Mutyizhat a baloldal: súlyos problémák merültek fel Pécsett a közterület-felügyeletnél

Pécsett a jogszabályokra hivatkozva osztják számolatlanul a bírságokat a Pécsi Közterület-felügyelet munkatársai, miközben a felügyeleten belül belső ellenőrök jogszerűtlenségeket és káoszt találtak vizsgálatuk során, amelyből közel húszoldalnyi dokumentum született.

Forrás: BAMA2023. 10. 07. 15:41
Pécs, 2023. szeptember 26. Hunyadi János lovasszobra, Pátzay Pál szobrászmûvész alkotása és Gázi Kászim pasa dzsámija (Gyertyaszentelõ Boldogasszony-templom) a pécsi Széchenyi téren 2023. szeptember 26-án. MTI/Ruprech Judit Fotó: Ruprech Judit Forrás: MTI/Ruprech Judit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A levél a Péterffy Attila pécsi polgármester által a cég élére kinevezett Schranz Richárd tevékenységéről is szólt, a felügyeletnél zajló súlyos problémákat foglalta össze. A baloldal igyekezett a szőnyeg alá söpörni az ügyet, de Csizmadia Péter, a pénzügyi bizottság fideszes elnöke ragaszkodott ahhoz, hogy a belső ellenőrzés járjon utána a dolognak írta a BAMA.

A revizorok a tavaly nyári vezetőváltás után lefolytatott ellenőrzés során számtalan jogszerűtlenséget és hibát tártak fel, amiket 18 oldalon keresztül taglalnak.

Megjegyzik, hogy a kinevezés, a jogviszony-megszüntetés során több hibát követtek el. Két középfokú végzettségű illetőt vezető beosztásba helyeztek el, holott a törvény szerint legalább felsőfokú jogi vagy közigazgatási iskolai végzettségre lett volna ehhez szükség. A revizorok szerint aztán a két csoportvezetőnek kinevezett dolgozó munkakörét nem módosították, vezetői pótlékát nem vonták vissza, a 2023. április 1-jétől hatályos munkaköri leírásaikban munkakörként „műszak koordinátort” jelöltek meg, ami nincs összhangban a kinevezési okmányon szereplő csoportvezető munkakörrel áll a levélben.

Az intézményben a korábbi időszakhoz képest magasabb volt a fluktuáció, az előző vezető távozásával az állomány közel 18 százaléka jött el:

távozott egy csoportvezető, két közterület-felügyelő, két ebrendész, egy térfigyelő operátor, egy pénzügyi ügyintéző, egy munkaügyi ügyintéző és egy fő ügyfélszolgálati munkatárs is. Többen is voltak olyanok, akik 12 éve dolgoztak a cégnél, mások pedig a Péterffy-rezsim alatt érkeztek a felügyelethez.

Az ellenőrzés megállapítása szerint a 12 éve a cégnél dolgozó pénzügyi ügyintézőt arra hivatkozva küldték el, hogy megszűnt a munkaköre, de később az ügyintéző munkakörbe felvettek mást. A vállalattól távozó munkaügyi ügyintézőt 16 havi munkaviszony után közel egymillió forint pluszjuttatásban részesítették, amivel kapcsolatban az ellenőrök megemlítik, hogy nem világos, milyen indokok alapján történt ez, mert ezt jogszabály nem írta elő.

Egyes köztisztviselők esetében jogszerűtlenül személyi bért állapítottak meg, a szabadságok vizsgálata során kiderült, hogy például 2022 októberében a szabadságengedélyeket munkahelyi vezetőként még vezető beosztásba ki sem nevezett személyek írták alá. Az is előfordult, hogy két nap alatt kétszer is módosították az egyik dolgozó beosztását, akiből úgy lett osztályvezető, hogy ilyen munkakör nem is volt akkor a cégnél.

A baloldali önkormányzati cég működésének szabályosságát jól jellemzi, hogy a revizorok egy helyütt azt tanácsolják: „a hibák ismétlődésének elkerüléséhez a jövőben szükséges a munkaügyi döntések meghozatala előtt a vonatkozó jogszabályi előírások megismerése és betartása”.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Ruprech Judit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.