.