Jövőre már nem közlekednek a Volánbusz járatai Hódmezővásárhelyen

Az év végéig közlekednek a Volánbusz helyi járatai Hódmezővásárhelyen, lejár a szerződés a városi buszjáratok üzemeltetésére.

Forrás: MTI2023. 12. 19. 17:26
Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó:MTI/Szigetváry Zsolt)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő év első napjától már nem a Volánbusz lesz a helyi autóbuszjáratok üzemeltetője Hódmezővásárhelyen, mivel lejár az a szerződés, amelyet a közszolgáltató vállalat jogelődje, a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. és a város önkormányzata kötött 2018-ban azt követően, hogy a közlekedési vállalat pályázat útján elnyerte a helyi személyszállítási szolgáltatás ellátásának jogát a 2019 elejétől 2023 végéig tartó időszakra.

A Volánbusz annak ellenére is folyamatosan teljesítette közszolgáltatási kötelezettségeit a városban, hogy a hódmezővásárhelyi önkormányzat 2021. március 1-jétől a cég álláspontja szerint szabálytalanul egy másik szolgáltatót is megbízott a helyi személyszállítási feladatok ellátásával, a Volánbusz bevétellel nem fedezett, indokolt költségeit pedig nem fizette meg.

A Volánbusz jogi úton igyekezett és igyekszik érvényesíteni igazát, ám a peres eljárások és az azokban érvényesített, 300 millió forintot meghaladó önkormányzati tartozás ellenére a szerződéses időszak utolsó napjáig változatlanul közlekedtette, illetve közlekedteti hódmezővásárhelyi járatait – áll a közleményükben.

Márki-Zay Péter polgármester a hódmezővásárhelyi közgyűlés véleményét kikérve 2020 decemberében döntött a helyi buszközlekedés átszervezéséről Jovány Gyula helyi vállalkozó tervei alapján.

Ez alapján 2021. március 1-jétől a műszakváltásokhoz igazodó két munkásjárat és a kórházat, a piacot és a bevásárlóközpontokat érintő három körjárat közlekedik óránként. A városkártyával rendelkező hódmezővásárhelyiek ingyenesen használhatják ezeket a buszjáratokat. A szolgáltatás ellátására két évre pályázatot írt ki az önkormányzat, melyet Jovány Gyula cége, a Jovány Busz Kft. nyert meg.

Amint arról már a Magyar Nemzet is beszámolt, Márki-Zay Péter polgármester tavaly egy személyben bírálta felül a Volánbusszal kötött megállapodást. A Fidesz–KDNP helyi szervezete szerint „Márki-Zay Péter tisztességtelen módon elvette a hódmezővásárhelyi közgyűlés által 2023-ig megbízott, állami tulajdonú Volánbusz Zrt.-től a városi személyszállítási szolgáltatást, majd azt gyanús és jogszabálysértő módon egy helyi vállalkozónak játszotta át. Hódmezővásárhely önkormányzata 2020-ban a helyi buszos vállalkozó, Jovány Gyula által kitalált kritériumok alapján pályáztatta újra a százmilliós szolgáltatást, majd a Jovány Gyula által meghatározott kiírást Jovány Gyula meg is nyerte.” Az eljárás miatt többen a bírósághoz fordultak, és információnk szerint a rendőrség is vizsgálja az ügyet.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.