időjárás 1°C Taksony 2023. november 29.
logo

Lövöldözések, háborús állapot, félelem – visszatértek a migránsok a déli határhoz + videó

Magyar Nemzet
2023.09.26. 11:34 2023.09.26. 14:49
Lövöldözések, háborús állapot, félelem – visszatértek a migránsok a déli határhoz + videó

Két héttel ezelőtt, a hajdújárási és a makkhetesi lövöldözéseket követően a szerb hatóságok elszállították a migránsokat a határ menti településekről. Rövid időre elhalkultak a fegyverek, ám néhány nappal ezelőtt ismét fegyverropogásról számoltak be a helyi lakosok, akik szerint a migránsok még a magyar határőrökre is rálőttek. Jelenleg mintegy ötezer illegális bevándorló vár arra, hogy átjusson Magyarország, illetve az Európai Unió területére.

Visszatértek a bevándorlók a déli határ menti településekre – derül ki a Pannon RTV cikkéből.

Mint a portál kifejti, a migránsok egy része magánszállásokon és panziókban száll meg, de a határ menti erdőkben és a migránstáborokban is sokan vannak.

A Pannon RTV információi szerint jelenleg ötezer migráns arra, hogy átjusson Magyarország, illetve az Európai Unió területére
A Pannon RTV információi szerint jelenleg ötezer migráns vár arra, hogy átjusson Magyarország, illetve az Európai Unió területére (Fotó: Havran Zoltán)

Mint korábban beszámoltunk róla, két hete, kedd hajnalban történt fegyveres összetűzés volt Hajdújárás külterületén, előtte pedig hétfőn lövöldöztek a faluban.

Lövöldözéseket hallottak emellett a Szabadka menti Makkhetes erdő környékén is. A hatóságok akkor elszállították a bevándorlók többségét a határ menti településekről, és rövid időre elhalkultak a fegyverek a környéken.

 

Lövöldözések, háborús állapot, félelem – visszatértek a migránsok

Ahogy a Magyar Nemzet is beszámolt róla, néhány nappal ezelőtt a Makkhetes lakói (Szabadka városrésze az erdő mellett) mellett lövésekről számoltak be a radanováciak és a palicsiak is, de összetűzésekről a befogadóközpont környékéről is érkeztek bejelentések.

Egy szabadkai lapra hivatkozva pedig azt írta akkor a Délmagyarország, hogy szinte háborús állapotok vannak és 

a migránsok még a magyar határőrökre is rálőttek. Ezt az információt a Magyar Nemzetnek hivatalos forrásból is megerősítették.

Az összecsapások Palics, Hajdújárás, valamint a Tőzeg-tó környékére is kiterjedtek. Szemtanúk szerint halálos áldozatok is voltak. Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy az elmúlt időszakban szintet lépett a migránscsempészek agressziója, a „gyilkos csoport” tagjai nemrég a szerb rendőrökkel szemben is használták a fegyvereiket.

Sokan már annyira félnek, hogy nem mernek nyilatkozni, csak úgy, ha nem készül róluk hangfelvétel vagy fotó, mert tartanak attól, hogy azzal az ott tevékenykedő bűnözők célpontjaivá válnának.

A Pannon RTV információi szerint az észak-bácskai szerb–magyar határszakasz szerb oldalán, a főképp magyarok lakta határ menti települések külterületén, az erdőkben, az illegális migránstáborokban, az elhagyott tanyákon és a magánszállásokon becslések szerint mintegy ötezer illegális bevándorló vár arra, hogy átjusson Magyarország, illetve az Európai Unió területére.

 

Nyomás a magyar határ védőin

A rendőrség tájékoztatása szerint a szolgálatot teljesítő rendőrök szeptember 25-én összesen 594 határsértőt tartóztattak fel és 683 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben. A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, nepáli, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz. 

Magyarország területén az elmúlt 24 órában közokirat-hamisítás miatt négy, embercsempészése miatt egy ember ellen indult büntetőeljárás. A rendőrök Szentpéterfa közigazgatási területén, szeptember 25-én reggel ellenőriztek egy magyar kisbuszt és bolgár állampolgárságú vezetőjét.

A járműben 19 fő illegális migráns utazott, akik török állampolgárnak vallották magukat. Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult. Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Egy lövöldözésről felvétel is készült a határ mentén:

Borítókép: Migránsok a határnál (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.