Rendőrségi ügy lett Márki-Zay Péterék százmilliós bizniszéből

Már vizsgálja a rendőrség Márki-Zay Péterék visszaélésgyanús buszos projektjét – tudta meg a Magyar Nemzet. Sajtóinformációk szerint a hódmezővásárhelyi polgármester évekkel ezelőtt saját bizalmasának szervezte ki a helyi tömegközlekedést. Az éves szinten 100–150 milliós hasznot hozó, kétes üzlet miatt többen is a hatósághoz fordultak.

2023. 10. 11. 16:08
Márki-Zay Péter
Budapest, 2019. december 9. Márki-Zay Péter, Hódmezõvásárhely polgármestere a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűtlen kezelés bűntette miatt – feljelentéskiegészítés keretében – vizsgálódik a Márki-Zay Péter vezette önkormányzat egyik zavaros ügylete miatt a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság – derült ki a Magyar Nemzet birtokába került hatósági dokumentumból.

Az ügy szálai egy 2020-as, visszaélésgyanús buszos projektig vezethetők vissza. Még abban az évben a város által kiírt pályázatra jelentkező VIP Travel Kft. pert indított, mivel szerintük jogsértés érte őket Márki-Zayék részéről azzal, hogy egy másik kft.-nek adták oda a munkát.

A visszaéléssel összefüggésben a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István, illetve egy másik magánszemély néhány hete a nyomozó hatóságot is felkereste.

Tényi a feljelentésében arra mutatott rá, hogy a polgári perben azóta jogerős ítélet született, amelyben a Promenád.hu beszámolója szerint kimondták, hogy a személyszállítási szolgáltatásokról szóló magyarországi törvényt és a vonatkozó európai uniós rendeletet is több ponton megsértette a hódmezővásárhelyi önkormányzat, amikor pár éve a Jovány Busz Kft.-nek szervezte ki a helyi tömegközlekedést.

Márki-Zay ezzel a döntésével a saját kampányfuvarosának játszotta ki az egyébként éves szinten 100–150 milliós üzletet, a bíróság pedig azt is kimondta, hogy a polgármesternek nem volt jogalapja ahhoz, hogy ily módon rúgja fel a korábbi megállapodást – áll a feljelentésben.

Első körben a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendelt el az ügyben feljelentéskiegészítést, ami annyit jelent, hogy a rendőrségnek összesen harminc napja van arra, hogy elrendelje a nyomozást vagy elutasítsa a feljelentést. Mivel a főkapitány beosztásából eredendően munkakapcsolatban van a hódmezővásárhelyi polgármesterrel, ezért indítványozta a helyi rendőr-főkapitányság kizárását az eljárásból. Az ügy így került a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitánysághoz.

Fotó: Márki-Zay Péter (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.