Különleges katonai szállítmányt fotóztak – Megérkezett az első példány a világ legkorszerűbb tankjából a honvédséghez + videó

A müncheni Krauss-Maffei Wegmann leszállította a Magyar Honvédség első Leopard 2A7HU tipusjelű harckocsiját, amely jelenleg világviszonylatban kategóriája legkorszerűbbje. A Zrínyi honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében 44 darab ilyen páncélost illetve oktató, harci műszaki mentő, hídvető tankokat rendelt a kormány. A most érkezett referenciapéldány Leopard majd a tatai dandárnál szolgáló, korábban beszerzett A4-esekhez csatlakozik, tovább erősítve a honvédség páncélos erejét.

2023. 08. 22. 11:27
A honvédségnek megrenedlt Leopard 2 A7HU tank az M1-es autópálya piheőjében 2023 augusztus 22-én. Fotó: LHSN.hu/Facebook Forrás: LHSN.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hoppááá! Magyar földön az első Leopard 2 A7HU! Avagy, néha abban is lehet öröme az embernek ha a kora reggeli órákban dolgozni indul… Mosonmagyaróvári olvasónk különleges szállítmányra figyelt fel Lajta pihenőhelyen. Köszönjük!” – számolt be közösségi oldalán a haditechnikai témákra szakosodott LHSN.hu. A most érkezett konvojban volt egy a műszaki támogatására szolgáló, többrendeltetésű, Leopard 2-es alvázra épített műszaki gép is. Az LHSN információi szerint a most beérkezett eszközök egyelőre még csak referenciapéldányok lehetnek, melyek a megrendelő magyar fél hazai átvételét követően visszakerülnek a gyártó bázisára, hogy a referenciaként szolgáljon a sorozatgyártáshoz. Korábban ugyan így járt el a két fél a PzH 2000-es önjáró tarackok esetében is, amelyeket rövidesen követtek a már végleg itt maradó példányok. 

 

Ütőképes erő

Az új gyártású Leopard 2 A7HU harckocsikat – amelyekből 44-et rendelt meg Magyarország – 2023 és 2025 között szállítja le a német gyártó. A csomag részeként egy darab vezetési gyakorlásra, oktatásra alkalmas jármű, öt Wisent 2 műszaki mentő jármű és három Leguan hídvető harckocsi is érkezik. Megjegyzendő, a Lynx gyalogsági harcjárművek mellé további Laopard 2-es alvázra épített műszaki mentő és hídvető tankok érkeznek.  Az azonos alváz, motor, erőátvitel, kommunikációs eszközök, a nagyfokú egyezés megkönnyíti az üzemeltetést. A beszerzéssel a Magyar Honvédség Európa legmodernebb harckocsijaira fog szert tenni. Korábban a szovjet-orosz technikáról való átállást megkönnyítendő, már érkezett a tatai páncélos dandárnál szolgáló T–72-esek mellé 12 darab használt, de nagyjavított Leopard 2A4-es is. 

Leopard 2-es műszaki harcjármű Fotó: Facebook/LHSN.hu

 

Korszakváltás

Három évvel ezelőtt Korom Ferenc, a Magyar Honvédség akkori parancsnoka korszakváltó eseménynek nevezte a Krauss-Maffei Wegmann által felújított Leopardok Magyarországra érkezését, majd elmondta, a Magyar Honvédség célja, hogy a világ egyik legmodernebb eszközének számító Leopard 2A7HU harckocsival lássa el a 11. harckocsi zászlóaljat. 

 

 

A most Tatára érkező 2A7HU páncélosokkal Magyarországnak Németországhoz és Dániához hasonló harckocsizó képességei lesznek, amellyel világviszonylatban is egy fegyvernemi elitklub tagja lesz.

 

Nehézsúlyú játékosOK

A Leopard 2-es harckocsi család legújabb, új gyártású tagjai a magyar A7HU-tankok. A különböző szakmai beszámolók szerint ezek a fegyverek már eleve megerősített fenék, front és tetőpáncélzattal épültek, ellenállnak az improvizált pokolgépeknek és a harckocsiaknák hatásának is. A kiegészítő, pótpáncélzat bevetés előtt szerelhető fel. A gépnek van gyújtófolyadékok – Molotov-koktél, napalm – elleni védeleme, illetve tovább fejlesztett automata tűzoltórendszere. Egyes szakmai beszámolók szerint a katari hadsereg által megrendelt, full extrásnak is nevezhető tankokhoz állnak legközelebb a Magyar Honvédség eszközei.

Fotó: Facebook/LHSN.hu

A jármű az 1500 lőerős turbódízel motoron kívül – ami akár 70 kilométeres sebességgel is képes a 65 tonnás tömeget meghaladó lánctalpast röpíteni –  van egy 24 KW-os segédhajtóműve is, ami álló, várakozó helyzetben látja el a fedélzeti rendszereket, illetve a megnövelt hatékonyságú légkondicionálást elektromos árammal.

A parancsnok itt már egy PERI RTWL típusjelű periszkópot kezel, amibe a korábbiakkal ellentétben be van építve az Attica hőképalkotó a hozzátartozó kijelzőkkel. A parancsnoknak teljes körű, a harchelyzettel kapcsolatos feladatokat rendszerező úgynevezett C2 (Command and Control) panel is rendelkezésére áll. A Leopard 2A7HU a legmodernebb diagnosztikai berendezésekkel segíti a parancsnokot.

A lövegkezelő irányzékához szintén Attica harmadik generációs hőkamera tartozik.

Ami a fegyverzetet illeti, a 120 milliméteres harckocsi ágyú a kategóriájában a legerősebb, legújabb változat, amellyel párhuzamosítva egy szabvány NATO kalibert tüzelő géppuska van. Az ágyú képes programozott lövedékeket célba juttatni. A toronytetőn van egy, a kisebb légi célok, drónok és „puhább” földi célpontok ellen hatékony RCWS, távirányított fegyverállás, amely esélyesen a már a honvédségnél más harcjárműveken is szolgálatban álló 12,7 mm-es nehézgéppuskával lesz szerelve.

 

Borítókép: Leopard 2A7HU tank egy tréleren az M1-es autópálya pihenőhelyén, útban Tatára 2023. augusztus 22-én (Fotó: Facebook/LHSN.hu)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.