Szülés utáni depressziót kezelő gyógyszert engedélyeztek

Az Egyesült Államok jóváhagyta az első, a szülés utáni depresszió ellen kifejlesztett tablettát. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) azt közölte, hogy az engedély a hatóanyag napi egyszeri szedésére szól.

2023. 08. 09. 8:59
Pregnant,Woman,Standing,Against,The,Window
depressziós terhes nő
570666901 Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szülés örömteli és pozitív esemény, mégis jelentős stresszel, feszültséggel járhat az édesanya számára. Az új körülmények, a felelősség és egyéb tényezők hatására hangulatzavar, depresszió alakulhat ki. A statisztikák szerint a kismamák 10-15 százaléka kerül a szülés utáni depresszió (post partum depresszió, PPD) állapotába.

A tünetek általában a szülést követő 10. és 30. nap között jelentkeznek, és átlagosan három-hat hónapig tartanak, ritka esetekben akár évekig is – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai anyagában. (A súlyosabb hangulatzavar elkülönítendő a viszonylag enyhe tünetekkel járó szülés utáni lehangoltsággal, amely csak rövid ideig – napokig, legfeljebb egy-két hétig – tart, és kezelés nélkül is rendeződik.) Ha a tünetek súlyosbodnak, és hosszabb ideig tartanak, felmerül a szülés utáni depresszió gyanúja.

Az FDA szerint a depresszió más formáihoz hasonlóan a szülés utáni depresszió tünetei közé tartozik a szomorúság, az energiavesztés, az öngyilkossági gondolatok, az örömérzet csökkenése és a kognitív károsodás.

– A szülés utáni depresszió egy súlyos és potenciálisan életveszélyes állapot, amelyben a nők szomorúságot, bűntudatot, értéktelenséget tapasztalnak – súlyos esetekben még önmaguknak vagy gyermeküknek kárt okozó gondolatokat is – mondta a BBC-nek Tiffany Farchione, az FDA Gyógyszerügyi Központjának pszichiátriai vezetője. És mivel a szülés utáni depresszió megzavarhatja az anya és a csecsemő közötti kapcsolatot, következményei lehetnek a gyermek fizikai és érzelmi fejlődésére is.

A fenti tünetek miatt a kismama szégyent, bűntudatot vagy elszigeteltséget érezhet, mert a hangulatzavart és a lelki problémákat sokan gyengeségnek, az anyai alkalmatlanság jelének tekintik, ami tovább rontja a kismama hangulatát. A mai gyermekgondozási szokások is sokat követelnek az anyáktól, ami miatt – hívta fel a figyelmet az Egészségvonal.gov.hu – irreális elvárásaik lehetnek önmagukkal szemben, ezért aránytalanság alakulhat ki a teherbíró képességük és a csecsemő valódi vagy vélt szükségletei között.

Az amerikai hatóság szerint a szájon át szedhető gyógyszer azokon a nőkön segít, akik szélsőséges, és néha életveszélyes érzésekkel küzdenek meg. A klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a tabletta három napon belül jelentősen csökkentette a depressziós tüneteket. Az FDA szerint a gyógyszer hatása az utolsó adag után négy hétig fennmaradt. Mint a gyógyszerek többségének, ennek is vannak mellékhatásai: a leggyakoribbak közé tartozik az álmosság, szédülés, hasmenés, fáradtság, megfázás és húgyúti fertőzés.

Az ügynökség tájékoztatása szerint a hatóanyag szedése befolyásolhatja a koncentrálóképességet. Azt javasolják, hogy az érintett kismamák ne vezessenek gépjárművet és ne kezeljenek nehézgépeket a gyógyszer bevétele után legalább 12 órával – az utóbbi figyelmeztetés bizonnyal fontos, de meglehetősen kevés olyan kismama lehet, aki nehézgépet kezelne ebben az időszakban.

Az Egészségvonal.gov.hu szerint a szülés utáni depresszió jól kezelhető. Az enyhébb esetek megoldhatók tudatos odafigyeléssel, családi és lelki támogatással. Súlyosabb esetekben, ha a szülés után már eltelt egy hónap, és a tünetek nagy része még mindig fennáll, szükség lehet pszichoterápiára, esetleg átmenetileg adott antidepresszánsokra.

A pszichoterápia lehet egyéni vagy családterápia, az utóbbinál az édesapát is bevonják a problémák rendezésébe. A gyógyszerek közül azok a hangulatjavítók jöhetek szóba, amelyek szoptatás mellett is szedhetők.

Kevéssé ismert, hogy a szülés utáni depresszió a férfiakat is érintheti: a partnere várandóssága alatt vagy után a férfiak mintegy ötöde éli át a depressziót.

Borítókép: A kismamák 10-15 százaléka kerül a szülés utáni depresszió (post partum depresszió, PPD) állapotába. (Forrás: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.