időjárás 3°C Miklós 2023. december 6.
logo

Egyre közelebb a megállapodás: hamarosan szupertankokat gyárt Magyarország

Magyar Nemzet
2023.09.28. 09:47 2023.09.28. 14:54
Egyre közelebb a megállapodás: hamarosan szupertankokat gyárt Magyarország

Hamarosan megállapodhat a magyar kormány a Rheinmetall hadiipari konszernnel a KF51 Panther harckocsi magyarországi fejlesztéséről, gyártásáról és hadrendbe állításáról. A legyártott harcjárműveket a Magyar Honvédség a világon elsőként rendszeresítené, megelőzve ezzel a német Bundeswehrt is, amely valószínűleg hosszabb távon is kitart a Leopard-széria mellett.

Hamarosan megállapodhat a magyar kormány a Rheinmetall hadiipari konszernnel a KF51 Panther harckocsi magyarországi fejlesztéséről, gyártásáról és hadrendbe állításáról – értesült a német Handelsblatt hírlap.

KF51 Panther kísérleti harckocsi a zalagerszegi Rheinmetall-gyár avatóján. Forrás: Facebook/Pánczélosok.hu. Szupertank
KF51 Panther kísérleti harckocsi a zalagerszegi Rheinmetall-gyár avatóján. Forrás: Facebook/Pánczélosok.hu

Mindez igazolja korábbi értesülésünket, amely szerint a KF51 fejlesztése mellett jó eséllyel a harckocsitípus gyártására és rendszeresítésére is sor kerül majd Magyarországon. A hírek szerint a projektért összesen háromszázmillió eurót fizet a magyar kormány. 

A legyártott harcjárműveket a Magyar Honvédség a világon elsőként rendszeresítené, megelőzve ezzel a német Bundeswehrt is, amely valószínűleg hosszabb távon is kitart a Leopard-széria mellett. A Rheinmetall Landsystem tankja jelenleg ugyanis még fejlesztés alatt van, nem érett a sorozatgyártásra. A tavalyi bemutatkozása óta azonban kiderült pár részlet a szupertankról. 

 

A Leopard 2-esnél is jobban digitalizált a szupertank

A Leopard 2-es családhoz képest is jobban digitalizált rendszerről van szó, egyes leírások szerint a személyzet elhelyezése olyan, mintha egy űrhajóban ülne. A Leopardokból már ismert 120 milliméteres harckocsilöveget egy új, nagyobb űrméretű, 130 milliméteres fegyver váltja fel. A nagyobb lőszerek – főleg a hosszuk és súlyuk – miatt automata töltőrendszerre térne át a gyártó a NATO-ban elterjedt kézivel szemben. Ez nem ismeretlen a magyar katonák előtt, hiszen minden szovjet-orosz harckocsi a T–64-től kezdev, így a honvédségben szólgáló T–72-esek is automata páncéltörő ágyúval készülnek. 

A már meglévő és még érkező Leopard 2 A4HU és A7HU-hoz képest az automata ágyú miatt a személyzet munkaterhe jelentősen csökken, egyes információk szerint a töltőkezelő elhagyása miatt felszabadult helyre egy drónkezelő kerül. 

Más források szerint a pluszhelyre a kötelékparancsnok is ülhet, aki az alegységek harcát hangolja össze. Mind a két információt alátámasztani látszik, hogy több, moduláris eszközök rögzítését, beépítést lehetővé tevő helyet alakítottak ki az áramvonalazott tornyon. Többek között egy négy indítóállásos felderítő és támadó drónokat, úgynevezett cirkáló lőszereket tartalmazó konténert, amivel nagyban megnő a tank felderítő és csapásmérő képessége.

Borítókép: Panther harckocsi a zalaegerszegi gyár avatásán (Forrás: Facebook/Pánczélosok.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.