A baloldali pécsi önkormányzat nem képes megegyezni, újabb buszos sztrájk jöhet

Márciusban akár háromnapos munkabeszüntetés is lehetséges, ha nem teljesül a szakszervezet követelése.

Forrás: MTI2024. 02. 26. 19:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtartja a február 27-re és 28-ra korábban bejelentett munkabeszüntetést a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ). Ezt azzal indokolták, hogy nem voltak eredményesek a pécsi helyi közösségi közlekedési vállalat, a Tüke Busz Zrt. és az érdekképviselet közötti bértárgyalások hétfőn sem. A vállalatnál dolgozó autóbusz-vezetők többségét tömörítő érdekképviselet vezetője, Dobi István a SZAKSZ közösségi oldalán jelezte: 

húszszázalékos alapbéremelést kívánnak elérni a társaság által biztosított 18,5 helyett, így évi hatvanezer forint béremelésről mondanak le azok az autóbusz-vezetők, akik a keddi és a szerdai napon felveszik a munkát.

A zömében dízelüzemű, kisebb részt elektromos hajtású buszokkal végzett helyi közösségi közlekedésben február 27-én, kedden a sztrájkmenetrendben 1738 járat indításával – a megszokotthoz képest csaknem nyolc százalékkal kevesebbel – biztosítható az elégséges szolgáltatás, szerdán viszont már a járatok mintegy 28 százaléka maradhat ki – tájékoztatott a Tüke Busz Zrt. 

Hozzátették, fontos feladatként kezelik majd a város ipari parkjaiban működő, illetve a kiemelt foglalkoztatók dolgozóinak a műszakváltásokhoz igazodó szállítását, és arra törekednek, hogy a pécsiek minden lehetséges felületen pontos tájékoztatást kapjanak az elégséges menetrendi szolgáltatásról – közölte a busztársaság. Minden megállóba figyelemfelhívó tájékoztatást helyeztek ki, a társaság honlapján, a Tukebusz.hu-n is részletes sztrájkmenetrendet tettek közzé.

A mostani sztrájk már a második idén, hiszen a SZAKSZ január végén is kétnapos sztrájkot tartott. Ezt követően a társaság vezérigazgatója saját hatáskörben döntött úgy, hogy 18,5 százalékos azonnali és 2024 januárig visszamenőlegesen alapórabér-emelést hajt végre. 

Dobi István hétfőn az MTI érdeklődésére közölte: felméréseik alapján a küszöbönálló sztrájkban a részvételi hajlandóság hetven százalék körüli, és 

március 4. és 7. között újabb, immár háromnapos munkabeszüntetést tartanának az autóbusz-vezetők, amennyiben a társaság nem teljesíti az érdekképviselet húszszázalékos emelésre vonatkozó bérkövetelését.

A február 27-re és 28-ra vonatkozó sztrájkmenetrendet a Tüke Busz Zrt. honlapján, a www.tukebusz.hu oldalon lehet figyelemmel követni, továbbá a Google térképalkalmazás útvonaltervezőjét is frissítették a sztrájkmenetrenddel és figyelemfelhívással, így azok is pontosan megtervezhetik utazásukat, akik ezt az alkalmazást használják – tudatta a buszvállalat.
Az éves átlagban 387 alkalmazottat, ezen belül 238 autóbusz-vezetőt foglalkoztató Tüke Busz százszázalékos önkormányzati tulajdonú cég, amely 160 – zömében gázolaj, kisebb részt elektromos hajtású – járművel látja el a közösségi közlekedési feladatokat Pécsen. A 2022. évi eredménykimutatása szerint a nettó árbevétele 2,5 milliárd forint, adózott eredménye 13 millió forint volt.

Úgy tűnik, hogy csak a baloldali pécsi városvezetés képtelen a megegyezésre, mert országosan három évre szóló bérmegállapodás született a MÁV–Volán-csoport munkavállalóit tömörítő szakszervezetekkel, 

ahogy arról lapunk is beszámolt. Lázár János építési és közlekedési miniszter kijelentette, hogy a döntés a munkavállalók érdekét szolgálja, hiszen a megállapodás elfogadásával a Volánbusz-dolgozók három év alatt legalább 28,4 százalékos béremelést kaphatnak, amiből már az idén 17 százalékos béremelés jár a 600 ezer forintos alapbérrészig, ez legalább 70 ezer forintot jelent mindannyiuknak. A tárcavezető kiemelte: a buszsofőrök esetében ez húsz százalék feletti béremelést jelent csak az idei évben, a további évekre pedig jogi garanciát arra, hogy a bérük biztosan az infláció felett fog növekedni. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Lunopark)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.