időjárás 9°C Aurél 2023. október 5.
logo

Orbán Viktor négypontos terve változást hozhat Brüsszelben

Máté Patrik
2023.09.18. 18:30 2023.09.18. 19:00
Orbán Viktor négypontos terve változást hozhat Brüsszelben

A változás elsődleges módja, ha a tagállami és EP-választásokon jó szuverenista eredmény születik – mondta lapunknak Dornfeld László. Az Alapjogokért Központ vezető elemzője arra reagált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök négy pontban fogalmazta meg, hogy milyen változásra van szükség Brüsszelben.

– A kormányfő által közzétett négy pont jelentőségét az adja, hogy nagyon jól megragadja a Brüsszellel szemben meglévő ellenérzések lényegét, valamint a vitás ügyeinket. Ez remek iránymutatás arra vonatkozóan, hogy a magyar kormány miben gondol mást a világról, mint a brüsszeli föderalista-globalista kör, és itt visszaköszönnek a miniszterelnök CPAC Hungaryn megosztott gondolatai – mondta a Magyar Nemzetnek Dornfeld László, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

KAILI, Eva Brüsszel
Változásra van szükség Brüsszelben Fotó: Julien Warnand

Ahogy arról beszámoltunk, a kormányfő vasárnap a Facebookon közzétett bejegyzésében azt írta, hogy Brüsszelben változásra van szükség. Ezután négy pontot fogalmazott meg, miszerint békét kell teremteni Európa határainál, nemet kell mondani a genderpropagandára és migráció erőltetésére, mert nem ez a brüsszeli vezetés feladata, hanem az európai emberek képviselete. Meg kell védeni a közös határokat és támogatni kell a családokat, valamint a brüsszeli kettős mércét a lengyelekkel és magyarokkal szemben meg kell szüntetni.

A lapunknak nyilatkozó szakértő is kiemelte, hogy az első és legfontosabb az ukrajnai béke, ezt követi szorosan a migráció és gender elutasítása, a határok és a családok védelme, végül pedig a tagállamok elleni kettős mérce. Ezek megvalósulása lényegében minden európai polgárnak az érdeke lenne.

– A változás elsődleges módja most az, ha a tagállami és EP-választásokon jó szuverenista eredmény születik. Ez ugyanis lehetővé tenné azt, hogy olyan személyek kerüljenek döntéshozói pozíciókba a legfontosabb EU-intézményekben, akik a tagállamok és polgárok javát nézik, nem pedig ideológiai és gazdasági érdekkörök utasításai szerint döntenek

– húzta alá.

Mint a szakértő jelezte, Brüsszel mocsarában bevett dologgá vált a politikai korrupció, ezt mutatja Ursula von der Leyen SMS-botránya vagy az Eva Kaili nevével fémjelzett vesztegetési botrány. Kiemelte, hogy ha az Európai Tanácsban és az EP-ben elegendő számú nemzeti érzelmű ember ül, úgy az EU döntéshozatalára ők is befolyással tudnak lenni, valamint ez a két intézmény választja meg a következő bizottsági elnököt is.

– Ami a szövetségeket illeti, nem vagyunk túlságosan elengedve pillanatnyilag, de a magyar miniszterelnök sokszor jelét adta már, milyen pragmatikusan áll az európai politikához

– jelentette ki az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

Emlékeztetett, hogy annak idején Manfred Weber európai bizottsági elnöki esélyeit Macron francia elnökkel közösen zúzták szét, amit Weber azóta sem bocsátott meg. – Az is világosan látszik, hogy a szuverenitás kérdése felette áll a klasszikus politikának: a baloldali Robert Fico, a liberális Andrej Babis vagy az épp említett Macron is gyakran pengeti ezeket a húrokat. Nincs másik olyan vezető most az európai politikában, aki olyan tapasztalattal bírna, mint Orbán Viktor, így aztán biztosra vehetjük, hogy ezek a szövetségek már épülnek vagy a kellő pillanatban tető alá hozzák őket – rögzítette Dornfeld László.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.