Orbán Viktor: A tervünk működik, év végéig tíz százalék alatti lesz az infláció

A miniszterelnök a közösségi oldalán emlékeztetett az elmúlt időszak intézkedéseire és azok sikerére.

2023. 09. 27. 9:03
ORBÁN Viktor
Budapest, 2023. szeptember 25. Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, 2023. szeptember 25-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A tervünk működik, szeptemberben 12 százalék körüli, év végéig biztosan tíz százalék alatti lesz az infláció – jelentette ki Orbán Viktor a parlamenti beszédében, amelyet a Fidesz a közösségi oldalán is megosztott. A miniszterelnök emlékeztetett,  a nyár során a kormány jelentős gazdasági döntéseket is hozott, hiszen az energiaárak és a brüsszeli szankciók olyan mértékűvé emelték az inflációt Magyarországon, hogy azzal a jegybank nem tud megbirkózni. 

A kormány átvette az infláció elleni küzdelem feladatát és a felelősségét, saját vállalást tettünk és saját eszközöket vetettünk be. Online árfigyelő rendszert vezetünk be és kötelező árcsökkentő akciókat rendeltünk el. A tervünk működik

– fogalmazott a miniszterelnök, aki Országgyűlés őszi ülésszakának megnyitóján arról is beszélt, az energetikai világpiac felfordulása ellenére fenntartják Magyarország energiabiztonságát, és ebben a zavaros helyzetben is felépítik a függetlenségünket garantáló energiagazdaságot. Felidézte, hogy a nyár folyamán energetikai együttműködést hoztak létre Törökországgal, Azerbajdzsánnal és Katarral is, valamint hozzáfűzte, hogy Magyarország azon kevés ország közé tartozik, amely 1990 óta úgy csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását, hogy közben növekedett a gazdaság termelése. Paks II felépítésével, Paks I üzemidő-hosszabbításával, a napenergia-kapacitásokkal és a tartalékerőművek felépítésével önállóvá teszik Magyarországot. Négy-öt évvel előrébb járunk a tervezett ütemhez képest, miközben más európai országok éppen most nyitják tucatszám a szénerőműveiket.

Orbán Viktor kijelentette, a brüsszeli bürokraták és Magyarország közötti vita a migráció kérdésében az ősz során folytatódni fog, sőt mélyül és valószínűleg szélesedik. 

– A kormány szerint nem migránskvóta kell, hanem határkerítés és határőrizet. Nem a bajt kell ide hozni, a segítséget kell oda vinni. Magyarország készen áll, hogy erőteljesebb szerepet vállaljunk a válságövezetekben, így a forrósodó Száhel-övezetben is, de migránskvóta és migránsgettó nem lesz Magyarországon – húzta alá a miniszterelnök.

Orbán Viktor teljes parlamenti beszédét itt tudja megtekinteni.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, 2023. szeptember 25-én
(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.