Németh Szilárd: A kormány kiáll a rezsicsökkentés mellett

A kormánybiztos leszögezte, hogy az Európai Unióban továbbra is Magyarországon jutnak a legolcsóbban az energiához az emberek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 01. 11:49
NÉMETH Szilárd
Az augusztustól induló rezsiévben is marad a rezsicsökkentés Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány úgy döntött, hogy az augusztustól kezdődő rezsiévben is marad a rezsicsökkentett gáz- és áramár a magyar családok számára – jelentette be a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos. Németh Szilárd leszögezte, hogy az ehhez szükséges összeg 2024-ben is rendelkezésre áll a költségvetés rezsivédelmi alapjában.

– A rezsicsökkentésnek köszönhetően minden magyar család, amely az átlagfogyasztás mértékéig fogyaszt energiát, 181 ezer forintot tud megspórolni havonta 

– tette hozzá.

A fideszes politikus emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt döntött arról a magyar kormány, hogy – a háborúra és az elhibázott brüsszeli szankciós politikára válaszul – mindenféleképpen fenntartja a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás mértékéig. Mint jelezte, ez a gáz esetében 1729 köbméter/év, az áram esetében pedig 2523 kilowattóra/év. 

– Az áram esetében a háztartások 78 százaléka, a gáz esetében pedig a háztartások 85 százaléka esik ebbe a kategóriába

– jelezte.

Németh Szilárd kiemelte, hogy a döntés eredményeként az Eurostat adatai alapján az egész Európai Unióban továbbra is Magyarországon jutnak a legolcsóbban az energiához az emberek. Vásárlóerő-paritáson pedig csak a luxemburgiak és a belgák pénztárcáját terheli meg kevésbé a rezsi kifizetése. Felhívta a figyelmet, hogy olyan országokban, mint Hollandia, Írország, Németország vagy Svédország, az embereknek a jövedelmükhöz képest többet kell fizetniük a háztartási energiáért, mint a magyaroknak.

– A kormány annak ellenére kiáll a rezsicsökkentés politikája mellett, hogy Brüsszel és a magyar baloldal is folyamatosan támadja az intézkedést. Brüsszel a háború és az elhibázott szankciós politika árát a magyar családokkal fizettetné meg, és elvenné a háztartási energiaár megállapításának jogosítványát nemzeti hatáskörből. A hazai dollárbaloldal pedig a külföldről kapott források fejében teljes egészében kiszolgálja a brüsszeli érdekeket – mondta Németh Szilárd.

Borítókép: Németh Szilárd a sajtótájékoztatón (Fotó: MTI Soós Lajos)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.